Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

“Άγρια Δύση” η Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης Νέα Υόρκη Οκτώβριος 2009

Ένα άρθρο στην χιώτικη ημερήσια εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της 18ης Οκτωβρίου, μου κίνησε το ενδιαφέρον γιά να ασχοληθώ γιά μιά ακόμη φορά με την τραγική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και τις προσπάθειες και τους αγώνες που καταβάλονται γιά την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Το άρθρο έχει γράψει ο πρώην βουλευτής Χίου της ΝΔ Γιάννης Κοσμίδης ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές δεν εξέθεσε υποψηφιότητα καθ΄ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού από τροχαίο. Τίτλος του άρθρου, Αυτά πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της ΝΔ.
Τέσσερα κύρια βήματα κατά τον πρώην βουλευτή πρέπει να απασχολήσουν την Νέα Δημοκρατία και μέσα σ΄αυτά θα πρέπει να είναι και μιά συζήτηση γιά την αναζήτηση των αιτίων της ήττας και μάλιστα το θεωρεί και το σημαντικότερο. Πότε θα γίνει ανοικτή και ελεύθερη συζήτηση γιά την αναζήτηση των αιτιών της εκλογικής ήττας; αναρωτιέται ο πρώην βουλευτής.
Μέχρι στιγμής μάλλον κανέναν στη ΝΔ δεν φαίνεται να απασχολεί μιά συζήτηση γιά την ήττα του κόμματος. Οι μνηστήρες της προεδρικής θέσης έχουν δοθεί σε αγώνα εξόντωσης και μάλλον γι΄αυτούς η πρόσφατη ήττα ανοίκει στο..... μακρυνό παρελθόν. Πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι, αναφέρει σε κάποιο άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Κοσμίδης, ότι σήμερα η βάση της ΝΔ είναι όχι μόνο απαγοητευμένη από την ήττα αλλά και θυμωμένη με τους «αστέρες» του κόμματος τους οποίους θεωρεί συνυπεύθυνους γιά την βαρειά ήττα.
Ο κ. Κοσμίδης θα πρέπει να ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι αυτοί τους οποίους αποκαλεί «αστέρες» δεν είναι απλά συνυπεύθυνοι αλλά είναι αυτοί οι ίδιοι που από χρόνια πριόνιζαν την καρέκλα του Καραμανλή αλλά και προσχεδίασαν αυτή την βαρειά ήττα γιά να τους δοθεί η ευκαιρία της απομάκρυνσης του προέδρου από το κόμμα και η διεκδίκησης της προεδρικής καρέκλας. Είναι αυτοί που τον πίεζαν γιά πρόωρες εκλογές όταν δεν υπήρχε κανένας λόγος.
Είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι γιά την αρχηγία του κόμματος αγωνίζονται με την στρατηγική των δικών τους επιτελείων και αδιαφορούν και πιό πολύ αγνοούν τον οποιονδήποτε θα έχει να τους υποδείξει κάτι που θα συμφέρει και θα ενδιαφέρει το κόμμα. Ο αγώνας είναι η κατάκτηση της προεδρικής καρέκλας με οποιοδήποτε κόστος. Άλλωστε αυτό δείχνουν κάθε μέρα Τώρα όσα επόμενα βήματα προτείνουν κάποιοι άλλοι θα τους αφήσουν αδιάφορους.
Το παιγνίδι βέβαια οδηγεί σε μιά μετωπική σύγκρουση Ντόρας-Σαμαρά. Οι πιθανότητες συγκλείνουν προς την Ντόρα. Και αν γίνει αυτό ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα και των δυό; Θα δεχτεί ο Σαμαράς να είναι μέσα στο κόμμα των Μητσοτάκηδων μετά το παρελθόν που βαρύνει και τους δυό; Θα αφήσουν οι Μητσοτάκηδες τον Σαμαρά να είναι μέσα στα κομματικά πόδια τους; Είναι πιθανό ο Αντώνης να προσεταιριστεί την καραμανλική παράταξη και να σηκώσει κάποιο αντάρτικο; Μάλλον αυτό φαντάζει σαν το πιό πιθανό. Και υπάρχει και κάποιος που θα βοηθήσει.
Αν ο Σαμαράς θα είναι ο νικητής είναι αδύνατο η Ντόρα να παραμείνει στο κόμμα όσο κι΄αν φωνάζει γιά ομοψυχία. Κι΄επειδή αποκλείεται οι Μητσοτάκηδες να μείνουν έξω από την πολιτική το πιό πιθανό σενάριο είναι ένα νέο κόμμα που θα προκύψει απ΄αυτόν τον αγώνα. Όσον αφορά τους δύο άλλους διεκδικητές Αβραμόπουλο, Ψωμιάδη, μάλλον θα προσαρμοστούν σε κάποιο δεύτερο ρόλο οποιοσδήποτε κι΄άν είναι ο νικητής
Απομένει ένα χαρτί της τράπουλας της ΝΔ, στο οποίο κανείς δεν έχει δώσει την απαραίτητη σημασία μέχρι σήμερα. Το χαρτί αυτό ακούει στο όνομα Μιχάλης Λιάπης. Πως θα δεχτεί την οποιαδήποτε εξέληξη, αυτός, που όλοι θυμόμαστε την αντίδρασή του, το ξέσπασμά τουτο βράδυ της Κυριακής της μεγάλης ήττας;
Άγρια Δύση λοιπόν η Νέα Δημοκρατία και όλα είναι πιθανά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου