Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012


Ο Καραγκιόζης και η Βουλή των Ελλήνων

Τα δύο πλέον αγαπημένα θεάματα του ελληνικού λαού, τα δυό θεάματα που προκαλούν άφθονο  γέλιο και ευθυμία στους απελπισμένους Έλληνες, είναι οι παραστάσεις του μεγάλου ήρωα του θεάτρου σκιών, του θρυλικού Καραγκιόζη και οι συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων. 

Βασισμένες στο ψέμμα, στην απάτη, στην κλεψιά, στην αρπαχτή και στην κοροϊδία και ειρωνία είναι βασισμένες όλες οι παραστάσεις του Καραγκιόζη. Ο ίδιος με τα Κολλητήρια του, την Αγλαϊα του, τον Μπάρμπα-Γιώργη, τον Βεζύρη, τον Χατζηαβάτη, τον Σιορ-Διονύσιο, τον Σταύρακα, τον Μορφονιό και τόσους άλλους ήρωες στήνονται πίσω από το πανί, ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον, ο ένας κλέβει τον άλλον και όλοι μαζύ προσφέρουν το γέλιο στον θεατή.

Όλα αυτά ο συμπαθέστατος Καραγκιόζης τα κάνει μόνο και μόνο για την...φρατζόλα, όπως χαρακτιρίζει την εξοικονόμηση του επιούσιου. Γίνεται από κλέφτης μέχρι γιατρός και από φούρναρης μέχρι ναύαρχος για να εξασφαλίσει λίγο ψωμί για την Αγλαϊτσα και τα κολητήρια του. Φυσικά ο Καραγκιόζης δεν παντρεύτηκε τη γυναίκα του στο Παρίσι. Ούτε απόκτησε ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σε μια καλύβα βρέθηκε κι΄εκεί περνάει όλη του τη ζωή και από εκεί μέσα μας χαρίζει άφθονο το γέλιο.

Ο Άρχοντας των υποβρυχίων.
Στη Βουλή των Ελλήνων συνιθίζουν να συγκεντρώνονται οι εγκέφαλοιπου υποτίθεται τους έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός για να τον κυβερνάνε. Τώρα που έμαθαν από πολιτική είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε. Εκεί που έμαθε και ο Καραγκιόζης φούρναρης, γιατρός, καπετάνιος, δικηγόρος, ναύαρχος. Από την ίδια πολιτική σχολή έχουν αποφοιτήσει και οι φωστήρες μας. Κι΄έτσι απομένει στον άμοιρο ελληνικό λαό να απολαμβάνει τις συνεδριάσεις τους και να γελάει με τα χάλια τους. 

Ο αγαπημένος της Ντόρας.
Βλέπει έναν Σαμαρά να λέει όσα την προηγούμενη είχε αρνηθεί. Τον βλέπει να συμφωνεί με τον Βενιζέλο σε όσα πριν από λίγες μέρες είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους, όπως συνιθίζουν να ονομάζουν τους πολιτικούς καυγάδες τα ΜΜΕ. Βλέπει μιαν Αλέκα να διαφωνεί εκέι που οι άλλοι συμφωνούν και να συμφωνεί σε όσα διαφωνούν. Κι΄ακόμη θαυμάζει έναν Τσίπρα που έχει καβαλίσει το καλάμι και σαν ένα νέος Ναπολέων περιδιαβαίνει τις χώρες της Ευρώπης και σατυρίζει όσα δεν μπορεί να καταλάβει. Και γελάει ο άμοιρος ελληνικός 

Η σωτηρία της Ελλάδας.
λαός με τα χάλια τους και τα χάλια μας. Και φυσικά κάποια καινούργια φρούταπροσπαθούν να αυξήσουν το γέλιο με την παρουσία τους αφού ακόμη και το θρυλικό εγέρθητωτου κ. Καιάδα κατάφεραν να το καταχωρήσουν στην ελληνική ιστορία.
Κι΄είναι κι΄άλλοι που όχι μόνο ο ελληνικός λαός αλλά και οι ίδιοι αναρωτιώνται πως βρέθηκαν στη Βουλή και τι ζητούν εκεί μέσα.
Το γέλιο του Καραγκιόζη  ο ελληνικός λαός δεν το βαρέθηκε και ούτε θα το βαρεθεί. Γιατί είναι ένα γέλιο τίμιο, ηθικό, διδακτικό. Το γέλιο όμως που του προσφέρουν οι πολιτικοί του έχει 

Ο Έλληνας Μέγας Ναπολέων.
αρχίσει να τον κουράζει. Έχει αρχίσει να το βαριέται. Κι΄αλλοίμονο αν κάποια στιγμή αυτός ο δύσμοιρος, αυτός ο καταφρονημένος, αυτός ο βασανισμένος λαός, σταματήσει να γελάει. Αλλοίμονο!!!

4 σχόλια:

 1. Ωραίο όλο το κείμενο όπως και ο παραλληλισμός με τον Καραγκιόζη, μόνο που ο Καραγκιόζης έχει ευθιξία και συνέπεια...αλλοίμονο...σε μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Toν Καραγκιόζη τον παίζαμε μικροί στις γειτονιές της Καλλιθέας,
  Τον μέγα Ναπολέοντα, μας εντυπωσίαζε η Ιωσηφήνα η οποία ήταν γυναίκα του ή εσυζούσε μαζί, δεν θυμάμαι καλά μα και η φιλενάδα του που τον είχε αγαπήσει η Ντεζιρέ.
  μας θύμισε και το Βαρτελώ του μα και το νησί της Αγίας Ελένης δίπλα στην Αφρικανική Ήπειρο. Είναι αυτός που τόλμησε να εναντιωθεί στους "Κοκκινολαίμηδες" "Rednecks" Μα είναι και αυτός ο χαρισματικός ηγέτης που ενέπνευσε την ιδέα της ελευθερίας, στους καταπιεσμένους λαούς. και δη των επτανήσων.
  Όμως ο σημερινός Έλληνας μικρός Ναπολέων έχει μόνο ένα χάρισμα την Αλαζονία.

  Όμως η Φωτογραφία σου που πρέπει να πάρεις βραβείο Πούλιτζερ είναι
  "Ο Άρχοντας των Υποβρυχίων"

  Πρέπει να μπει σε κάδρο, να σταλεί σε μουσεία, να μην χαθεί, μετά από χρόνια θα έχει τεράστια αξία, όταν θα ρωτούν για πιο λόγο σκλαβώθηκε πάλι η Ελλάδα...
  Χαιρετώ

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχεις δίκιο Χαρά μου αγαπημένη μου.
  Από τους πολιτικούς μας λείπει η ευθυξία την οποία ο φουκαράς ο Καραγκιόζης την διαθέτει εν αφθονία.
  Νάσαι καλά γλυκιά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλε Γαβρίλη.
  Την φωτογραφία του ΄Αρχοντα των Υποβρυχίων σκέφτομαι να την κάνω κάδρο και να την στείλω στον άθλιο, τον απατεώνα, τον προδότη, τον εγκληματία Τσοχατζόπουλο να τημν έχει στο κελί του και να θυμάται τα περασμένα μεγαλεία του.
  Νάσαι καλά φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή