Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012


25η Νοέμβρη. Επέτειος της Εθνικής Αντίστασης

Επιχείρηση  Γοργοπόταμος.

Ο ρόλος της Βρεττανικής Αποστολής πάνω στα ελληνικά βουνά δεν ήταν τίποτε άλλο από την προετοιμασία του Ματωμένου Δεκέμβρη και του Εμφύλιου.

Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης. 


Τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου του 1942, πάνω από την περιοχή της Γκιώνας ανοίγουν τα αλεξίπτωτα των Άγγλων σαμποτέρς, που έχουν φτάσει από το Κάϊρο με αντικειμενικό σκοπό την ανατίναξη κάποιας από τις σιδηροδρομικές γέφυρες, που ενώνουν την βόρεια με τη νότια Ελλάδα. Ένα σαμποτάζ που θα έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα ανεφοδιασμού στο Africa Corp του Ρόμμελ.

Ο αρχηγός του ΕΛΑΣ  Άρης Βελουχιώτης.
Σχεδόν δυό μήνες αργότερα, την 25η Νοεμβρίου το κλιμάκιο αυτό με την συμμετοχή ομάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπ. Ζέρβα ανατίναξαν την γέφυρα του Γογοπόταμου.
Οι συνέπειες για την Γερμανία και ιδιαίτερα για την στρατιά του Ρόμμελ, στην Αφρική, υπήρξαν ανυπολόγιστες, αφού έτσι έκλεισε για μεγάλο διάστημα η κυριώτερη οδός ανεφοδιασμού για το Africa Corp.

Ο αρχηγός του ΕΔΕΣ  Ναπολέων Ζέρβας
Παρ΄όλες τις επεμβάσεις που κατά καιρούς αποτολμήθηκαν προκειμένου να διαστρεβλωθεί η αλήθεια σχετικά με το μεγαλύτερο σαμποτάζ κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου, όπως έχει χαρακτηριστεί η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και έτσι να μειωθεί η καθοριστική συμμετοχή του ΕΛΑΣ σ΄αυτή την επιχείρηση, το ιστορικό της ανατίναξης είναι πλέον γνωστό με κάθε δυνατή λεπτομέρεια.
Το πρωινό της 26ης Νοεμβρίου του 1942 η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου ήταν ένα γεγονός. Ένα γεγονός που συνεκλόνησε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και καταγράφτηκε στην ιστορία. Κι΄ήταν η μόνη φορά που οι δυό παρατάξεις, ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ συνεργάστηκαν. Από κει και πέρα τον λόγο θα έχουν οι Άγγλοι.
Τι έγινε όμως από κει και πέρα; Ποιός ο λόγος να παραμείνουν οι Άγγλοι σαμποτέρ πάνω στα ελληνικά βουνά; Ποιός θα ήτανε πλέον ο ρόλος τους ανάμεσα στις αντάρτικες δυνάμεις και των δύο παρατάξεων;  Σε τι θα βοηθούσε η παρουσία τους εκεί; Με ποιού το μέρος θα τοποθετούσαν, όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τις ενισχύσεις που τυχόν  θα αποστέλλονταν από την Μέση Ανατολή;

Η γέφυρα μετά την ανατίναξη.
Ο σκοπός της  παραμονής των Άγγλων στα βουνά, μετά από την ανατίναξη της γέφυρας, υπήρξε το καθοριστικό σημείο γιά την εξέληξη της Εθνικής Αντίστασης και την τύχη της Ελλάδας αλλά και σημάδεψε ακόμη και την μεταπολεμική πορεία της.
Είναι γεγονός πως όταν στο στρατηγείο του Καϊρου αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε η επιχείρηση Γοργοπόταμος, είχε προβλεφθεί και σχεδιαστεί οποσδήποτε και η επιστροφή του κλιμακίου των σαμποτέρς από κάποια ελληνική ακτή αφού τελείωνε η επιχείρηση και το στρατηγείο λάβαινε το σχετικό σήμα του τέλους της αποστολής.
Ένα άλλο γεγονός είναι ότι το στρατηγείο του Καϊρου δεν είχε ακριβή εικόνα του αντιστασιακού αγώνα που διεξείγετο τότε στα ελληνικά βουνά. Κι΄ακόμη πιό ανακριβής ήταν η εικόνα που είχαν οι Άγγλοι για τον ΕΛΑΣ, του οποίου γνώριζαν την ύπαρξη αλλά αγνοούσαν τη δύναμή του. Γνώριζαν φυσικά πως στην περιοχή του Βάλτου της Ηπείρου είχε κάμει πριν λίγο καιρό την εμφάνησή του ο Ζέρβας. Και τούτο το γνώριζαν διότι ήσαν αυτοί οι ίδιοι, οι Άγγλοι, που με εκβιασμό και απειλές τον είχαν υποχρεώσει να βγει στο βουνό.Όχι τόσο για να ενοχλεί του Γερμανοϊταλούς, αλλά περισσότερο για αντιπερισπασμό στο Εαμικό κίνημα.
Σ΄αυτόν λοιπόν, στον Ζέρβα, μοιραία στηρίχτηκαν οι Άγγλοι και σε κάποιον πράκτορά τους, στην Αθήνα ονόματι Σεφεριάδης, ο οποίος όμως δεν είχε καμμιά συγκεκριμένη επαφή με τον αρχηγό του ΕΔΕΣ, αλλά γνώριζε και ελάχιστα για τον ΕΛΑΣ.
 Έτσι το κλιμάκιο των Άγγλων σαμποτέρς αλλά και το στρατηγείο του Καϊρου δεν είχαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που θα βρουν τους ανθρώπους, που υποτίθεται θα έπρεπε να τους περιμένουν πάνω στα ελληνικά βουνά.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, αφού η έλλειψη συντονισμού στοίχισε την απώλεια πολύτιμου χρόνου και παρ΄ολίγον να ναυαγήσει και αυτή τούτη η επιχείρηση.
Στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, ο Ζέρβας δεν ήταν σε θέση να παρατάξει περισσότερους από 60 άντρες κι΄αυτούς ανέτοιμους για μια τέτοια επιχείρηση. Απόδειξη τούτου ότι, κατά την διάρκειά της κι΄ενώ το όλο εγχείρημα της ανατίναξης βρισκόταν στο πλέον κρίσιμο σημείο, οι άντρες του Ζέρβα δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν το ιταλικό φυλάκιο στη νότια πλευρά της γέφυρας, που ήταν και η αποστολή τους και η κατάσταση σώθηκε την τελευταία στιγμή από την επέμβαση των εφεδρικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Άλλωστε η ολική δύναμις του ΕΔΕΣ τότε δεν ξεπερνούσε τους τριακόσιους άνδρες. Ένας αριθμός, που δεν ήταν δυνατόν να εμπνεύσει καμμιά εμπιστοσύνη στους Άγγλους – και ιδιαίτερα η ανύπαρκτη μαχητική τους ικανότητα – όχι μόνο για την επιχείρηση του Γοργοπόταμου αλλά ακόμη και για τις οποιεσδήποτε εξελήξεις στο μέλλον. Εξ΄άλλου ο περιορισμένος χώρος της περιοχής όπου εκινείτο ο Ζέρβας, αλλά και ο έλεγχος των γύρω περιοχών από τις πολυάριθμες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, δεν άφηναν για τον Ζέρβα πολλά περιθώρια στρατολογίας.
Αντίθετα, ο ΕΛΑΣ, διέθετε μιά αριθμητική δύναμη μερικών χιλιάδων μαχητών, οι οποίοι κάτω από την αυστηρή καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη αλλά και άλλων εμπείρων αξιωματικών και καπαιτανέων, είχαν αναδειχτεί σε φοβερούς πολεμιστές, γνώστες ιδιαίτερα του ανταρτοπολέμου. Παράλληλα οι περιοχές τις οποίες ήλεγχε το αριστερό κίνημα, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΕΛΑΣ, ήσαν πάρα πολλές. Ρούμελη, Θεσσαλία, ένα μέρος της Ηπείρου, Μακεδονία, Θράκη, αλλά και τα περισσότερα από τα νησιά ακόμη, ήσαν κάτω από τον έλεγχο των αριστερών δυνάμεων. Επίσης στις πόλεις το ΚΚΕ είχε καταφέρει όχι μόνο να εντάξει στις τάξεις του το μεγαλύτερο μέρος του λαού, αλλά είχε οργανώσει και οχυρώσει συνοικίες στις οποίες οι Γερμανοί δεν τολμούσαν να πατήσουν.
Είναι γεγονός ότι τη χρονική περίοδο που το κλιμάκιο των Άγγλων σαμποτέρς βρισκόταν στα ελληνικά βουνά η Ελλάδα ήταν κλεισμένη στην κομμουνιστική αγκαλιά.
Ο Μάγερ και ο Γουντχάουζ είναι οι πρώτοι που θα έχουν μιά πλήρη και αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας που επικρατούσε τότε στα ελληνικά βουνά. Και φυσικά ήταν μέσα στα καθήκοντά τους να ενημερώσουν το Κάϊρο και κατά συνέπεια και το Λονδίνο. Είναι η στιγμή που ο Τσώρτσιλ θα καταλάβει ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί για κάποια δυναμική επέμβαση. Έτσι αποφασίζεται η παραμονή στην Ελλάδα του κλιμακίου των σαμποτέρς και η μετονομασία τους σε Βρετανική Αποστολή.
Στα σχέδια του Τσώρτσιλ, πολύ πριν από τη διάσκεψη της Γιάλτας – εκεί που τόσο αναίσχυντα μοιράστηκε πάνω σ΄ένα κομμάτι χαρτί ο κόσμος και η τύχη του – υπήρχε η κυριαρχία της Αγγλίας στην Ελλάδα και ένας πολιτικοστρατιωτικός έλεγχος πάνω της. Για να γίνει όμως αυτό το σχέδιο πραγματικότητα, έπρεπε  με κάθε τρόπο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τον κομμουνιστικό κλοιό. Με οποιοδήποτε τρόπο. Και πάνω σ΄αυτό το σχέδιο ο Τσώρτσιλ δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα. Και την απόφασή του αυτή θα την δείξει δυό χρόνια αργότερα , στην Αθήνα, τον Δεκέμβρη του ΄44.
Για την ώρα γνωρίζει πολύ καλά πως το τέλος του πολέμου είναι ακόμη μακρυά και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα γερό μάτιπάνω στα βουνά της Ελλάδας και πλάϊ στον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του, με ό,τι αυτό μπορεί να αποφέρει. Και αυτό το μάτιθα είναι ο αρχηγός της αποστολής των σαμποτέρς, ο Έντυ Μάγερ.
Ο Μάγερ θα ανταποκριθεί τέλεια στον ρόλο που θα του ανατεθεί γιά την παρεμπόδιση του έργου του ΕΛΑΣ πάνω στα βουνά
Σε μυστική του έκθεση με την κωδική ένδειξη Χ.85-L.S της 12ης Αυγούστου 1943 προς το στρατηγείο του Καϊρου θα γράψει.:
“Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες σας, έδωσα εντολή στους Άγγλους και Έλληνες πράκτορες που εργάζονται κάτω από τη διοίκησή μου, να τορπιλίσουν το έργο του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ και να εμποδίζουν την σταθεροποίηση των θέσεών τους που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση μιάς δεσπόζουσας επιρροής  τους στην Ελλάδα...”
Στην ίδια έκθεσή του, ο Μάγερ, λίγο πάρα κάτω γράφει.:
“Η πολιτική και στρατιωτική οργάνωση του ΕΔΕΣ παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο. Είναι επιβεβλημένο να του χορηγηθεί πολεμικό υλικό και να τον ενισχύσουμε ηθικά. Κατά τη γνώμη μου η οργάνωση αυτή θα μας είναι χρήσιμη αφ΄ενός σαν αντιστάθμισμα προς τον ΕΛΑΣ και αφ΄εταίρου, όταν θα έχει ενισχυθεί, θα μπορεί ενδεχομένως να αξιοποιηθεί και εναντίον του. Μιά μέρα θα καταστεί αναγκαίο να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ...” (ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ MAΣ  Ζακ Ντε Λωναί. Λωζάνη 1967)
Παρ΄όλα αυτά, ο Μάγερ θ΄αποτολμήσει να δει κάποια στιγμή το δίκιο του αριστερού κινήματος και σ΄ένα από τα σημειώματά του προς την κυβέρνηση του Λονδίνου θα προσπαθήσει να μιλήσει “...για ζήτημα δημοψηφίσματος μετά τον πόλεμο, σαν καθολικό αίτημα των αντιστασιακών...” Όμως αυτό θα είναι το τέλος του σαν αρχηγός της Βρετανικής Αποστολής στην Ελλάδα  
Πολύ σύντομα ο Μάγερ θα αντικατασταθεί από τον Κρις Γουντχάουζ, όταν θα θελήσει να δείξει ευαισθησία και τιμιότητα προς τους μαχητές του ΕΛΑΣ, αρετές που δεν συμβιβάζονται με τις απαιτήσεις και τους σκοπούς του Τσώρτσιλ. Γιατί ο Τσώρτσιλ έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει την ένοπλη επέμβαση στην Ελλάδα.
Ο Γουντχάουζ υπακούοντας στις προσταγές του Λονδίνου θ΄αρχίσει να κινεί τα νήματα γιά τον αλληλοσπαραγμό των ανταρτών των δύο παρατάξεων, πολύ πιό δυναμικά από τον Μάγερ.Ο ίδιος σε διάλεξη που έδωσε στο Μόναχο το 1958 θα μιλήσει καθαρά γιά “…διπλή πολιτική της αγγλικής κυβέρνησης στηνΕλλάδα και το πόσο μοιραία υπήρξε η πολτική αυτή γιά την τύχη της χώρας μετά τον πόλεμο...”
Ο ΕΛΑΣ και γενικά το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα, στερούμενο μιά ικανής πολιτικής ηγεσίας, θα πέσει σε όλες τις παγίδες που θα φροντίσει έντεχνα να στήσει ο Γουντχάουζ. Ο Ζέρβας απλά θα δεχτεί να παίξει το παιγνίδι των Άγγλων. Ουσιαστικά ο Εμφύλιος έχει ήδη αρχίσει. Όμως οι Άγγλοι συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το μεγάλο χτύπημα που θα δοθεί μετά την απελευθέρωση της χώρας. Ο Δεκέμβριος και ο Εμφύλιος πρέπει να προετοιμαστούν έντεχνα και με κάθε λεπτομέρεια. Και οι τελευταίες αυτές λεπτομέρειες θα συμπληρωθούν δυό χρόνια αργότερα στο Συνέδριο του Λιβάνου.
Η παρουσία των Άγγλων ανάμεσα στους αντάρτες μετά την επιχείρηση Γοργοπόταμος θα μπορούσε να πει κανείς ότι έβλαψε συνολικά την υπόθεση της Αντίστασης. Και μάλιστα την έβλαψε πάρα πολύ. Φυσικά αυτό ήταν μέσα στα σχέδια των Άγγλων.
Από τις ενισχύσεις που κατά καιρούς έφταναν πάνω στα βουνά από το στρατηγείο του Καϊρου, ο ΕΛΑΣ δεν βοηθήθηκε καθόλου. Οι παρακλήσεις του Άρη Βελουχιώτη για πολεμική ενίσχυση δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.. Αντίθετα στον Ζέρβα δόθηκε άφθονο πολεμικό υλικό, όχι φυσικά για να ενοχλήσει με κάποιες επεμβάσεις τον καταχτητή, αλλά οπωσδήποτε για να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή ενάντια στον ΕΛΑΣ.
Είναι γνωστό ότι οι άνδρες του Ζέρβα ήσαν μισθοφόροι των Άγγλων και μάλιστα ο μισθός τους εκαταβάλετο σε χρυσές λίρες Αγγλίας. Αντίθετα, οι άντρες του Άρη Βελουχιώτη, έδωσαν αναρίθμητες μάχες ενάντια στον καταχτητή με οπλισμό όχι μόνο περασμένης τεχνολογίας αλλά και πρωτόγονο.Ξυπόλητοι, γυμνοί και πεινασμένοι πολεμούσαν τους Γερμανοϊταλούς ασταμάτητα. Ιδανικό τους η απελευθέρωση της χώρας από τον καταχτητή και όχι οι λίρες της Αγγλίας.
Εν τω μεταξύ, μετά την επιχείρηση του Γοργοπόταμου, μέσα στους δυό στρατούς κατοχής, Γερμανούς και Ιταλούς επικρατεί η αντίληψη ότι η επόμενη επιχείρηση θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάποια απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Και φυσικά σαν πιό πιθανό σημείο υπολογίζεται η Ελλάδα. Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν την ίδια στιγμή και στο στρατηγείο του Καϊρου. Όμως η συντριβή των Γερμανών στο Στάλινγκραντ και η αιχμαλωσία της στρατιάς του Φον Πάουλους θα υποχρεώσει το στρατηγείο του Καϊρου να αναθεωρήσει τα σχέδιά του. Πρέπει να προλάβουν την κάθοδο των Ρώσσων στην Ευρώπη. Η επόμενη απόφαση θα είναι, γαλλικές ακτές. Νορμανδία. Επομένως το ελληνικό αντάρτικο κίνημα για τους συμμάχους, παύει πλέον να έχει κάποια πρωταρχική σπουδαιότητα και να παίζει κάποιο ρόλο ανάγκης για τις μετέπειτα πολεμικές εξελήξεις. Έτσι στον Τσώρτσιλ δίνεται η ευκαιρία να κινηθεί άνετα για τη διάλυσή τους, ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση αν χρειαστεί.
Τον Ιούλιο του ΄43 οι συμμαχικές δυνάμεις θα αποβιβασθούν στην Σικελία. Δυό μήνες αργότερα η Ιταλία θα συνθηκολογήσει. Το ένα σκέλος του φασισμού σβύνει πλέον οριστικά.
Ένα χρόνο αργότερα ο πόλεμος φαίνεται να βαδίζει οριστικά προς το τέλος του. Ο Τσώρτσιλ θα στραφεί πλέον ανενόχλητος να προετοιμάσει τον Ματωμένο Δεκέμβρη και στη συνέχεια τον Εμφύλιο. Η Ελλάδα για μιά ακόμη φορά θα πέσει θύμα των συμφερόντων αυτών, που τόσο αφελώς πίστευε πάντοτε για συμμάχους και φίλους

14 σχόλια:

 1. Ποτέ δεν είχαμε συμμάχους και καλούς
  φίλους αγαπητέ Ντένη, ούτε πρόκειται
  να έχουμε.Επίκαιρη από ποτέ η ωδή
  του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου
  Σολωμού για τους Επτανήσιους:
  "Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ κι αγαπημένε,πάντοτε ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε".
  Καλή σου μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα κύριε Ντένη, δεν ξέρω από που αντλείτε τις πηγές σας, συμφωνώ απόλυτα και εγώ μ'αυτή τη τοποθέτηση. Μόνο το χαρτή της Γιάλτας ο Τσώρτσηλ δεν το αναφέρει στα απομνημονεύματά του γ'αυτό πιστεύουν πολλοί ότι ήταν κι'αυτό μερος της προπαγάνδας. Ως πότε αυτός ο λαός θα είναι τόσο ευκολόπιστος; Πότε θα καταλάβει ότι όλοι θέλουν την κυριαρχία του; Μεγάλο το λάθος της συνθήκης της Βαρκιζας που ο λαός μας το πλήρωσε πολύ ακριβά,ως πότε; Σας έχω ξαναγράψει, δεν ξέρω αν το είδατε.Φιλικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ρισσιάνα. Αυτό προσοαθώ να δίνω στους αναγνώστες μου σε όλα μου τα άρθρα. Ότι ποτέ δεν είχαμε συμμάχους και φίλους. Ανθρώπους που έπαιζαν τα συμφέροντά τους πάνω στην πλάτη μας είχαμε.
  Νάσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλή σας μέρα αγαπητή μου κ. Δώρα.
  Οι πηγές μου είναι το υλικό που έχω συγκεντρώσει χρόνια τώρα γύρω από την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, μια περίοδο που με απασχολεί πάρα πολύ σε όλα μου τα έργα. Για το χαρτί του Τσώρτσιλ πρέπει να ξέρετε ότι θεωρήθηκε τόσο αισχρό ώστε έγινε προσπάθει;α από πολλούς ιστορικούς να απογραφεί αυτή η λεπτομέρεια της συνδιασκεψης. Όμως δεν έγινε κατορθωτό καθ΄ότι πολλοί άλλοι που παρακολούθησαν αυτή την συνάντηση μιλάνε γι΄αυτό το χαρτί με αποδείξεις.
  Δεν έχω λάβει κανένα νέο σας παρ΄όλο που σας έχω γράψει. Με τον τυφώνα Σάντη έπαθα ζημιά και στο ΠΣ και έχασα την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Σιγά σιγά τα ξαναβρίσκω και θα σας γράψω.
  Σχετικά με την Βάρκιζα θα γράψω τον Φλεβάρη που έχουμε την επέτειο.
  Να είστε καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε Ντένη, αν και ήμουνα στην Ελλάδα αυτή την εποχή, η πείνα, η φτώχια, οι κακουχίες, οι κλεψιές, ήταν στην ημηρεσία διάταξη.
  ¨οπως επίσης και η παρα- πληροφόρηση.
  Δεν υπήρχε εφημερίδα, δεν υπήρχε ραδιόφωνο, δε υπήρχε ρεύμα, μόνο κάτι αεροπλάνα πέταγαν και μας έριχναν προκυρήξεις.
  Μετά μια εποχή κατέλαβαν το χωριό οι Αντάρτες πέρασαν απέναντι απ' το ξηρόμερο, μας έμασαν στο σχολείο και μας μάθαιναν τραγούδια, μετά ήρθαν οι δεξιοί κατσαπλιάδες, άρχισαν κι έδερναν όσους παρακολουθούσαν στο σχολείο τους αριστερούς. μετα τους σκότωναν, με όλα αυτά που ζήσαμε ήταν απολύτως αδύνατον να μάθουμε τι γινόταν στην υπόλοιπο Ελλάδα.

  Η εφημερίδα Νεολόγος Πατρών ερχόταν με κανένα καϊκι όταν κάποιος ερχόταν από Πάτρα και την αγόραζε.

  Νάσαι καλά φίλε
  χαιρετώ σε

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 6. Δώρα Γιαννάκου-Παρίση
  >
  > Blog: http://doraparissis.blogspot
  >
  > Αγαπητέ κύριε Ντένη δεν πρόσεξα ότι μου είχατε στείλει το διήγημά σας
  > ηλεκτρονικά,καλά κάνατε και μου το ξαναστείλατε. Πιστέψτε με ότι από
  > την αρχή ως το τέλος τα μάτια μου τρέχανε. Είναι γραμμένο τόσο απλά,
  > με ευκρίνεια και με το χέρι στη καρδιά, που είναι αδύνατον να μην
  > συγκινηθείς. Εδώ και πολλά χρόνια δεν διαβάζω πιά παρά μόνο βιβλία
  > αυτης της εποχής, της κατοχής,της αντίστασης και της δεύτερης
  > αντίστασης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Μας έχουν κρατήσει και
  > κρατούν τόσο κρυφή αυτή τη περίοδο ή τη διδάσκουν μεταλαγμένη και μας
  > προβάλλουν αντιστασιακούς τους προδότες της Πατρίδας μας. Τους έδωσαν
  > και συντάξεις Εξ αιτίας αυτού έχουμε τώρα και το τρομακτικό φαινόμενο
  > της Χρυσης Αυγής που λόγω αμάθιας παρέσιρε πολλούς νέους και τους
  > έχουμε στη Βουλή, τί ντροπή για τους Έλληνες. Ο αγαπημένος μου.θείος
  > έκανε τέσσερα χρόνια στα σίρματα στην Αίγυπτο. Όταν τον άφησαν οι
  > Αγκλοι το 46 και ήρθε στη Λέσβο ανέβηκε το 47 στο βουνό γιατί και η
  > Λέσβος έκανε λαμπρή αντίσταση έχετε ακούσει φαντάζομαι το < go back >
  > και θυμάμαι που μου έλεγε ότι είχαν ένα ρεβύθι τη μέρα και τρώγαν
  > μισό το μεσημέρι, μισό το βράδυ. Και να σκευτεί κανεις ότι πεινάνε
  > τόσα εκατομύρια παιδι ά και σήμερα, τί φρίκη ! Όταν ο πλανίτης μπορεί
  > να θρέψει όλους τους ανθρώπους και τον καταστρέφουν για να
  > συσσωρεύουν μερικοί τεράστια πλούτοι.
  > Γνώρισα τον άνδρα μου το 73 και δεν έχω ακούσει για κάποια
  > Ελένη, άλλωστε είναι τόσοι οι Παρίσηδες Καληνύχτα
  > σας. Φιλικά.  --
  Δώρα Γιαννάκου-Παρίση

  Blog: http://doraparissis.blogspot.com

  Αυτά σας έγραφα που χάθηκαν σε απάντηση για το βιβλίο σας που έλαβα. Καλή σας μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπητέ Διονύση,
  Αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο σου στη στήλη μας "ΕΜΦΑΣΗ" η οποία βρίσκεται στην πλαϊνή κάθετη μπάρα του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης". Η αναδημοσίευση γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ φιλε Ντένη! Η αγγλική δηπλωματία ηταν πάντα για την Πατρίδα μας καταστροφική. Χρησιμοποιούσαν το "διήρειν και βασίλευε." Ο Ζέρβας έπαιζε διπλό ρόλο ήταν ένα όργανο της "Intelligence service" αλλά και των Γερμανών.Στην Αθήνα ένας αξιωματικός του ΕΔΕΣ ο Ψαρός σε συνεργασία με τους Γερμανοτσολιάδες σε μπλόκα που έκαναν συνελάμβαναν τους αντιστασιακούς του ΕΑΜ και τους παρέδιναν στα SS για εκτέλεση ή να τους στεἰλουν στα στρατόπεδα συγκεντρωσης στη Γερμανία. Ένας από τους συληφθέντες ήταν και ο πατέρας μου ο οποίος ήταν μέλος του ΕΑΜ και της αντίστασης. Είχε όμως τύχη, διότι ο θείος μου, αδελφός της μητέρας μου, ανήκε στην πολιτική οργάνωση του ΕΔΕΣ και τον Ψαρό τον εγνώριζε, έτρεξε αμέσως και το απελευθέρωσε, λεγοντάς του, αυτός είναι ο γαμπρός μου που το πηγαίνεις. Το ΕΔΕΣ είχε δωσει εντολή να συληφθούν και να παραδοθούν στα SS όλοι όσοι ήταν στο ΕΑΜ και ήταν ύποπτοι ότι συνεργάζοταν με το ΚΚΕ. Ο πατέρας μου μέχρι που τελείωσε ο πόλεμος κρυβόταν εδώ κι εκεί. Συνελήφθηκε μετά τον εμφύλιο, για την συμμετοχή του στην αντίσταση (ΕΑΜ) φυλακίστηκε στο Κορυδαλό και δικάστηκε από το στρατοδικείο.Όταν τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούσαν από την Ελλάδα, είχε πάρει ο Ζέρβα εντολή να μην τους πηράξει και να τους επιτρέψει να φύγουν από τη Ήπειρο, όπως και έγινε. Οι Γερμανοί φοβόντουσαν από τη Μακεδονία τον ΕΛΑΣ και τον Τίτο στη Σερβία. Ο εμφύλιος ήταν προγραμματισμένος όταν ο Γ. Παπανδρέου έφερε τον Σκόμπυ στην Αθήνα για να ξεκινήσει το κίνημα, ο Τσώρτσιλ είχε πει:...Ο κομουνισμός είναι όπως ένα μωρό που θα πρέπει να το πνίξουν όσο βρίσκεται ακόμα στη κούνια του...Γεγονός είναι ότι αμέσως μετά την εγκαθύδριση από τους Άγγλους τη μοναρχία, είμασταν πλέον αποικία τους, μετά μας ανέλαβαν οι Αμερικανοί. Η Ελλάδα είχε στις διαπραγματεύσεις τις Γιάλτας καταχωρηθεί στη Δύση. Η πατριδα μας επειδή αποτελεί το κλειδι της Μεσσογείου δεν ήταν δυνατόν γίνει και αυτή Βαλκάνια, τα οποία ηταν είχαν καταχωρηθεί στη Σοβιετική Ένωση. Αμέσως μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική αυτοκρατορία οι κυβερνήτες μας έπαιρναν τις εντολές από τους πρέσβεις των ξένων δυνάμεων, αυτόνομη πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Την οικονομία μας την καθόριζαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, ο στρατός ανήκε και ανήκει στο ΝΑΤΟ. Είμαστε δεμένοι με τη Δύση.Αυτοί είναι οι φίλοι και σύμμαχοι. Όλα αυτά σε συνεργασία με το ελληνικό κεφάλαιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αγαπητέ κύριε Ντένη, νάμαι πάλι.Αυτή τη φορά θέλω να προσθέσω κάτι σ'αυτά που σας γράφει ο Ανώνυμος. Ο δικός μου θείος έφυγε για τη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας πριν ακόμα παρθεί η απόφαση να μείνουν και να πολεμήσουν εδώ. Ο παππούς μου είχε πολλούς φίλους στη Τουρκία, η Λέσβος βλέπετε ανατολικά απέχει σε μερικά σημεία τρία μίλια. Ετσι έφυγε κρυφά με βάρκα να καταταγεί. Εκεί το 42 τον κλείσανε για τέσσερα χρόνια στα σίρματα. Μου έλεγε ότι τα βασανιστήρια των άγγλων ήταν χειρότερα των γερμανών. Τους είχαν όλη τη μέρα χωρίς νερό και με μία κονσέρβα αρμυρές σαρδέλες. Πολλοί λέσβιοι γύρισαν πίσω με κουρελιασμένα νεύρα και δεν συνήλθαν ποτέ. Ο θείος γύρισε το 46 και σε έξη μήνες έφυγε στο βουνό. Πιάστηκε το 49 πέρασε στρατοδικείο, καταδικάστηκε ισόβια έκανε 16 χρόνια Μακρόνησο,Γιάρο, φυλακές και βγήκε με ανήκεστο βλάβη μισοπαράλυτος το 60. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι σήμερα τιμήσαμε με μια σεμνή τελετή και τα αποκαλυπτήρια της π ροτομής ενός αλλου πρωτοπαλήκαρου της Λέσβου του ( Καπετάν Λογοθέτη ) Γιώργου Σαμαρίδη, αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού ( Αλβανικό μέτωπο ) Επιτελάρχη του ΕΛΑΣ και Υποστράτηγου του ΔΣΕ. Η συνγκίνηση ήταν μεγάλη. Φιληκότατα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Aυτή ήταν η μοίρα της επαρχίας στην πατρίδα μας, φίλε Γαβρίλη και τότε αλλά και σήμερα. Η αποτυχία του πολιτικού συστήματος να αγνοήσει την επαρχία. Πάντως το νησί μας έχει γράψει τη δική του ιστορία και έχει δώσει αρκετό αίμα στους αγώνες του λαού.
  Νάσαι καλά φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπητή μου κ. Δώρα.
  Ευχαριστώ πολύ για όσα μου γράφετε σχετικά με το διήγημά μου.
  Είναι αλήθεια ότι εκτιμήθηκε πάρα πολύ από όλους όσους το έχουν διαβάσει. Παιδικές τραυματικές εμπειρίες.
  Νάσται καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Φίλε Ευρυτάνα καλημέρα
  Το είδα και σε ευχαριστώ.
  Νάσαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γειά σου Σπύρο αδελφέ μου.
  Γνωστά όλα όσα μου γράφεις. Την ιστορία του πατέρα σου την έχουμε συζητήσει. Το άσχημο είναι ότι όλοι οι ελεεινοί και τρισάθλιοι πολιτικοί που έχουν περάσει από την πατρίδα μας κανείς δεν είχε αξιοπρέπεια. Τι να κάνουμε; Τα πληρώνουμε σήμερα και θα τα πληρώνουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
  Νάσαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Σχετικά με τα όσα πέρασε ο θέίος σας στη Μ. Ανατολή κ. Δώρα μου τα γνωρίζω και από κάποιον δικό μου εδώ ο οποίος κλεισμένος κι΄αυτός στα στρατόπεδα των Άγγλων γνώρισε τον εξευτελισμό με ξύλο και βασανιστήρια. Τι να κάνουμε; Φωνάζουμε, αγωνιζόμαστε όμως οι δικοί μας ηγέτες όλο στον ίδιο δρόμο μας οδηγούν.
  Θα σας γράψω να τα πούμε.
  να είστε καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή