Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Το ελληνικό ελαιόλαδο στην Νέα Υόρκη


Αναρίθμητες οι ετικέτες με τις οποίες το ελληνικό ελαιόλαδο κυκλοφορεί στην  αγορά των ΗΠΑ. Φυσικά αμέτρητοι είναι και οι εισαγωγείς Έλληνες και ξένοι.  Όμως τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις ονομασίες που κοσμούν τα τρίλιτρα τενεκεδάκια που κατά σωρούς στοιβάζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων; Ποια μπορεί να είναι η ποιότητά τους; Πόσο ανταποκρίνεται στην αλήθεια και την πραγματικότητα η ένδειξη της ετικέτας;
Λυπηρό παράδειγμα για το ελληνικό ελαιόλαδο αλλά και για την Ελλάδα η ελληνική εισαγωγική εταιρεία Kangadis Food Inc. της οποίας ένα προϊόν είναι και το ελαιόλαδο Capatriti και το οποίον έχει....φορτώσει την εισαγωγική εταιρεία με τρεις μηνύσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και του Νιού Τζέρσεϋ και με την απαίτηση πληρωμής στους μηνυτές του ποσόν των 5.720.000 δολαρίων.
Αν είναι δυνατόν τρία λίτρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο να προσφέρεται σε αυτή την τιμή.
Πέρυσι είχαν προηγηθεί οι δύο ομαδικές αγωγές στο Ομοσπονδιακό
Δικαστήριο του Νιού Τζέρσεϋ από τον Frank Toskano κάτοικο του
Toms River η πρώτη και από ομάδα άλλων ατόμων που αγόραζαν προϊόντα Capatriti η δεύτερη  και απαιτούσαν το συνολικό ποσό των 5.000.000 δολαρίων.
Η τρίτη μήνυση κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2013 από τον Ben Gregory Triestman κάτοικο του Woodstock της Νέας Υόρκης και αναφέρεται σε παραβάσεις νόμων και κανονισμών από την εισαγωγική εταιρεία.
Ο μηνυτής ζητά να του επιδικαστεί το ποσόν των 720.000 δολαρίων και επί πλέον τα δικαστικά έξοδα αφού οι ζημιές που έπαθε στην επιχείρησή του από το ελαιόλαδο Capatriti που χρησιμοποιούσε είναι πολύ μεγάλες.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ η ουσία Hexana που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή ελαιόλαδου από τα κουκούτσια προκαλεί πολυνευροπαθολογία η οποία μπορεί να φτάσει και στη δημιουργία καρκινογόνων όγκων.
...και ο καταναλωτής έπεφτε στην παγίδα.
Σημειώνετε ότι η εταιρεία Kangadis Food Inc. έχει προσφύγει σε αναγκαστική χρεοκοπία ( Chapter  11 ) και η προσφυγή αυτή της δίνει την ευκαιρία να αναστείλει τις πληρωμές της μέχρις ότου καταφέρει να βγει από την προσωρινή αυτή κατάσταση.

Άγνωστο ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Γνωστό είναι ότι έχει γίνει μια μεγάλη ζημιά στο ελληνικό ελαιόλαδο.

2 σχόλια:

 1. Blogger Ο/Η pylaros είπε...
  Καλημέρα φίλε Ντένη.
  Όπως θα θυμάσε είμαι κι εγώ ένας που την Πάτησα αγοράζοντας Ελληνικό Παρθένο ελαιολαδο.
  Μια μάρκα ΛΑΚΩΝΙΑ και μια άλλη ΠΗΓΑΣΟΣ τα πετταξα στα σκουπδια.
  Στην αρχή πήρα και Καπατρίτη όμως δεν ήταν Παρθένο, έκανα φωναχτά τις κατηγορίες μου στην Αστόρια οπότε με πλησιάζει κάποιος και μου λέει:
  Ξέρεις η εταιρία Καπατρίτη ο ιδιοκτήτης είναι Φίλος μου Κεφαλονίτης από το χωριό Καμπατρίτι με ξενάγησε το εργοστάσιό του στο Κουήνς το βρήκα πολύ καθαρό κλπ...

  Τώρα μια μιρη παρατήρηση, αυτή την αγγελία για παρθένο Ελαιόλαδο $ 9.99 την είδα κι εγώ, έτρεξα στο σουπερμάρκετ, οποια η απογοήτευσή μου ήταν τενεκδάκι των 2 λίτρων 68 ουγγιές ακριβώς όπως το δείχνει και η φωτό που έχεις βάλει στο μπλογκ σου.

  σε λίγες μέρς θα είμαι στα γνωστά λημέρια, δηλαδή σπίτι μου

  χαιρετώ
  Γαριήλ

  1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαίρομαι φίλε Γαβρίλη που σε λίγες μέρες θα είσαι κοντά μας. Έχουμε πάρα πολλά να πούμε.
  Όσο για το λάδι είναι πολλά τα θύματα δυστυχώς και ευτυχώς που ο κύριος Capatritis έφυγε από τη μέση. Πάντως δεν είναι Κεφαλονίτις. Κερκυραίος είναι και λέγεται Θέμης Καγκάδης.
  Θα τα πούμε φίλε. Σε περιμένω

  ΑπάντησηΔιαγραφή