Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Εκτεταμένες μίζες σε δημoσίους υπαλλήλους στην Ελλάδα αποκαλύπτει το WikiLeaks

Αρθρο της: Χριστιάννα Λούπα

Έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που συντάχθηκε στις αρχές του 2006 και αποκαλύπτεται από το Wikileaks, αναφέρεται στις επιπτώσεις της ελληνικής διαφθοράς σε αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονταν να επενδύσουν και να επιχειρήσουν στη χώρα μας.
«Η πρεσβεία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η ελληνική διαφθορά στις αμερικανικές εταιρείες που προσπαθούν να επιχειρήσουν εδώ, ειδικότερα σε τομείς που σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις. Αν και πολλοί καταλήγουν να κερδίζουν συμβόλαια, πολλοί άλλοι δεν έχουν την ίδια τύχη και αυτό γίνεται κάτω από αμφισβητήσιμες συνθήκες», έγραφε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Εκτιμούσε, δε, ότι η διαφθορά είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στις κοινωνικές προσδοκίες, που θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. Στο σχόλιό του επισήμανε επίσης ότι οι Ελληνοαμερικανοί με τους οποίους έρχεται σε επαφή η πρεσβεία, ομόφωνα χαρακτηρίζουν το ελληνικό σύστημα «απαράδεκτο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ακόμα και να χτίσουν σπίτια στα χωριά τους, χωρίς να δώσουν μίζα σε δημόσιους υπαλλήλους».
Στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα παρατίθενται τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2005, όπου η Ελλάδα φαίνεται να είναι η πιο «διεφθαρμένη» από όλα τα κράτη του γκρουπ της Δυτικής Ευρώπης.
Η μεγαλύτερη διαφθορά προέκυπτε στους τομείς των θρησκευτικών οργανώσεων, των φορολογικών εσόδων και των ιατρικών υπηρεσιών.
Στις παρατηρήσεις των Αμερικανών τονίζεται πόσο εντυπωσιακό είναι το εύρος των υψηλόβαθμων στελεχών στην Ελλάδα που «τα άγγιξαν σκάνδαλα». Και συνεχίζουν απαριθμώντας τους βουλευτές που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σκάνδαλα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το 2006

5 σχόλια:

 1. Οπότε φίλε Ντένη υπαρχει η ερώτηση,
  Εμείς οι ζωντες εν τη αλλαδαπή είμεθα η ίδια ράτσα ή όχι;
  ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΙΔΙΑ ΡΑΤΣΑ, αλλα
  εμείς κάπως αλλάξαμε, μάλλον το σύστημα μας άλλαξε έτσι για να μπορέσουμε να βιώσουμε γίναμε υπάκουει.
  άρα στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το σύστημα,
  Από το κεφάλι βρωμάει ο Ιχθύς

  χαιρετώ

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μίζες οι ΔΥ της Ελλάδας! Ελα Ντένη μου μη τα παραλές! Γιατί νομίζεις ότι βρίσκομαι στην Ουγγαρία? Γιατί δεν υπέκυψα σε μίζες που περίμεναν από μένα.

  Χαθήκαμε! Γιατί? Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχεις δίκιο φίλε Γαβρίλη αλλά το μόνο [που δεν θα αλλάξει ποτ΄λε στην Ελλάδα είναι το σύστημα. Απλά γιατί από αυτό το σύστημα τροφοδοτούνται όλοι οι κλέφτες πολιτικοί.
  Νάσαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι ίδια η μοίρα όλων μας αγαπητή μου Ginger που πάνω από όλα τοποθετούμε την πατρίδα μας. Δυστυχώς οι άχρηστοι πολιτικοί μας αλλοιώς σκέφτονται και ενεργούν
  Γιατί χάθηκες;
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή