Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Έριχ Ντόρμουντ. Το 1944 ζωγραφίζει την Ελλάδα του 2012.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνομιλία του λοχαγού Έριχ Ντόρμουντ, Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Δημογραφικών Μελετών και Στατιστικών Υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου του Γερμανικού Στρατού, με τον τότε νεαρό δημοσιογράφο Κυριάκο Διακογιάννη, το καλοκαίρι του 1944, που χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στην τότε Ελλάδα και που είναι πανόμοια με την σημερινή. Τα εξηνταοκτώ χρόνια που πέρασαν δεν έφεραν καμμιά αλλαγή. Η όλη συνομιλία βρίσκεται στο βιβλίο του Διακογιάννη "Σκυλάνθρωποι." Σελ 139.

Από τη χώρα σας βασικά λείπουν οι προσωπικότητες. Οι κατάληλες ηγετικές φυσιογνωμίες. Δημόσιοι άντρες με μόρφωση, με φαντασία, με πάθος δημιουργικό, με κύρος, με έμφυτο πατριωτισμό, με διάθεση αυτοθυσίας, με πνεύμα οργανωτικό, μα πάν΄ απ΄ όλα με το ψυχικό σθένος και το ηθικό ανάστημα που απαιτεί η άρνηση της εξάρτησης! Όλοι οι πολιτικοί σας ηγέτες είναι ξένων κυβερνήσεων κατασκευάσματα! Κι΄αν κάποτε βρεθεί κάποιος να διαθέτει τα προσόντα που ανέφερα, δυό μοίρες τον παραφυλάνε, δυό καραούλια είναι στημένα, σε δυό λογίω παγίδες θα πιαστεί. Ή θ΄απομείνει μοναχός να σκουπίζει τις λάσπες που θα του ρίχνουνε οι μισθωτοί λακέδες των ξένων, ή θα περικυκλωθεί από πουλημένους συνεργάτες και θα βουλιάξει στον βόρβορο της προδοσίας. Και στη μιά περίπτωση και στην άλλη είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Εκτός κι΄αν είναι γίγαντας. Αλλά τέτοιους ένας τόπος γεννάει ένανε κάθε δυό γενιές.
Στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες με κοινά χαρακτηριστικά διάρθρωσης της δημόσιας ζωής και της κοινωνικής πυραμίδας, θα φτάσουνε στην εξουσία και θα φορέσουνε τη χλαμύδα του “ηγέτη” μόνο οι “άξιοι” να προσφέρουνε τις μεγαλύτερες εγγυήσεις εξάρτησης και τυφλής υπακοής στην ξένη δύναμη που ασκεί τον έλεγχο στην περιοχή. Είσαστε μια πραγματική αποικία με πλαστούς τίτλους αυτόνομης και αυτοκέφαλης χώρας.
Τίποτα σ΄αυτόν τον τόπο δεν είναι δικό σας και τίποτα δεν εξαρτάται από σας. Η ομαδική σας βούληση εκφράζεται με το στόμα και με τα έργα τοποτηρητών κάποιας “προατάτιδας” δύναμης που εσείς μάθατε πιά να τους αποκαλείται “πολιτική ηγεσία” και να εκτονώνεται αυτή η βούληση με απατηλά συνθήμτα και διαρκείς υποσχέσεις που θα γίνουν ίσως κάποτε πραγματικότητα ύστερα από μια κοσμογονική ανατροπή στο συσχετισμό των ξένων δυνάμεων και των ζωνών επιρροής. Όμως τέτοια δεν διαγράφεται στον ορίζοντα. Κι΄έτσι η “ηγέτιδα” τάξη στον τόπο σας, που ούτε την ηγεσία κατέχει ούτε ταξική συνείδηση διαθέτει, θα σας προμηθεύει πάντοτε ξενικίνητους και ξενόδουλους αρχηγούς, κατ΄επίφαση “ηγέτες” και στην πραγματικότητα εκπροσώπους των “προστατών” σας.

Πριν από εξηνταοκτώ χρόνια ένας αξιωματικός του γερμανικού στρατού κατοχής, ζώντας την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας του 1944 δίνει την εικόνα της Ελλάδας του 2012.

4 σχόλια:

  1. Μόνο πίκρα αισθάνομαι αγαπητέ μου Ντένη.Διαβάζω τις σκέψεις σου γράφοντας αυτό το άρθρο κι εσύ τις δικές μου.Τα λόγια περισεύουν.
    Καλό σου βράδυ
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητή μου Ρισσιάνα.
    Δυστυχώς αυτή είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΤΕΝΗ

    ΕΊΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩς όπως ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ, από το βιβλίο τοτ Κ. Δ.

    Αλλά δεν σου φαίνεται παράξενο αυτό;
    Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πατριώτες και ήρωες,

    Στην Μοντέρνα Ελλάδα μόνο υπάρχουν λαμόγια
    Εδώ γεννάτε το ερώτημα!!

    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ αλλά απόγονοι αυτών που κατάκτησαν την Ελλάδα χωρίς ούτε μια σταγόνα αίματος Ελληνικού;

    Δεν Ξέρω, ούτε θέλω να παρεξηγηθώ, αλλά οι σκέψεις μου με βάζουν σε απορία...

    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή