Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Η Κατίνα.


Σήμα κατατεθέν η Κατίνα.
Μην σας παρασύρει ο τίτλος και νομίσετε ότι πρόκειται να ασχοληθώ με κάποια συγκεκριμένη Κατίνα. Κάθε άλλο. Απ’ό,τι μπορώ να θυμηθώ καμιά Κατίνα δεν σημάδεψε την ζωή μου και καμιά Κατίνα δεν διασταυρώθηκε με τους δρόμους μου, αλλά ούτε και έχω τίποτα προηγούμενα με κάποια Κατίνα. Απλά κι’ αόριστα θα σας μιλήσω για την........."Κατίνα"
Δεν ξέρω πως και γιατί κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, οι κάτοικοι της δύστυχης Ελλάδας και όχι εμείς οι του εξωτερικού, αποφάσισαν να δώσουν ένα όνομα στο φτηνό και κακόγουστο κουτσομπολιό, στο κουτσομπολιό της ζήλιας και της απαξίωσης. Και ειλικρινά δεν ξέρω για ποιο λόγο του έδωσαν το όνομα "Κατίνα"  Έτσι σήμερα στην Ελλάδα όταν λέμε  "Κατίνα" δεν εννοούμε μια γυναίκα αλλά το το φτηνό και απαξιωτικό κουτσομπολιό.
Γένους θηλυκού λοιπόν το φτηνό κουτσομπολιό δίνει και παίρνει σε όλες τις τάξεις του ελληνικού λαού. "Αυτός είναι Κατίνα» λέει κάποιος. για έναν λάτρη του κουτσομπολιού. «Με ξεκατίνιασε» λέει ο άλλος που υπέστη βαρεία επίθεση κουτσομπολιού. "Εγώ Κατίνα δεν γίνομαι" λέει ένας τρίτος θέλοντας να υπερασπιστεί το υποτιθέμενο αξιοπρεπές επίπεδό του.
Κατίνες εν ώρα εργασίας.
"Κατίνα" όμως και το "ξεκατίνιασμα" έχουν βρει πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό χώρο.Το τι γίνεται εκεί μέσα από "Κατίνες" και "Ξεκατινιάσματα" δεν λέγεται. "Κατίνες" οι περισσότεροι καλλιτέχνες "ξεκατινιάζουν" τους άλλους, που και αυτοί είναι "Κατίνες" οι οποίοι με τις σειρά τους "ξεκατινιάζουν" τους προηγούμενους.
Είχα την ευκαιρία προχτές να παρακολουθήσω στην τηλεόραση – την ελληνική βεβαίως – μια κάποια κυρία ηθοποιό, με κάποια, στ’ αλήθεια , ιστορία και κάποιες επιτυχίες, να δίνει συνέντευξη σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι και όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε πως νοιώθει που κάποιος επίσης γνωστός show man την κουτσομπολεύει στο πρόγραμμά του κάθε Τρίτη περίπου στις εννέα η ώρα, η κυρία απήντησε.
-Τώρα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη "Κατίνα."
(Παρένθεση: Αυτό δείχνει ότι έχουμε διαφόρων μεγεθών Κατίνες. Κλείνει η παρένθεση και πάμε πάρα κάτω.)
-Ναι αλλά αυτός σας "ξεκατίνιασε." – έτσι ακριβώς – είπε η δημοσιογράφος.
-Και τι θέλεις κορίτσι μου; Να γίνω κι’ εγώ "Κατίνα;"
Ετοιμες για ένα ξεκατίνιασμα.
Τελικά σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης η κυρία ηθοποιός μεταχειρίστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους πάνω από πενήντα φορές τις λέξεις "Κατίνα" και "ξεκατίνιασμα"
Μετά από όλα αυτά μου γεννήθηκε μια απορία. Πως οι Κατίνες πάσης Ελλάδος δεν έχουν ακόμη ξεσηκωθεί να επαναστατήσουν και εν ανάγκη να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη και σε αυτό το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του ονόματός των.
-Τόσα ονόματα κύριέ μου υπάρχουν. Ήταν ανάγκη να διαλέξετε το δικό μας όνομα;.
Χάθηκαν η Μαρία, η Πολυξένη, η Τασία, η Αθηνά, η Ρούλα, η Ελένη; Χιλιάδες τα θηλυκά ονόματα στη χώρα μας. Την Κατίνα βρήκατε να διαλέξετε; Γιατί;. Αναρωτιέμαι μήπως το όνομα Κατίνα δίνει μια κάποια πιο μεγάλη έμφαση στο αδίκημα του φτηνοκουτσομπολιού; Λέω, μήπως.
Κατίνα παρακολουθεί....Κατίναν. 
Μέχρις στιγμής απ’ό,τι μπορώ να γνωρίζω ούτε μια Κατίνα δεν έχει επίσημα διαμαρτυρηθεί. Κι’ έτσι το "ξεκατίνιασμα" στην Ελλάδα δίνει και παίρνει.
Αυτός ο γνωστός show man κάθε Τρίτη στις εννιά, ένα κάποιο διάστημα "ξεκατίνιαζε" σε μόνιμη βάση γνωστό ποινικολόγο της Αθήνας. Το τι του έσουρνε δεν περιγράφεται. Κι’ ο "ξεκατινιασμένος" ποινικολόγος, τα πήρε.......στο κρανίο, έγινε για ένα διάστημα κι’ αυτός "Κατίνα" και "ξεκατίνιαζε" τον  show man και μετά κατέφυγε στην Δικαιοσύνη και επανέφεραν τον show man στην τάξη ο οποίος όμως κάπου-κάπου "ξώφαλτσα" όπως λέει κι’ ο λαός μας του ρίχνει και μια "κατινιά"
Βέβαια δεν λείπουν οι "Κατίνες" και στον πολιτικό χώρο. Εκεί να δείτε "ξεκατίνιασμα". Όμως τ΄αφήνω για μια άλλη φορά.
Τελικά με τις "Κατίνες" και τα "ξεκατινιάσματα" δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη στην Ελλάδα μια και όλοι οι νεοέλληνες έχουν στο αίμα τους το DNA της Κατίνας.
Ίσως είναι κι’ αυτό μια λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου