Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΟΙΚΟΙ “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ”

Με χαρά μου φιλοξενώ και σήμερα ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του εξαίρετου δημοσιογράφου από τη Γερμανάι και καλού μου φίλου, Σπύρου Γκάρου.
Επίκαιρο και κατατοπιστικό το άρθρο αυτό δίνει την απάντηση σε πολλές απορίες γύρω από τον ρόλο των Οίκων Αξιολόγησης, που σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να καταδυναστεύουν τα οικονομικώς προβληματικά κράτη, όπως είναι η Ελλάδα. Παρακαλώ διαβάστε το με προσοχή και τα σχόλια δικά σας.

Στις 15. Ιουνίου διάβαζα στη γερμανική εφημερία “Μπιλντ – Τσάϊτουνγκ” , γνωστή για τις αρνητικές θέσεις που παίρνει απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα και την οικονομία, ότι “η οικονομική βοήθεια προς τους Έλληνες” διαιρεί τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτούς τους ισχυρισμούς τους αναφέρουν γνωστοί Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, π.χ ο Thomas Strauhaar (Θωμάς Στράουχαρ) από το Ινστιτούτο για την Διεθνή Οικονομία και ο Wolfgang Bosbach (Βόλφκανγκ Μπόσμπαχ). γραμματέας στο προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). H εφημερίδα Μπιλντ , παραθέτει επίσης την αξιολόγηση ενός Οίκου Rating, ο οποίο αναφέρει ποιες χώρες είναι φερέγγυες δανειοδότησης (ΑΑΑ), ποιες είναι στο περίπου (ΒΒΒ) και ποιες είναι μη φερέγγυες και επικίνδυνες (CCC). Σ' αυτές τις χώρες μοναδική είναι η Ελλάδα.
Για την αξιολόγηση οι Οίκοι Rating παίρνουν σαν βάση την οικονομική δύναμη μίας χώρας, την πολιτική αξιοπιστία (σταθερότητα) και το ύψος του χρέους. Ο ρόλος που παίζουν στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ σημαντικός, αλλά ταυτόχρονα και σκοτεινός. Συνεργαζόμενοι με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα, εκβιάζουν τις αδύναμες οικονομικά χώρες του τρίτου κόσμου, με στόχο αυτές να δανειοδοτούνται ξεπουλώντας τον ορυκτό τους πλούτο και τη δημόσια περιουσία. Πολλές οικολογικές και φυσικές καταστροφές, που συμβαίνουν στον Πλανήτη, μέσο της στρατηγικής του “σοκ”, τις μετατρέπουν σε επικερδείς επιχειρήσεις αποκομίζοντας υψηλά κέρδη. Με λίγα λόγια απλώνουν στις χρηματιστηριακές αγορές τα πλοκάμια τους σαν ένα τεράστιο χταπόδι και με αυτό τον τρόπο καθορίζουν τη παγκόσμια διακίνηση του χρήματος. Κατέχουν δε το 93% των μεριδίων της αγοράς και το 90% της παγκόσμιας κίνησης κεφαλαίων. Είναι σαν τα ΚΤΕΟ, δηλαδή ελέγχουν τη διακίνηση και τις επενδύσεις κεφαλαίων παγκοσμίως σε πολλές χώρες, σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.
Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch έχει στη δικαιοδοσία του και αξιολογεί 4500 οικονομικά Ινστιτούτα και 100 χώρες πάνω στον Πλανήτη. Από όλους μαζί τους πελάτες που αξιολογεί, υπολογίζεται ότι ο τζίρος που κάνει, είναι 650 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από τα τέλη που ετησίως ο Οίκος εισπράττει.
Από την αξιολόγηση αυτών των Οίκων εξαρτάται η δανειοδότηση των αδύναμων οικονομικά χωρών. Αυτές οι χρηματιστηριακές επιχειρήσεις συνέβαλαν και σχετίζονται με το μεγάλο οικονομικό “κραχ”στην παγκόσμια αγορά, στις ΗΠΑ και γενικώς στις χώρες τις Ε.Ε. Θα σας αναφέρω μία περίπτωση που συνέβη το 2005, δηλαδή πριν από έξη χρόνια.
Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όταν ήταν Καγκελάριος ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. είχε αυτός αντιταχθεί στην αμερικανική πολιτική να παρατείνει την παραμονή των γερμανικών μονάδων στο Αφγανιστάν. Λίγες ημέρες πριν το γερμανικό κοινοβούλιο ψηφίσει,
(21. Σεπτεμβρίου 2005) ενάντια στην παράταση, απείλησε ο Οίκος Standard & Poor´s την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ότι δε θα αξιολογηθεί ως φερέγγυος για περαιτέρω δανειοδότηση. Αυτό έφερε αναστάτωση σ' όλα τα γερμανικά κόμματα. Αν η απειλή γίνοταν πραγματικότητα θα δημιουργούσε μία δραματική άνοδο στα επιτόκια και μεγάλα προβλήματα στα ομόσπονδα κρατίδια. Μία εβδομάδα αργότερα το κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της παραμονής των γερμανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Όσο πιο αρνητικά αξιολογούν οι Οίκοι μία χώρα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη τους. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι οι αξιολογήσεις τους δεν είναι πάντα σωστές. Π.χ η Ιταλία και ΗΠΑ δεν είναι όπως η Ελλάδα, υπερχρεωμένες, αλλά η Ιαπωνία είναι πολύ περισσότερο. Εντούτοις παρ' όλη την τεράστια διαφορά του χρέους οι χώρες αυτές είναι τουλάχιστο δέκα κλίμακες θετικότερα αξιολογημένες από ότι είναι η Ελλάδα. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οι Οίκοι είναι επιεικείς, αφού εκεί έχουν την έδρα τους.
Τον Ιούλιο φέτος ιδρύθηκε από την Ε.Ε. και αναλαμβάνει τις αξιολογήσεις επίσημα ένα νέο ινστιτούτο ελέγχου, η ESMA (European Securieties and Market Authorities). Αυτό θα θέσει τους 6 υπάρχοντες Οίκους, αλλά και τους 18 υποψήφιους που περιμένουν την έγκριση τους, υπό έλεγχό. Έτσι θα σταματήσει το συνεχές μαύρισμα και η πληθωρική οικονομική υποβάθμιση των χωρών, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή επιτροπή επιτήρησης του ESMA θα θέσει σίγουρα τέρμα σ' αυτή την ανεξέλεγκτη μαφιόζικη αξιολόγηση των “Rating-Agenturen/Οίκων αξιολόγησης ).
Ο Bjön Griesbach (*) σε ότι αφορά την Ελλάδα, έκανε σκληρή κριτική στην αξιολόγηση των Οίκων. Σε ένα χρέος 329 δισεκατομμυρίων Ευρώ πενταπλασίασαν τις πληρωμές των επιτοκίων. Εάν η Ελλάδα, σύμφωνα με τις επίκαιρες αναλύσεις, αξιολογείτο από έναν παρόμοιο Οίκο, όπως η Γερμανία, δεν θα έπρεπε για τα κρατικά ομόλογα να πληρώσει 17% τοις εκατό τόκους, αλλά μόνον 3%. Η διαφορά είναι ίση με 46 δισεκατομμύρια.
Τρεις είναι οι μεγαλύτεροι Οίκοι, Rating-Agenturen:
Η Moody´s (ΗΠΑ), η Standard & Poor´s (ΗΠΑ) και η Fitch (Μ. Βρετανία). Ο τελευταίος ανήκει σήμερα στο Γάλλο δισεκατομμυριούχο, Marc Lareit de Lachaniere.
O μεγαλύτερος μέτοχος της Moody´s είναι η επιχείρηση Holding Berkschire Hathaway, της οποίας επενδυτής και διευθύνων είναι ο πάμπλουτος άνδρας στον κόσμο, Warren Buffert. Στη Moody´s είναι επίσης μεγαλομέτοχοι η Goldman Sachs και η τράπεζα Rothschild Barclays.

Ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας New York Times, Thomas Friedman, πριν από 10 χρόνια είχε αναφερθεί στους Οίκους αξιολόγησης και είχε πει τα εξής: “ στον κόσμο υπάρχουν δύο μεγάλες δυνάμεις, η μία είναι οι ΗΠΑ και η άλλη οι “Οίκοι - Αξιολόγησης“, δεν είμαι σε καμία περίπτωση σίγουρος να πω ποιος από τους δύο είναι ο ισχυρότερος...”.
Περίπου το ίδιο ισχυρίστηκε το 2009 στο “Διεθνές συνέδριο της Ρώμης” ο αντιπρόσωπος της UNODG(*) Antonio Maria Kosta. Κατήγγειλε την τεράστια βλακεία των κυβερνήσεων πολλών χωρών να εκθειάζουν τον “ανταγωνισμό” και την “ελεύθερη αγορά”, δύο οικονομικά συστήματα που συνδέονται στενά με τους “Οίκους Αξιολόγησης,“ αυτοί που με τις αμαρτωλές τους αξιολογήσεις εξαπατούν τις οικονομίες των χωρών και οδηγούν τους λαούς στη φτώχεια και στην οικονομική κατάρρευση. Είναι δε τόσο ισχυροί που μπορούν εύκολα να ρίξουν κυβερνήσεις.

Σπύρος Γκάρος

ΠΗΓΕΣ
(*) Αutor: (Οίκοι αξιολόγησης = Προϊόντα του στυγνού καπιταλισμού)
(*) Bjön Griesbach: καθηγητής οικονομίας στο πανεπιστήμιο St. Gallen (HSG).
(*) UNODG: Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα.
Βιβλιογραφεία:
Thomas L. Frieman: ( Was zu tun ist)
Jurgen Roth : (Wie uns die organisierte Kriminalität aufkauft)
Prof. H.J. Krysmanski (Hirten u. Wölfe)
Prof. M. Chossudofsky (Global – Brutal)
Deutsche Presse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου