Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Τέλος του πρώτου γύρου.




Αναμφισβήτητα θα πρέπει να χαρακτηριστεί σαν ένα ιστορικό γεγονός για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η μαζική προσέλευση των οπαδών της οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέκλυσαν τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μαζικής προσέλευσης αναδείχτηκε η επιμονή των ψηφοφόρων να σταθούν στις ατέλειωτες ουρές αλλά και να περιμένουν για ώρες μέχρις ότου γίνει κατορθωτό να δώσουν την ψήφο τους στον υποψήφιο της αρεσκείας του. Κι΄ηταν τέτοιος ο όγκος των ψηφοφόρων ώστε η αρμόδια επιτροπή των εκλογών αναγκάστηκε να δώσει μια ώρα παράταση στον χρόνο της ψηφοφορίας προκειμένου να γίνει κατορθωτό να δώσουν την ψήφο τους όλοι οι προσελθώντες οπαδοί.

 Πρόκειται για ένα γεγονός, που για πρώτη φορά παρατηρήθηκε σε κομματικές εκλογές και τούτο έδωσε αφορμή σε πολιτικούς αλλά και σε δημοσιογραφικούς κύκλους να σχολιάσουν το γεγονός και κάποιες εξηγήσεις που δόθηκαν ίσως αγγίζουν την πραγματικότητα.
Και μάλλον η αιτία δεν είναι τίποτε άλλο από την επιθυμία μιας κάποιας αλλαγής μετά από την απογοήτευση που έχει φέρει στον λαό η αποτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η ανικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να αποδειχτεί σε έναν πρωθυπουργό με κάποιες πιθανότητες σωστής διακυβέρνησης της χώρας.. Άλλωστε καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν έπαψαν να μιλούν για αλλαγή πορείας, αλλαγή σελίδας όχι μόνο του κόμματος αλλά και στην ιστορία της χώρας.
Να γυρίσουμε σελίδα καλούσαν τον λαό και οι τέσσερις. Να γυρίσουμε σελίδα όχι μόνο στην πορεία του κόμματος αλλά και στην πορεία της ίδιας τούτης της πατρίδας μας Ελλάδας. Κι΄είναι αλήθεια φανερό ότι επιβάλλεται μια αλλαγή πορείας της χώρας πριν να είναι πολύ αργά. Και βέβαια όχι με τις βλακώδεις απειλές ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια, θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και θα χορέψουν πεντοζάλη οι πιστωτές μας, αλλά με σοβαρά οράματα, με σωστά σχέδια και με στόχους που να μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Είναι γεγονός ότι στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί μια τάση αλλαγής στα μέλη μιας κάποιας νεώτερης ηλικίας. Σ΄αυτούς μια από τις πρώτες θέσεις έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε και πριν από τις εκλογές τόνιζε πάντοτε την ανάγκη μιας κάποιας αλλαγής στην πορεία του κόμματος. Μια αλλαγή προς την πλευρά των σύγχρονων πολιτικών απαιτήσεων. Όμως οι κάπως μεγαλύτεροι στην ηλικία επιμένουν να κρατούν το κόμμα στις βασικές αρχές της ίδρυσης του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Φαίνεται να μην ενοχλούνται από τον χρόνο που έχει περάσει από τότε και από τις πολιτικές αλλαγές αλλά και ανάγκες διαμόρφωσης που έχουν προκύψει. Δεν φαίνεται να τους προβληματίζει το ότι ο κόσμος προχώρησε. Πιστοί σ΄αυτές τις αρχές οι ηγέτες που ακολούθησαν τον ιδρυτή στην πρωθυπουργική θέση δείχνουν να μην ενοχλούνται από τις αλλαγές και προσπαθούν να οδηγούν την παράταξη στη γραμμή της συντήρησης. Εκεί το θέλουν.
Και ο Μεϊμαράκης είναι αυτός που δεν θα τολμήσει κάποια αλλαγή, κάποια στροφή κάποιο “γύρισμα σελίδας”. Γι΄αυτό και φρόντισαν να βρεθεί στην πρώτη θέση, κάτι που ο ίδιος έδειχνε να μην το πιστεύει.
Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην δεύτερη θέση χωρίς καμιά συμπαράσταση από την ηγεσία ή ακόμη και από παράγοντες του κόμματος. Κατάφερε να ταρακουνήσει όλους αυτούς που έχουν την ικανότητα να δουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την ηγεσία του κόμματος, ότι η παραμονή τους στην συντηρητική θέση είναι αυτή που έδωσε την νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου τις θεαματικές υποσχέσεις πίστεψε ο λαός αφού δεν είχε την δύναμη ή δεν ήθελε να πιστέψει ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.
Αυτή την στροφή θέλει να κάμει ο Μητσοτάκης. Αυτό θέλει να επιχειρήσει και να καταφέρει. Αρκετά δύσκολο βέβαια αφού όλη η ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να πιστεύει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος.
Θα δούμε λοιπόν. Άλλωστε η 10η Ιανουαρίου δεν είναι μακρυά. Και φυσικά το λέω με την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποφύγει ίσως την δημιουργία κάποιου άλλου κεντροδεξιού κόμματος το οποίο θα βγει μέσα από τα σπλάγχνα της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου