Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Οι δύο γενιές

Θα αφήσω γιά λίγο τα παλληκάρια της Νέας Δημοκρατίας να απολαμβάνουν τη φαγωμάρα τους γιά τον πολυπόθητο θρόνο του προέδρου και θα ασχοληθώ με κάτι που θα μας χαλάσει τον ύπνο, αν μπορούμε να κοιμηθούμε, θα μας ταράξει την ησυχία, αν έχουμε ησυχία και θα μας κάνει να επαναστατήσουμε και να θυμηθούμε τα χρόνια τα παλιά. Τότε που σκαρφαλώναμε στις πλαγιές των βουνών και φωνάζαμε «στ΄άρματα,
στ, άρματα» πιστεύοντας ότι θα καταφέρουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο. Τι καταφέραμε να φτιάξουμε; Απολαύστε το.
Η γενιά των 700 ευρώ πρωταγωνιστούσε στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια. Νέα παιδιά με κάποιες σπουδές, με κάποια διπλώματα, με ικανότητες, που πάσχιζαν χρόνια να βρουν μιά δουλιά, να απασχοληθούν κάπου και που όμως όταν τα κατάφερναν δεν μπορούσαν να σπάσουν το φράγμα των 700 ευρώ το μήνα. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν και άλλες γενιές με ακόμη μικρότερα εισοδήματα. Η γενιά των 500 των 400, η γενιά stage η γενιά που εργάζεται με μπλοκάκι Είναι αυτές οι στρατιές των αγωνιστών της ζωής που κατάφεραν στον 21ο αιώνα να ξαναζωντανέψουν το αλήστου μνήμης τεφτέρι του μπακάλη γιά να μπορέσουν να επιζήσουν. Άνθρωποι, που το διαιτολόγιό τους περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και τα πιό φτηνά. Άνθρωποι που οι προμήθειές τους πραγματοποιούνται στις λαϊκές. Άνθρωποι που από τη ζωή τους έχουν σβύσει την λέξη διασκέδαση. Κι΄όμως συνεχίζουν να αγωνίζονται ελπίζοντας. Πιστεύουν σ΄αυτούς που τους λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ενώ αυτή έχει πεθάνει από χρόνια..
Πριν λίγες μέρες όμως έκαμε την εμφάνησή της και μιά άλλη γενιά. Όχι πως δεν την ξέραμε. ‘Όχι πως δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή της και τον τρόπο ζωής της. Απλούστατα οι περισσότεροι από εμάς ίσως να μην γνωρίζαμε πρόσωπα και νούμερα. Ιδού όμως που μας αποκαλύπτονται. Φαίνεται πως στ΄αλήθεια ήρθε η ώρα η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Όχι. Δεν είμαι Πασόκος. Λόγω τιμής. Όμως πιστεύω πως τούτοι οι άνθρωποι της νέας κυβέρνησης θέλουν να φτιάξουν κάτι. Έτσι άφησαν να διαρεύσουν επίσημα προς τα έξω κάποια ονόματα και κάποια νούμερα. Μίλησε κάπως αόριστα ο Γιωργάκης μας, αλλά ήρθε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης κι΄έδωσε επίσημα πλέον κάποια ονόματα και κάποια νούμερα.
Έτσι μαθαίνουμε ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Τραπεζας, εκτός από τον ετήσιο μισθό του που είναι 607.835 ευρώ τον χρόνο εισπράτει και 960.000 ευρώ σε bonus και stock options. Σύνολον 1.567.835 ευρώ. Ένας 700ρης θα πρέπει να ζήσει και να δουλέψει (προσοχή. Όχι να εργαστεί. Να δουλέψει) 180 χρόνια γιά να εισπράξει το ίδιο ποσόν. Λέτε να τα καταφέρει; Ο πρόεδρος της ΔΕΗ εκτός από τις ετήσιες αποδοχές του των 300.000 ευρώ εισπράτει και 100.000 ως bonus Σύνολον 400.000. Εδώ τα πράμματα είναι πιό εύκολα γιά τους 700ρηδες. Με πενήντα χρόνια δουλιά θα πάρουν όσα παίρνει ο κ. Διευθυντής σ΄ένα χρόνο. Κάτι είναι κι΄αυτό. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ βρίσκεται σε αρκετά καλύτερη θέση. 580.000 ευρώ το χρόνο οι αποδοχές του. Ο 700ρης θα πρέπει να αγγίξει τα 90 εργάσημα χρόνια γιά ένα τέτοιο ποσόν. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανήκει στους .......χαμιλόμισθους. Μόνο 347.000 ευρώ το χρόνο εισπράτει. Ο 700ρης θα πρέπει να εργαστεί .....μόνο 40 χρόνια γιά να εισπράξει αυτό το ποσό.
Συμφωνώ ότι οι θέσεις αυτές είναι θέσεις με πολλές και μεγάλες ευθύνες. Είναι θέσεις με υψηλές υποχρεώσεις. Όχι όμως να χρειάζονται οι άλλοι 150 χρόνια δουλιά γιά να βγάλουν όσα εισπράτουν αυτοί σ΄ένα χρόνο!!!
Ο κατάλογος αυτών των προσώπων, πιστέψτε με, είναι ατέλειωτος. Ενδεικτικά ανέφερα ορισμένους. Άλλωστε τι οφελεί κι΄αν πούμε όλα τα ονόματα; Ο Γιωργάκης υποσχέθηκε πολλά. Μέσα σε όλα υποσχέθηκε να διορθώσει κι΄αυτό. Θα δούμε.

4 σχόλια:

  1. "Στ'άρματα, στ'άρματα
    Μπρος στον αγώνα
    για την χιλιάκριβη
    τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ"
    Αυτοί οι άνθρωποι που αναφέρεις στην αρχή του άρθρου σου, Ντένη, με γενναιότητα, γενναιοφροσύνη και κάτω από αντίξοες περιστάσεις, αντιστάθηκαν και νίκησαν τις δυνάμεις του φασισμού.
    Κι ενώ, με τα δεκεβριανά το κράτος του Σκόμπυ, ήταν από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα, και με μια κλωτσιά θα τους έριχναν στη θάλασσα, οι πολιτικοί τους, Ζαχαριάδης και σία, τους πρόδωσαν στη Βάρκιζα. Και αντί αυτοί οι ήρωες της λευτεριάς και της δημοκρατίας, που έβγαλαν το φίδι από την τρύπα να το πατήσουν, το άφησαν να τους δαγκώσει, και να τους ξαναδαγκώσει, του παράδωσαν και τα όπλα, για να βρεθούν από νικητές, στη Μακρόνησο και τις φυλακές. Και όλοι αυτοί οι υπόδικοι του Ελληνικού λαού, οι δοσίλογοι, μοναρχικοί, γκεσταμπίτες, γερμανοτσολιάδες, χωροφύλακες, χίτες, καταδότες και κάθε είδος συρφετό των συνεργατών του εχθρού αφέθηκαν να διοικήσουν και να καταρημάξουν τον Ελληνικό χώρο και το λαό του. Μεγάλο παράδειγμα τα κατορθώματα της τελευταίας κυβέρνησης και της ιεράς εκκλησιαστικής κομπίνας.
    Πιστεύω σ'αυτό που λες: ότι ο Γιωργάκης (όπως και ο πατέρας του) θα προσπαθήσει ειλικρινά για το καλύτερο αυτής της χώρας.
    Να'σαι καλά,
    Νίκος, Manhattan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτα δίκιο φίλε Νίκο γιά όλα όσα λες γιά κείνη την εποχή. Τότε που μας πρόδωσαν αυτοί που είχαν αυτοκηρυχθεί ηγέτες μας.'Ολα αυτά τα έχω καταγράψει σε μιά σειρά από άρθρα μου που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διάφορες εφημερίδες.
    Τώρα αν ο Γιωργάκης έχει τη δύναμη και καταφέρει να γυρίσει σελίδα θα περάσει στην ιστορία της πατρίδας μας. Πάντως όλα δείχνουν ότι το θέλει και θα τα καταφέρει.
    Να δούμε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ti να πω παραπάνω εγώ ο Νίκος τα είπε όλα, μονο θυμήθηκα το,
    ...Τον Σκόμπυ τσακίστε και δώστε στον σκλάβο λαό λευτεριά...

    Καλη νύχτα σας
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γαβρίλη και Νίκο καλημέρα.
    Το τίέγινε στην Κατοχή κα9ι στον Εμφύλιο είναι πιά η Ιστορία μας. Το πρόβλημα είναι ότι κάτι τέτοιοι διευθυντές έχουν βουλιάξει οπικονομικά την Ελλάδα και, όπως θα βλέμετε στις ειδήσεις, η ΕΕ μας βλ]αζει θηλιά στο λαιμό.Μας έχουν έτοιμνους να μας πάρουν την πατρίδα αμς
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή