Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η Ρεπούση και πάλι χτυπάει.



 Στόχος της αυτή τη φορά η παρέλαση.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα κ. Μαρία Ρεπούση, υποτιθέμενη καθηγήτρια, ιστορικός και βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ, ξαναχτύπησε και πάλι. Στόχος της αυτή τη φορά η εθνική μας παρέλαση, την οποία χαρακτήρισε σαν μιλιταριστικό συμβολισμό.
Η γνωστή και νη εξαιρετέα κ. Ρεπούση 
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ η κυρία Ρεπούση είπε. “Γνωρίζετε ότι είναι ένας θεσμός που προέρχεται από τον Ιωάννη Μεταξά και δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. “
Δεν μπορεί να καταλάβει η κυρία καθηγήτρια ότι ο Μεταξάς τον θεσμό της παρέλασης όπως και πολλά άλλα τα χρησιμοποίησε για να εξωραϊσει τη δικτατορία του.
Στη συνέχεια η κυρία αυτή είπε τα εξής ακατανόητα.” Ένας λαός οφείλει να θυμάται το παρελθόν του αλλά ο τρόπος που το θυμάται, το διδάσκει και το δοξάζει έχει να κάνει με το ποιο είναι αυτό το κράτος” και ο νοών νοείτω.
Η κυρία αυτή δεν θεώρησε απαραίτητο σαν καθηγήτρια που λέει ότι είναι να πληροφορηθεί και να μάθει ότι η παρέλαση σαν θεσμός γιορτής είναι κάτι που για πρώτη φορά εμφανίζεται στις αρχές του 18ου αιώνα από τον Φρειδερίκο της Πρωσίας. Στην Ελλάδα η παράδοση των μαθητικών παρελάσεων είναι πολύ παλιά.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Εμπρός
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Εμπρός” της 26ης Μαρτίου 1899 μαθαίνουμε  ότι κατά την εθνική εορτή όλοι οι μεγάλοι δρόμοι της Αθήνας ήσαν σημαιοστολισμένοι. Κατά τον αρθρογράφο, “…ιδιαιτέραν αίσθησιν    έκαμε η πρώτη φορά εφέτος γενομένη παρέλασις των μαθητών των νομαρχιακών σχολείων Αττικής κατά τετράδας βαινόντων με την ελληνική σημαία εμπρός.”
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία της 29-10 -1995  οι ρίζες της ελληνικής παρέλασης φτάνουν στον προηγούμενο αιώνα. Οι πρώτοι που παρήλασαν ήταν οι φοιτητές σε στιγμές εθνικών κινητοποιήσεων. Τα σχολεία εμφανίζονται παραταγμένα στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1924, ημέρα που συνέπιπτε με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας.
Μαθήτριες στην παρέλαση.
Το 1932 τα σχολεία συμμετέχουν στην παρέλαση μαζί με τους προσκόπους. Όμως για πρώτη φορά η μαθητική παρέλαση παίρνει χαρακτήρα επίσημο  από τον Μάρτιο του 1936. Λίγους μήνες αργότερα ο Μεταξάς θα την εκμεταλλευτεί.
Το ίδιο ανίδεοι θα πρέπει να χαρακτηριστούν και οι βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος και Χρόνης Διαμαντόπουλος οι οποίοι τάσσονται κατά της παρέλασης πιστεύοντας ότι είναι έργο του Μεταξά.

Επιτυχία είχε κι΄εφέτος η παρέλαση
Πολλά τα όσα η κυρία Ρεπούση έχει πει μέχρι σήμερα και τα οποία μας προβληματίζουν κατά πόσο η κυρία αυτή μπορεί να έχει τη θέση του βουλευτή μέσα στη βουλή των Ελλήνων. Θα πρέπει κάποιος κάποια στιγμή να την συνεφέρει.  

4 σχόλια:

  1. An βρεθεί κάποιος που θα μπορέσει να τους συνεφέρει όλους τους τύπους σαν την "κα" Ρεπούση να την βάλουμε να παρελάσει θα έχει πολύ πλάκα!
    Οτι και να πω είναι λίγο Ντένη για τέτοιους ανθρώπους!
    Την καλησπέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ασχοληθήκαμε μ αυτήν την κυρία
    και δεν αξίζει τον κόπο.Μ αυτόν τον
    τρόπο κοκετάρει για είναι συνεχώς
    στην δημοσιότητα.
    Καλή σου μέρα
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελενά μου καλή σου μέρα.
    Ξέχωρα από την πλάκα με αυτή την κυρία καλό είναι οι υπεύθυνοι της πατρίδας μας - αν υπάρχουν υπεύθυνοι - να δουνε και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η γελία κυρία.
    Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Ρισσιάνα.
    Συμφωνώ ότι ασχοληθήκαμε πολύ, όμως θέλει προσοχή γιατί είναι επικίνδυνη. Υποψιάζομαι πως κάποιοι την χρησιμοποιούν.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή