Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Εσύ, παππού, πολέμησες στον Μακεδονικό αγώνα;

Από τον καλό μου φίλο γιατρό Μιχαήλ Φώτιο έλαβα αυτό το θαυμάσιο κείμενο για την επέτειο των 110 χρόνων του Μακεδονικού αγώνα που είναι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.
Παρακαλώ διαβάστε το.

Μιχαήλ Φώτιος
Ιατρός

- Αυτήν την Κυριακή, καλό μου εγγονάκι, τιμούμε την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα. Στις εκκλησιές μας θα γίνουν μνημόσυνα για τους Μακεδονομάχους και θα ψαλούν δοξολογίες. Τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια θα σημαιοστολιστούν. Οι δάσκαλοι, στα σχολεία, θα μιλήσουν στα παιδιά για τις θυσίες και τα μαρτύρια των αγωνιστών και οι προτομές των μακεδονομάχων θα στολιστούν με δάφνινα στεφάνια.
- Και γιατί όλα αυτά, παππού; Τόσο σημαντική είναι αυτή η επέτειος;
- Είναι πολύ σημαντική, παιδί μου, αλλά δυστυχώς εμείς οι Έλληνες δεν της έχουμε δώσει την αξία και την λαμπρότητα που της πρέπει. Αρκεί να σου πω ότι η επέτειος αυτή τιμάται μονάχα εδώ, στα χώματα της Μακεδονίας μας, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν γίνεται ούτε η παραμικρή αναφορά. Κι ας έχουνε πει γνωστοί ιστορικοί και μεγάλοι πολιτικοί άνδρες ότι η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα είναι ισάξια με εκείνη της 25ης Μαρτίου.
- Εσύ, παππού, πολέμησες στον Μακεδονικό Αγώνα;
- Εγώ, άγγελέ μου, δεν πολέμησα. Πολέμησε, όμως, ο πατέρας μου, δηλαδή ο προπάππος σου. Ο Αγώνας τον είχε βρει παλληκαράκι είκοσι χρονών. Σαν να τον βλέπω, τώρα, να μας διηγείται γεγονότα και περιπέτειες από τα χρόνια εκείνα.
- Και τι σας έλεγε, παππού;
- Θυμάμαι, που μας μιλούσε για τον Παύλο Μελά, για τον καπετάν Άγρα και τον βάλτο των Γιαννιτσών,
για τον δεσπότη της Καστοριάς, τον Γερμανό Καραβαγγέλη, για τον καπετάν Ράμναλη και πιο πολύ θυμάμαι, που τα μάτια του ήτανε συνεχώς βουρκωμένα. Μας τραγουδούσε στο τέλος και ένα τραγούδι για τον θάνατο του Παύλου Μελά και μετά έπεφτε σε βαθείς συλλογισμούς.
-Με ποιους πολεμούσε ο Παύλος Μελάς, παππού;
- Χρυσό μου εγγονάκι, ο Παύλος Μελάς στα 1904, τότε δηλαδή που η Μακεδονία μας κινδύνεψε πάρα πολύ, ήταν ένας γενναίος ανθυπολοχαγός, που άφησε, στην Αθήνα την γυναίκα του και τα δυο του μικρά παιδιά και ήρθε εδώ στην Μακεδονία, μαζί με άλλους αξιωματικούς από την ελεύθερη Ελλάδα, για να οργανώσει τον Αγώνα και να σώσει την Μακεδονία μας.
- Από ποιους να την σώσει, παππού; Η Μακεδονία δεν ήταν ελεύθερη το 1904;
- Στα χρόνια εκείνα, η Ελλάδα μας δεν ήτανε έτσι όπως την ξέρεις σήμερα. Η ελεύθερη Ελλάδα έφτανε τότε μέχρι την Ελασσόνα. Λίγο πάνω από την Λάρισα, δηλαδή. Η Μακεδονία μας, στα 1904, ήταν ακόμα σκλαβωμένη στους Τούρκους, όπως επίσης και η Ήπειρος και η Θράκη και τα νησιά μας.
Το πρόβλημα, όμως, τότε, δεν ήτανε μονάχα ο τούρκικος ζυγός. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος ήταν από αλλού. Από τους Βουλγάρους.
- Γιατί, παππού; Τι έκαναν οι Βούλγαροι και κινδύνεψε τόσο πολύ η Μακεδονία μας;
Το σπίτι που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς. Σήμερα φιλοξενεί το μουσείο που φέρει το όνομά του.
- Οι Βούλγαροι, στα 1870, έφυγαν από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και ίδρυσαν δικό τους πατριαρχείο, την λεγόμενη βουλγαρική εξαρχία. Από τότε και μετά έβαλαν σκοπό τους, να μας αναγκάσουν όλους τους Μακεδόνες, να μιλάμε την βουλγάρικη γλώσσα, να έχουμε στα σχολεία μας Βούλγαρους μονάχα δασκάλους και οι παπάδες μας να υπάγονται εκκλησιαστικώς στην βουλγάρικη εξαρχία και όχι στο δικό μας το Πατριαρχείο. Με άλλα λόγια, βάλθηκαν να μας αρπάξουν την Μακεδονία μας και να την κάνουνε βουλγαρική.
Στην αρχή προσπάθησαν να το πετύχουν με το καλό. Με δώρα και με υποσχέσεις. Σαν είδαν, όμως, ότι οι Έλληνες αντιστέκονταν και δεν εγκατέλειπαν ούτε την Γλώσσα τους ούτε και το Πατριαρχείο τους, έβαλαν μπρος τις απειλές, την τρομοκρατία, τα βασανιστήρια, τους εμπρησμούς, τα μαχαιρώματα, τις εκτελέσεις και τις κρεμάλες.
Ένοπλες ομάδες φανατικών Βουλγάρων, οι λεγόμενοι κομιτατζήδες, είχανε γίνει τότε ο φόβος και ο τρόμος των χωριών μας. Αλλοίμονο, παιδάκι μου, σε όποιον αντιστεκόταν στο πέρασμά τους. Ολόκληρα χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες. Σοδιές και ζωντανά αρπάχτηκαν και αφανίστηκαν. Γυναίκες βιάστηκαν. Μικρά παιδιά κακοποιήθηκαν. Παπάδες κρεμάστηκαν. Δάσκαλοι αποκεφαλίστηκαν. Γιατροί και προύχοντες εκτελέστηκαν.
- Τους παπάδες και τους δασκάλους γιατί, παππού, τους κυνηγούσαν οι κομιτατζήδες με τόση λύσσα;
- Τους κυνηγούσανε, παιδάκι μου, διότι τους χαλούσαν τα σχέδιά τους. Ήταν εκείνοι, που κρατούσανε στα χωριά μας άσβεστη την φλόγα της Πίστης και του Γένους μας. Νεαρές δασκάλες πλήρωσαν τότε με το ίδιο τους το αίμα την απόφασή τους, κάτω από τις απειλές των κομιτατζήδων, να συνεχίζουν να διδάσκουν στα Ελληνόπουλα την Γλώσσα και την Ιστορία των προγόνων μας.
Τώρα που μεγάλωσες και μπορείς και διαβάζεις μόνος σου, θα πάμε μια μέρα μαζί και θα αγοράσουμε ένα βιβλίο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που αναφέρεται στην δράση του Μητροπολίτη της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Εκεί να δεις αγώνες και κινδύνους και φυλακίσεις και θυσίες για την Πατρίδα και την Πίστη.
Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ήταν ο συντονιστής του Μακεδονικού Αγώνα. Ήταν εκείνος, που συνεργαζότανε στα κρυφά με τον Παύλο Μελά, που στήριζε τους τρομοκρατημένους χωρικούς, πηγαίνοντας, με κίνδυνο της ζωής του, από χωριό σε χωριό, που άνοιγε εκκλησιές κλειδωμένες από τους Βουλγάρους, που ενίσχυε ηθικά και υλικά όλα τα ελληνικά ανταρτικά σώματα.
- Τι ήταν, παππού, τα ελληνικά ανταρτικά σώματα;
- Οι Έλληνες, καλό μου εγγονάκι, μπροστά στις βαναυσότητες των Βουλγάρων, δεν έμειναν με δεμένα τα χέρια. Οι πιο τολμηροί και οι πιο γενναίοι αποφάσισαν να αντισταθούν. Να φυλάξουν τα χωριά τους από τις εγκληματικές επιδρομές των κομιτατζήδων, να κρατήσουν τα σχολεία τους ανοιχτά με δασκάλους Έλληνες και να συνεχίσουν να λειτουργούν τις εκκλησιές τους στο όνομα του Πατριάρχη.
Έτσι, πήραν στα χέρια τους τα όπλα και δημιούργησαν τα ελληνικά ανταρτικά σώματα σε ολόκληρη σχεδόν την Μακεδονία.
Ο ρόλος των Ελλήνων αξιωματικών, που αποστέλλονταν μυστικά από την ελεύθερη Ελλάδα, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Καραβίτης, ο Κολοκοτρώνης, ο Μαζαράκης κ.α, δεν ήταν άλλος από την καλύτερη δυνατή οργάνωση αυτών των γηγενών Μακεδονομάχων. Αυτών των Ηρώων, που με το αίμα τους λύτρωσαν την Μακεδονία μας από την καταιγίδα του βουλγαρισμού. Την έσωσαν, δηλαδή, από τις σφαγές, από την ισοπέδωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και τον αφανισμό της εθνικής μας ελληνικής αυτοσυνειδησίας.
- Πόσο κράτησε, παππού, αυτός ο Αγώνας;
- Ο Μακεδονικός Αγώνας, παιδί μου, στην πραγματικότητα είχε αρχίσει από το 1870 περίπου. Από τότε, δηλαδή, που οι Βούλγαροι ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση. Η κρισιμότερη, όμως, φάση κράτησε τέσσερα χρόνια. Από το 1904 μέχρι το 1908. Στα χρόνια αυτά, Μακεδονομάχοι απ’ όλη την Ελλάδα -ντόπιοι Μακεδόνες, Κρήτες, Μανιάτες, Νησιώτες- δίνοντας σκληρές μάχες και θυσιάζοντας και την ζωή τους ακόμη, κατόρθωσαν στο τέλος, να κρατήσουν τους κομιτατζήδες μακριά από τα χωριά μας και να σώσουν την Μακεδονία μας.
- Δηλαδή, παππού, ο Μακεδονικός Αγώνας τελείωσε στα 1908;
- Όχι, παιδί μου. Ο Αγώνας ο Μακεδονικός δεν τελείωσε στα 1908. Συνεχίστηκε και συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι και σήμερα.
Εκείνα τα χρόνια χρειάστηκε να γίνει με θυσίες και όπλα. Σήμερα συνεχίζεται, το ίδιο σκληρός και αδυσώπητος, στα τραπέζια των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, στα πανεπιστήμια, στις αίθουσες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάθε περίπτωση, που δίνεται ευκαιρία για σχετική ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης.
Όσο θα υπάρχουν εχθροί μας, που αμφισβητούν το όνομα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, ο Αγώνας θα συνεχίζεται, χωρίς σταματημό, με τον ίδιο ζήλο και τον ίδιο ενθουσιασμό.
- Παππού, τους Βούλγαρους κομιτατζήδες τους αντιμετώπισαν και τους απώθησαν τότε οι Μακεδονομάχοι. Από τους Τούρκους, όμως, πότε ελευθερώθηκε τελικά η Μακεδονία μας;
- Η πολυπόθητη ελευθερία της Μακεδονίας μας και η ένωσή της στον κορμό της Ελλάδας ήρθε, τέσσερα χρόνια μετά, με τους Βαλκανικούς πολέμους.
Το καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη χτύπησε ελεύθερα, για πρώτη φορά μετά από πεντακόσια χρόνια, ανήμερα της γιορτής του. Στις 26 Οκτωβρίου του 1912.
14 σχόλια:

 1. Νομίζω, Ντένη, ότι ο γιατρός πέρα από την
  ιστορική αλήθεια αυτής της διήγησης, μας λέει ότι
  κάπου βαθιά στην ψυχή μας υπάρχει ο έλληνας και
  περιμένει.
  Πραγματικά αξίζει,
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω, Ντένη, ότι ο γιατρός πέρα από την
  ιστορική αλήθεια αυτής της διήγησης, μας λέει ότι
  κάπου βαθιά στην ψυχή μας υπάρχει ο έλληνας και
  περιμένει.
  Πραγματικά αξίζει,
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πέρα για πέρα αληθινό.
  Δεν πρόκειτε να αλλάξει τίποτε εάν δεν αλλάξουν νοοτροπία οι διοικούντες την Ελλάδα μας.
  αυτό που γράφει τόσο αληθινό, όχι μόνο για την Μακεδονία αλλά για όλη την Ελληνική επαρχία. (Αρκεί να σου πω ότι η επέτειος αυτή τιμάται μονάχα εδώ, στα χώματα της Μακεδονίας μας, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν γίνεται ούτε η παραμικρή αναφορά.)

  χαιρετώ σας
  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πολύ όμορφο.. τυχερος ο εγγονός... !!!
  νασαι καλά, δεννις... άψογο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λαμπρινή μου εδώ να επέμβω για να πω ότι το κείμενο δεν είναι δικό μου αλλά του φίλου μου Μιχήλ Φωτίου, γιατρού από την Θεσσαλονίκη. Σ΄αυτόν λοιπόν οι έπαινοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητέ Ντένη, καλά έκανες και ανέβασες το κείμενο του κ.Φωτίου.
  Έχω διαβάσει άρθρα του σε πατριωτικά blogs και σήμερα αντί σχολίου, θα πρότεινα:

  https://www.youtube.com/watch?v=uZt-yn4J2-g

  βάλε ένταση. άκου τον ύμνο της Μακεδονίας μας,και νιώσε εθνική περηφάνεια βλέποντας to video.
  Διάλεξα αυτό, ευτυχώς μπορείς να βρείς αρκετά στο διαδίκτυο και να ζείς τον παλμό ωσεί παρών.
  Να είσαι καλά!και πραγματικά ο Μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται!Με σεβασμό και εκτίμηση στον φίλο σου και σε σένα και με περηφάνεια που είμαι Μακεδόνισσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σπυρος Δαρσινός20 Οκτωβρίου 2014 - 3:11 μ.μ.

  Ευχαριστώ Ντενη,φρεσκάρησα κι εγω την ιστορική μου μνήμη για τους αγώνες των ηρώων Μακεδονομάχων.Ο Γιατρός είναι πολυ αφηγηματικός και σε τραβάει με τον τρόπο που παραθετει τα ιστορικά ντοκουμέντα .Τετοια άρθρα πρεπει να βγαινουν πάλι και πάλι μπροστά για να θυμόμαστε τις θυσίες των ηρώων μας και να σεβόμαστε τον χιλιοποτισμένο με αιμα τοπο μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ετσι να μην ξεχνάμε και να μαθαίνουμε και στα παιδιά , αλλιώς πάει χαμένο ότι έχτισαν αυτοί οι άνθρωποι με το αίμα τους.
  Και πάλι θα πω ότι στα σχολεία στην Ελλάδα τα βιβλία έχουν μηδαμινές αναφορές σε τέτοια γεγονότα.
  Δυστυχώς!
  Την καλημέρα μου και συγχαρητήρια για το κείμενο στον κο Φωτίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλημέρα Ντένη και χρόνια πολλά για την εορτή του πολιούχου μας . Το κείμενο του γιατρού υπέροχο .Εγώ γνωρίζω πολύ καλά όλα αυτά που γράφει ο γιατρος από τον πατέρα μου που πολέμησε από το 1911 είκοσι χρονών παιδάκι ,εως το 1914 .Ήταν εκεί , στην Νέα Υόρκη από δεκαέξη χρονών και γύρισε εθελοντικώς μαζί με άλλους το 11 και κατευθείαν κατετάγησαν στο στρατό και ανέβηκαν στην Μακεδονία.Οι διηγήσεις του τραγικές , όχι από τους Τούρκους γιατί αυτοί έφευγαν τροχάδην μόλις έφθανε ελληνκό απόσπασμα αλλά από τους τρομερούς κομιτατζήδες .Δεν είναι περίεργο που δεν αναφέρεται ούτε εορτάζεται πανελλήνια η απελευθέρωση της Ηπείρου , Μακεδονίας και Θράκης ,στο πρόγραμμα είναι κι αυτό ,σε λίγο θα αφανιστούν και οι άλλες δυο μεγάλες εθνικές εορτές. Έτσι μας έχουν καταντίσει όλοι οι προδότες . Χαιρετώ Κάτε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτός ο μικρός και απλός διάλογος γράφτηκε, για να απαγγελθεί σε μια λιτή εκδήλωση,που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή το απόγευμα σε αίθουσα Μοναστηριού της περιοχής μας, προς τιμήν των Ενδόξων Μακεδονομάχων μας. Προηγήθηκε, στην Εκκλησία της Ι. Μονής, κανονικό μνημόσυνο με φόντο την Ελληνική Σημαία και διακοσμημένα κόλλυβα φέροντα πάνω τους τις φωτογραφίες του Παύλου Μελά και του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη.
  Ασφαλώς, χαίρομαι και συγκινούμαι, που η εκλεκτή σας διαδικτυακή (και όχι μόνον) παρέα δηλώνει πως ωφελήθηκε από το περιεχόμενο αυτού του μικρού πονήματος.
  Τα κολακευτικά σας σχόλια με τιμάνε τόσο, που, πραγματικά, δεν αξίζω.

  Σας ασπάζομαι όλους
  με χαρά και ευγνωμοσύνη.

  Φώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μπάρμπα Νιόνιο, εάν στην εισαγωγή σου δεν έλεγες οτι ο κ. Φωτίου είναι γιατρός, εγώ θα νόμιζα οτι είναι ένας ιστορικός συγγραφέας, ένας λογοτέχνης.

  Μήπως δεν είναι!!!

  Με ποιον άλλον -καλύτερον- τρόπο θα μπορούσες να πεις ένα ...αληθινό παραμύθι σε ...μεγάλα εγγονάκια.

  Εγώ έμαθα περισσότερα τώρα, με το κείμενο του κ. Φωτίου, από όσα είχα μάθει στο σχολείο, για τον Μακεδονικό Αγώνα.

  Χάθηκε μωρέ να διαβάζουν 2-3 σελίδες από αυτά τα χρήσιμα-ιστορικά-βιβλία-αριστουργήματα σε εκείνες τις σαχλό-κουτσομπολίστικες εκπομπές που ασχολούνται με το αν ταιριάζουν τα ψηλά τακούνια με την τσάντα της κυρίας τάδε, αν της πήγαινε το στενό φόρεμα , αν είχε καλύτερο look με το κοντό μαλλί κι αν ο κύριος...τάδε πρόσθεσε έναν ακόμα κοιλιακό.

  Εάν αγαπούσε και σεβόταν ο καθένας τον τόπο του κι όλοι μαζί την Πατρίδα μας, ίσως να είχε περάσει λιγότερα δεινά η Ελλαδίτσα μας κι εμείς μαζί.

  Συγχαρητήρια στον κ. Φωτίου και σε σένα Μπάρμπα Νιόνιο που φιλοξένησες αυτό το ωραίο άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κύριε Φωτίου,
  διαβάζοντας τον διαλόγο σας, ένοιωσα έντονα να με διαπερνάει η Εθνική συγκίνηση και περηφάνεια για τον ηρωισμό των αγωνιστών της Πατρίδας μας. Οι γονείς και παππούδες μας που έζησαν εκείνα τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και αργότερα με τους Γερμανούς, έχουν να το λένε για το αβυσσαλέο μίσος των Βουλγάρων, εναντίον μας, που καιροφυλακτούν για μια ευκαιρία ακόμα και σήμερα.
  Μεγάλωσα διαβάζοντας " Τα μυστικά του Βάλτου" της αείμνηστης Ελληνίδας πατριώτισσας Πηνελόπης Δέλτα, που ανεφέρετο στα γεγονότα της εποχής εκείνης και στο παιδομάζωμα από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες.
  Σας συγχαίρω για το εξαιρετικό
  πόνημά σας. Μακάρι και το Ελληνικό Κράτος να μην άφηνε να χάνονται στην λήθη αυτές οι θυσίες των γενναίων πολεμιστών μας και του λαού μας αλλά να τις ευλαβείται και να τις μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές, για να κατανοήσουν έτσι και να εκτιμήσουν καλλίτερα την πολύπαθη Πατρίδα τους.
  Να είστε πάντα καλά.

  Ντένη μου σ'ευχαριστούμε γι αυτήν την όμορφη και επίκαιρη ανάρτηση.
  Βάνα Κοντομέρκου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αγαπητέ κ. George,
  Έχετε δίκαιο στις παρατηρήσεις σας, σε ό, τι αφορά στο περιεχόμενο των προγραμμάτων της Ελληνικής τηλεόρασης. Έτσι είναι τα πράγματα και χειρότερα. Πού να δείτε το τι γίνεται και μέσα στα σχολεία! Έχει ξεριζωθεί κάθε τι, που θυμίζει Ελλάδα και Ορθοδοξία. Κάθε τι, που παραπέμπει στον πυρήνα του δικού μας Τρόπου, του δικού μας πολιτισμού.

  *************************

  Αξιότιμη κ. Βάνα Κοντομέρκου,
  Τα ‘’Μυστικά του Βάλτου’’ είναι, πλέον, εντελώς άγνωστο κείμενο στα παιδιά μας. Δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο εδώ στην Ελλάδα, ούτε και κανένας από τους γνωστούς σύγχρονους λογοτέχνες ασχολείται με θέματα σαν και τούτο. Τα παιδιά μας, δυστυχώς, μεγαλώνουνε μέσα σε ένα περιβάλλον άοσμο, άχρωμο και αδιάφορο, σε οτιδήποτε σχετίζεται με την πνευματική τους και την ηθική τους υπόσταση. Για έννοιες όπως είναι η Ελληνικότητα και η Ορθοδοξία ούτε λόγος να γίνεται σε σχολεία και τηλεόραση, διότι όλα αυτά τα πράγματα περιλαμβάνονται, εδώ και πολύ καιρό, στα απαγορευμένα… Τα αποτελέσματα αυτής της πολύπλευρης αποστασίας τα πληρώνουμε ήδη. Κι αν δεν πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε ρότα, θα ζήσουμε ακόμα χειρότερα από τα σημερινά…
  Μη γένοιτο!

  Φ. ΜΙΧ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Tι κρίμα να μην μαθαίνουν τα παιδια στα σχολεία την αληθινή ιστορια της πατρίδας μας..!! ακομα και σήμερα το όνομα της Μακεδονίας μας... παιζεται κατω απο το τραπέζι...δυστυχώς έχουν πλήρη άγνοια για τους αγώνες των προγόνων μας..τα παιδια ...νομίζω και πολλοί μεγαλοι.. όμως..!!μακαρι να ήταν αλλιως τα πράγματα..
  πολύ ενδιαφέρον το ιστορικό ντουκουμεντο του κ Φωτίου να είστε καλά που το δημοσιεύσατε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή