Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Απόσπασμα από τον λόγο του Γ.Σεφέρη στην Βασιλική Ακαδημία Γραμμάτων κατά την απονομή του βραβείου Nobel Λογοταχνίας

Επειδή τελευταία από πολλούς που το παίζουν επαϊοντες γίνεται πολύς λόγος για....το καράβι που θα πέσει στα βράχια, σκέφτηκα πως ο πλέον κατάλληλος να μας μιλήσει για τα ελληνικά βράχια δεν είναι άλλος από τον μεγάλο μας Γ. Σεφέρη.
Ας τον ακούσουμε λοιπόν.


Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου.
Ο τόπος μου έχει βράχια, πολλά βράχια. Πάνω σ΄αυρά πρωτοερωτευθήκαμε, κάναμε ηλιοθεραπεία, αγναντεύσαμε τη θάλασσα και τον ουρανό, κάναμε αντίσταση στους πολυάριθμους επιδρομείς, μαζεύαμε μοναδικά και σπάνια αγριολούλουδα, σ΄αυτά τα ψηλά βράχια χτίζαμε ναούς και εκκλησιές, σ΄αυτά πάμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε στο Θεό, ν΄αφουγκραστούμε τη φύση. Είναι ο τόπος μας τα απόκρημνα βράχια, είναι μέρος της εκπαίδευσής μας, μέρος της ιστορίας μας, κοινό σπίτι μας και χώρος λατρείας της οποιασδήποτε πίστης μας. Από εκεί βγάλαμε το πάλλευκο μάρμαρο του Ερεχθείου, του ναού της Απτέρου Νίκης. Σ΄αυτά τα απόκρημνα βράχια χτίσαμε το Άγιο Όρος. Ένας βράχος είναι η Ακρόπολη. Και στα βράχια αυτά τα δικά μας, τα οικεία, τα ιερά κάναμε Παρθενώνα και Σούλι, Δελφούς Παναγιά Προυσσιώτισσα, Μετέωρα και Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Σ΄αυτά τα βράχια κάθονται οι Θεοί και οι Ήρωές μας. Είναι η ζωή μας, η μοίρα μας. Πρώτοι εμείς κατορθώσαμε να κάνουμε αυτά τα βράχια Πολιτισμό, Σκέψη, Ποίηση, Τέχνες, Γράμματα. Απ΄τα βράχια ξεπήδησε η Δήλος, οι Κούροι της Νάξου. Σε τέτοια βράχια η Παναγιά Χοζοβιώτισσα, στην Αμοργό, ο Ναός της Αποκάλυψης, στην Πάτμο, η Κασταλία Πηγή, οι Θερμοπύλες, οι Φαιδριάδες Πέτρες. Σε βράχια απόκρημνα η Αράχοβα, η Ύδρα, τα Ζαγοροχώρια, η Μονεμβασιά, ο Μυστράς, τα Αμπελάκια, τα Λαγκάδια, η Δημητσάνα, οι Χώρες των Νησιών του Αιγαίου, ο Ναός του Ποσειδώνος, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, οι Καλλαρύτες, το Πάπιγκο, οι Πηγές του Αχέροντα, η Δωδώνη, το ακρωτήρι της Θήρας, η Αφροδίτη της Μήλου, η Αστυπάλαια, τα Κύθηρα, η Κάλυμνος, η Τέλενδος, η Πυραμίδα του Ταΰγετου, το Σπήλαιο των Πετραλώνων, των Ψαρών η ολόμαυρη Ράχη, τα Μητάτα της λενβεντογέννας Κρήτης, ο Ομαλός, τα Σφακιά, Ζάκρος, η Φαιστός, η Κνωσσός, τα Τείχη του Θεμιστοκλέους, το Περιβόλι της Παναγιάς και η Σκήτη του. Βράχια είναι η ψυχή και ο καμβάς της Ελλάδας.Όλων των εποχών, όλων των καιρών. Τα βρήκαμε, τα αγαπήσαμε, τα κάναμε ολόλαμπρο πολιτισμό και τον προσφέραμε ανοιχτόκαρδα και απλόχερα σ΄΄ολη την οικουμένη. Για να γίνει πράξη ορατή, σ΄αυτή τη γη τη μικρή και φιλόξενη το ¨κατ΄εικόνα και ομοίωση¨ Άφοβα σαν βράχια σας λατρεύουμε. Εχθρούς και φίλους.


Παρακαλώ κάντε μια επίσκεψη στο http://eftanhsa.blogspot.com 

Δυό Εφτανησιώτες ριζοσπάστες σας περιμένουν για να σας μιλήσουν 
για τις εξεγέρσεις στα Εφτάνησα.


1 σχόλιο:

  1. Το γνωρίζω το απόσπασμα Ντένη!
    Λατρεύω τα βράχια! έχω επιχειρηματολογήσει στο παρελθόν για αυτά καθώς τα έχω ζήσει από κοντά, τα έχω ζωγραφίσει, έχω λιαστεί πάνω τους, έχω κλάψει, έχω χαρεί!
    Αυτά τα ελληνικά βράχια είναι δικά μας! Αυτά λοιπόν η Ευρώπη θέλει να μας τα αρπάξει!
    Ε ποτέ!
    Την καλησπέρα μου! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή