Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Οι πρόσφυγες.



Θέλω να πιστεύω πως πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλα δείχνουν ότι το δράμα των προσφύγων που συμβαίνει αυτόν τον καιρό στη θάλασσα του Αιγαίου δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο.
Ο μικρός Άϊλαν. Η φωτογραφία του αιώνος.
Το παιγνίδι που έχει στηθεί πάνω σ΄αυτούς τους άμοιρους ανθρώπους, που λένε ότι προσπαθούν να φτάσουν σε κάποια χώρα που θα τους προσφέρει κάποια ασφάλεια ζωής, θα πρέπει να τελειώσει. Τα αμέτρητα ναυάγια κάθε μέρα και οι πνιγμοί τόσων ανθρώπων και μικρών παιδιών έχουν ξεσηκώσει θύελλες διαμαρτυριών σε όλον τον κόσμο.
Δεν είναι δυνατόν μια ολόκληρη Ευρώπη να μένει αδιάφορη και ανίκανη να δώσει μια λύση γλυτώνοντας αυτούς τους ανθρώπους και να βρίσκει σαν μόνη διέξοδο να γεμίζει 
τα σύνορα όλων των κρατών της υψώνοντας αγκαθωτούς φράχτες.


Το κύμα αυτών των ανθρώπων κανένας φράχτης δεν μπορεί να το ανακόψει. Κανένας φράχτης όσο ψηλός κι΄αν είναι δεν μπορεί να τους κλείσει το δρόμο.
Στα παράλια της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια διεξάγεται το μεγαλύτερο δουλεμπόριο που έχει φανεί ποτέ στην ιστορία του κόσμου. Ιδιαίτερα τούτο το χρόνο, το τραγικό αυτό δουλεμπόριο, βρίσκεται σε μια τρομακτική έξαρση.
Αδίστακτοι δουλέμποροι στέλνουν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους σε καθημερινή βάση ακόμη και βρέφη, προκειμένου να οικειοποιηθούν τα λίγα δολάρια που έχουν στις τσέπες τους. Εκατοντάδες οι δουλέμποροι έχουν στήσει ένα κράτος εν κράτει. Ένα κράτος που ανεξέλεγκτο εκτείνεται από τα παράλια της Σμύρνης και φτάνει μέχρι τις ακτές του Κουσάντασι απέναντι από το Καστελόριζο. Χωρίς καμιά ενόχληση από μέρους των τουρκικών αρχών σε καθημερινή βάση φορτώνουν ανεξέλεγκτα άχρηστα πλεούμενα και αφού τα οδηγήσουν στην πορεία προς τα ελληνικά νησιά, τα αφήνουν να ξανοιχτούν στο πέλαγος και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να αναποδογυρίσουν ή να τσακιστούν πάνω στα βράχια παρασέρνοντας στο βυθό τους άτυχους πρόσφυγες.
Καμιά επέμβαση δεν έχει γίνει από μέρους της επίσημης Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δούλος της μεγαλομανίας του και σαν άλλος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής έχει κλειστεί στο Σαράι του και ασχολείται με την διαιώνιση της εξουσίας του.
Από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμιά επέμβαση σημασίας. Τίποτε το θετικό. Κανένα ίχνος ανθρωπιάς για τους μικρούς Άϊλαντ που χάνονται κάθε μέρα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, ενώ με μια απλή κίνηση θα μπορούσε να πετύχει πολλά. Θα μπορούσε ακόμη και με κάποιες απειλές να υποχρεώσει τον Ερντογάν να αφήσει το παλάτι του και να κυνηγήσει τους δουλέμπορους, εκτός αν τα κέρδη τους τον αγγίζουν. Κι΄από αυτόν όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς.
Τίποτα λοιπόν από κανέναν. Οι άμοιροι πρόσφυγες αγωνίζονται να πατήσουν σε στέρεο έδαφος.
Κι΄αν τα καταφέρουν προσπαθούν να βρουν κάποιο σημείο, να ξεπεράσουν τους πανύψηλους φράχτες και να προχωρήσουν προς την Ευρώπη. Σε ένα οποιοδήποτε κράτος. Περπατούν μέρες, εβδομάδες, μήνες για να φτάσουν. Και κάποια μέρα θα φτάσουν. Θα φτάσουν, θα μείνουν, θα εδραιωθούν, θα οργανωθούν και τότε θα ξεκινήσουν δικαίως να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σαν πολίτες των χωρών που θα τους έχουν υποδεχτεί. Θα πρέπει η Ευρώπη να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις αυτές. Θα τα καταφέρει ή θα έχουμε κάτι ακόμα πιο σοβαρό;


16 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ράνια μου καλή μου φίλη είναι τόσοι πολλοί αυτοί που "παίζουν" σε αυτό το παιγνίδι ώστε δυσκολεύονται να βρουν λύση.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  2. Κατά την ταπεινή μου γνώμη Διονύση, οι πρόσφυγες δεν πρόκειται να σταματήσουν να έρχονται με κίνδυνο της ζωής τους, ως την ύστατη προσπάθεια διεκδίκησης μιας θέσης στο ήλιο! Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό το κακό, είναι να σταματήσουν οι αιτίες που το δημιουργούν!... Ξέρω πως ακούγεται ουτοπικό, αλλά φοβάμαι πως είναι ο μόνος τρόπος. Κανείς δεν ξεριζώνεται από τον τόπο του αν δεν κινδυνεύει, αν η ζωή του είναι ωραία, πρέπει να το κατανοήσουν όλοι νομίζω...
    Καλό σου μήνα, καλή εβδομάδα, καλέ μου φίλε
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μαρίνα έχεις απόλυτα δίκιο. Για να σταματήσει αυτό το κακό όπως το λες πρέπει να σταματήσουν οι αιτίες. Κι΄εκεί πάνω σ΄αυτές τις αιτίες στηρίζεται όλο το "παιγνίδι" κσι το συμφέρον όσων συμμετέχουν.
      Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  3. Αυτές οι χώρες που κλείνουν τις πόρτες είναι αυτοί που ευθύνονται για το ξεσπίτωμά τους!
    Δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από λίγο χώμα.....
    Όπως κάποτε έκαναν οι Έλληνες πηγαίνοντας (κυρίως) στην Αμερική!
    Την καλησπέρα μου Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου καλησπέρα.
      Το λίγο χώμα που ζητάνε αυτοί οι πρόσφυγες κάποια στιγμή θα τους δοθεί. Δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς. Όμως οι πρωταγωνιστές πρώτα από όλα πάνε να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.
      Καταλαβαίνεις τι γίνεται.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. ...τα δύσκολα ακόμη δεν έφτασαν...
    Αχ! Ντένη.
    ΑΥΤΟΙ... ακόμη συνεδριάζουν!

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δύσκολα Υιώτα μου θα φτάσουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Και τότε θα αρχίσει το πανηγύρι. Περίμενε και θα δεις.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Είναι τραγικό ...αντί να σταματάνε τον πόλεμο ..
    κλείνουν τα σύνορα ....
    καλή σου μέρα Dennis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν σταματήσει ο πόλεμος καλή μου φίλη σε ποιόν θα πουλάνε όπλα; Τους αφήνει το κέρδος να τελειώσουν τον πόλεμο;
    Νάσαι πάντα καλά αγαπητή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαν δημοσιογράφος Ντέννη μου έπιασες όλες τις παραμέτρους απλά τίποτα δεν κοστίζει η ανθρώπινη ζωή μπροστά στα αμύθητα οικονομικά οφέλη ενός πολέμου !!!
    Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις καλή μου Νικόλ.. Τον άνθρωπο τον μετράνε με το πόσα θα μπούνε στα ταμεία τους.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  8. Η "καλή" Ευρώπη δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να σταματήσει το κακό, γιατί απλούστατα τη συμφέρει.
    Μόνο όταν θα πάψει να τη συμφέρει θα ασχοληθεί, όχι όμως για να σώσει τον κόσμο, όχι, αλλά για να διαφυλάξει τα "δικά" της!
    Τι να πω!!
    Απελπισία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ελπίσουμε καλη μου Μαρία ότι κάποτε οι άνθτωποι θα ξυπνήσουν και θα δώσουν την απάντηση που τους χρειάζεται.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  9. Αν θυμάσαι μόλις τελείωσε ο πόλεμος εποχή του Εμφυλίου χιλιάδες Έλληνες ήταν πρόσφυγες, όχι μόνο στις χώρες του Ανατολικού Μπλογκ, αλλά και στις δυτικές χώρες τότε ένιωθες τον ρατσισμό όλων των "πολιτισμένων λαών" απέναντι στους Έλληνες...
    Σήμερα είναι πολύ χειρότερα, αλλά οι υπεύθυνοι τρίβουν τα χέρια τους γιατί πουλάνε όπλα και το κεφάλαιο κερδίζει,
    Τι αξία έχουν μπροστά στο κέρδος οι ζωές μερικών χιλιάδων ψυχών;
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε λίγο και λιγάκι .

    Την καλημέρα μου
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θα επαναλαμβάνετε η ιστορία αγαπητέ μου Γαβρίλη όσο δεν καταφέρνουμε να ξυπνήσουμε και να τους κυνηγήσουμε.
      Δυστυχώς όμως έχουν τον τρόπο να μην μας αφήνουν να ξυπνήσουμε.
      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή