Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Ο Φίλης και οι Πόντιοι.
Ας μου επιτραπεί να δω από κάποια διαφορετική θέση το παραστράτημα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την αναφορά του στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Διότι όπως και να έχουν τα πράγματα η παρέμβαση του Φίλη με το αξίωμα του Υπουργού Παιδείας πάνω στο τόσο λεπτό θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων μετράει αρνητικά πάρα πολύ. Και δεν είναι δυνατόν, ό,τι και να είναι ο άνθρωπος αυτός να μην είχε γνώση της ευθύνης και των συνεπειών.
Την 9η Δεκεμβρίου του 1948 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την απόφασή της υπ΄αριθμόν 260 ψήφισε το θέμα του ορισμού του όρου “Γενοκτονία”
Το άρθρο 2 της απόφασης αυτής αναφέρει:
Γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις οι οποίες διαπράττονται με την πρόθεση καταστροφής εν όλο ή εν μέρει μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ως:
α) Ανθρωποκτονία μελών της ομάδας.
β) Πρόκληση βαρείας σωματικής ή διανοητικής βλάβης.

Και ακολουθούν ακόμη δυο περιπτώσεις που δεν μας αφορούν στο παρόν επεισόδιο.
Είναι αδύνατον ο Νίκος Φίλης να είχε άγνοια αυτής της απόφασης του ΟΗΕ όχι μόνο τώρα ως Υπουργός Παιδείας αλλά και ως δημοσιογράφος. Οπωσδήποτε ήταν γνώστης.
Και φυσικά θα γνώριζε πάρα πολύ καλά ποιες θα ήσαν οι συνέπειες ενός τόσο άστοχου ατοπήματος. Και όμως έφτασε στο σημείο να αναφερθεί και μάλιστα να αμφισβητήσει την θέση της γενοκτονίας μετριάζοντας την σε εθνοκάθαρση.
Ο Νίκος Φίλης θα πρέπει να γνώριζε πάρα πολύ καλά τι θα επακολουθούσε μετά από την εκστόμιση μιας τέτοιας δήλωσής του. Θα γνώριζε πάρα πολύ καλά ποιες ευθύνες θα αναλάμβανε ενώπιον του ελληνικού λαού, του ποντιακού λαού αλλά και της κυβέρνησης της Ελλάδας και του πρωθυπουργού αυτής του κ. Αλέξη Τσίπρα. Κι΄όμως το τόλμησε.
Ο Νίκος Φίλης δεν είναι τόσο ελαφρά σκεπτόμενος να μην τα υπολογίσει όλα αυτά. Δεν είναι ανόητος να μην γνώριζε το μέγεθος του σάλου που θα επακολουθούσε η δήλωσή του περί εθνοκάθαρσης. Κι΄όμως το τόλμησε. Γιατί; Ποια εξήγηση μπορεί να δοθεί; Που βασίστηκε για να αναλάβει το βάρος των ευθυνών που θα ακολουθούσαν την δήλωσή του;
Είναι πολλοί αυτοί που οδηγούνται σε κάποιο ίσως αρκετά εξωπραγματικό συμπέρασμα που όμως διόλου απίθανο να είναι και μια πραγματικότητα. Στο ότι πιθανόν ο υπουργός Παιδείας να εκτέλεσε μια “παραγγελία” Και τι εννοώ. Ότι από κάπου είχε την εντολή και φυσικά με την κάλυψη της ενέργειάς του, να προβεί σ΄αυτή τη δήλωση προκειμένου να υπάρξει μια στροφή σε κάτι άλλο, της προσοχής, της κοινής γνώμης, της ανησυχίας του λαού της χώρας.
Με άλλα λόγια πήρε εντολή να κάμει κάτι που θα αποσπάσει για λίγες μέρες την προσοχή του κόσμου από την καθημερινή απασχόληση της οικονομικής τραγωδίας που ζει αυτές τις μέρες η Ελλάδα και σαν μια έξοδο θα διαθέσει τον χρόνο του και την προσοχή του κάπου αλλού. Κι΄αυτό έγινε.


Ακολούθησε ο ξεσηκωμός του ελληνικού λαού, των Ελλήνων του εξωτερικού, οι επεισοδιακές συζητήσεις στη Βουλή, ο ξεσηκωμός των Ποντίων, η διαδήλωση, τα γεγονότα στο Σύνταγμα, ο ξυλοδαρμός του βουλευτή της; ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου και πολλά άλλα. Αποτέλεσμα.
Ο λαός για κάποιο χρόνο ξέχασε τα πάντα και αφοσιώθηκε σ΄αυτά τα γεγονότα. Τι θα γίνει με τους Ποντίους, ποίοι ξεκίνησαν τα γεγονότα, τι έκαμε η Χρυσή Αυγή, γιατί η αστυνομία δεν επενέβη, γιατί δεν έγιναν συλλήψεις, ποίοι χτύπησαν τον Κουμουτσάκο και πολλά άλλα. Κι΄ακόμα ο λαός ψάχνεται και για καιρό θα ψάχνεται.
Ξεχάστηκαν όλα τα άλλα για κάποιες μέρες και η κυβέρνηση δόθηκε ολόκληρη στην λύση - που να την βρει τη λύση - των όσων την βασανίζουν
Παρ΄όλες τις φωνές κομμάτων, βουλευτών και λαού “να παραιτηθεί ο Φίλης” αυτός παραμένει στη θέση του. Κανείς δεν τον άγγιξε. Ούτε θα τον αγγίξει. Απλούστατα διότι εξετέλεσε εντολές. Και μάλλον υψηλές εντολές. Και όλα δείχνουν πως έχει και υψηλή κάλυψη. Ίδωμεν

6 σχόλια:

 1. Οι σκέψεις σου αυτές, είναι και δικές μου Διονύση. Πραγματικά πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό, να εκτέλεσε εντολές αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και των πολιτών.
  Αν υποθέσουμε πως αυτό συνέβη, με εξοργίζει και θεωρώ αδιανόητη, όχι την εντολή, αλλά την εκτέλεσή της!!! Με την ίδια τακτική αν αύριο ζητηθεί από ένα υπουργό ή άλλο ταγό της χώρας να δηλώσει πως ο ήλιος βγαίνει από τη δύση για παράδειγμα, θα το πράξει με ελαφριά καρδιά και συνείδηση?... Είναι λυπηρό και απογοητευτικό να διαπιστώνει κανείς πως οι εκπρόσωποι του λαού μετατρέπονται εύκολα σε μαριονέτες για μια ακόμα φορά...
  Καλή σου εβδομάδα καλέ μου φίλε
  Μαρίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαρίνα μου καλή μου φίλη καλησπέρα.
  Η όλη εξέληξη μέχρι τώρα δείχνει ότι έγινε αυτό που γράφω και αυτό που και εσύ πιστεύεις. Αυτοί κορίτσι μου δεν μετατρέπονται σε μαριονέτες. Αυτοί όλοι τους είναι γνήσιες μαριονέτες. Τους έζησα για πάνω από σαράντα χρόνια και αηδίαζα με τον εαυτό μου όταν ερχόντουσαν εδώ και έπερνα εντολή από την εφημερίδα να πάω να κάνω ρεπορτάζ και να τους πάρω συνεντεύξεις Τι να πω με δαύτους και τι να κουβεντιάσω με τους απατεώνες. Σίγουρα η υπόθεση με τον Φίλη ήταν στημένη. Κάποια μέρα ίσως κάτι να σκάσει.
  Την αγάπη μου καλή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλημερα
  Τελικα ολα γινονται συμφωνα με ενα καλα καταστρωμενο σχεδιο.......
  Ποιος νοιαζεται για τον Ελληνα.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Denni μου, πόσο δίκιο έχεις φίλε μου! Ποιος ξέρει τι μας κρύψανε από κάτω;;;;; Προσωπικά,ως πόντια, μου πέρασε αδιάφορος ο...ακατανόμαστος και οι δηλώσεις του. Αυτή η κυβέρνηση τελικά αποδικνύεται κυβέρνηση "βιτρίνα". Ο Τσίπρας πιόνι των ανωτέρων, ο Βαρουφάκης πολύ φασαρία για το τίποτα, η φαντασμένη κυρα Τασία που δεν ξέρει τι της γίντεαι, τώρα αυτός ο πλαδαρός ιπποπόταμος (που μεταξύ μας που θυμίζει κατι μεταξύ Πάγκαλου και Βενιζέλου, του τύπου "μαζί τα φάγαμε αλλά μόνο εγώ πάχυνα έτσι") και προβλέπω να ακολουθούν κι άλλοι ή μάλλον κι άλλα σούργελα. Είδομεν, όπως είπες κι εσύ.
  Καλή εβδομάδα σου εύχομαι, τα φιλιά μου και την αγάπη μου σε σένα και την οικογένειά σου!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όχι βεβαια καμια σχεση με τον απροσανατολισμο της προσοχης του κοσμου. Ποιο κοσμου δηλαδη εκεινου που κοιμαται τον υπνο του δικαιου. Το ειδαμε ποσο διαμαρτυρεται κάθε μερα. Ο κοσμος επαψε να παρακολουθεί τι γινεται γυρω του και παθητικα ακολουθει την μοιρα που ο ιδιος επεφύλαξε για τον εαυτό του. Μην ξεχναμε ότι το Σεπτέμβρη ο ιδιος δεν ηταν που επιβραβευσε με την ψηφο του την πολιτικη του Συριζα.
  Εκτος κι αν υποθεσουμε ότι επιτηδες εκανε την ερωτηση πασα ο Χνικολαου για να βοηθησει την κυβερνηση, λιγο τραβηγμενο μου φαινεται. Τυχαιο γεγονος που δοθηκε εκταση από τον τυπο και τους υπερπατριωτες της συμφορας. Ότι ειπε ο Φιλης τα ειχε ξαναγραψει ως δημοσιογραφος στην Αυγη στο παρελθον δεν είναι κατι καινουργιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάντως, όποια και να ήταν τα κίνητρα των δηλώσεων Φίλη, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι, εκτός από την ζημιά, προέκυψε και πολύ μεγάλη ωφέλεια: Η συλλογική μας Εθνική συνείδηση ταρακουνήθηκε και κάπως φάνηκε ότι άνοιξε τα βλέφαρά της από τον λήθαργο στον οποίο έχει περιέλθει. Τα ποντιακά σωματεία ξαναζωντάνεψαν. Οι σχετικές συζητήσεις στις παρέες και στα καφενεία πήραν φωτιά. Άρθρα ενημερωτικά ή διαμαρτυρίας είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο τέλος, και εκείνοι που είχαν πλήρη άγνοια περί την Γενοκτονία, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού ενημερώθηκαν δεόντως. Να είναι καλά ο άνθρωπος. Απόδειξη ότι ο Θεός ακόμα και από το το ξύδι βγάζει μέλι...


  ΦΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή