Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Γίνε κι΄εσύ βουλευτής. Μπορείς!!!

Γιά να πω την αλήθεια, ποτέ δεν είχα σε καμμιά εκτίμηση την πολιτική και περισσότερο τους πολιτικούς της χώρας μας εκτός κάποιων, πάρα πολύ ολίγων εξαιρέσεων. Κάποιων εξαιρέσεων, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από τα εφηβικά μου χρόνια, την εποχή που το κάθε νέος αρχίζει να ασχολείται με τους επαγγελματικούς του προσανατολισμούς, ποτέ δεν με απασχόλησε η πολιτική σαν επάγγελμα. Ίσως θέμα ιδιοσυγκρασίας, ίσως ο χαρακτήρας μου, ίσως η οπτική γωνία από την οποία ήθελα να βλέπω την ζωή, τους ανθρώπους, την κοινωνία।
Στο κτίριο αυτό σιτίζονται τριακόσια παλιόσκυλα και χίλιοι τετρακόσιοι κοπρίτες
Η μοίρα όμως τα έφερε έτσι, ώστε να με βρει η πολιτική απέναντί της από το μετερίζι του δημοσιογράφου. Φυσικά, λόγω επαγγέλματος, μαζύ με όλα, πάντοτε με απασχολούσαν και οι οικονομικές αποζημιώσεις των πολιτικών της πατρίδας μας. Ποτέ μου όμως δεν θέλησα ή δεν κατάφερα να ασχοληθώ διεξοδικά με αυτές. Γιά τον απλούστατο λόγο. Δεν ήθελα ούτε να μπλέξω αλλά ούτε και να νοιώσω άσχημα. Δεν ήθελα να νοιώσω μιά ακόμη πιό μεγάλη συχαμάρα γι΄αυτούς, που ήδη συχαινόμουν από τις πρώτες επαγγελματικές μου επαφές που είχα μαζύ τους. Όμως ένα δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ της Χίου - αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ των Αθηνών - μου άναψε το ενδιαφέρον αφού αυτά που διάβασα ειλικρινά είναι απίστευτα γιά ένα τόσο φτωχό κράτος όπως είναι η δύστυχη Ελλάδα μας. Γιά ένα κράτος, που δεν ντρέπεται να μας δείχνει στην τηλεόραση τους πολίτες του να σεργιανίζουν στις λαϊκές αγορές και να μετράνε τα λιγοστά χρήματά τους γιά να ψωνίσουν κάτι γιά το πιάτο των παιδιών τους. Ανθρώπους που αρκούντε μόνο στα απολύτως απαράιτητα.
Συγκρατήστε λοιπόν τα νεύρα σας και την ψυχραιμία σας, αλλά και τις βλαστήμιες που θα φτάσουν στα χείλια σας και απολαύστε πόσο στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο το λεγόμενο Ελληνικό Κοιονοβούλιο. Αυτό το κτίριο, που έχει την ατυχία να στεγάζει τους τριακόσιους φωστήρες της πατρίδας μας και κάποιες χιλιάδες ακόμη παρατρεχάμενους, γύρω απ΄αυτούς και να διαφεντεύει τις τύχες του λαού της.
" Εγώ δεν χρειάζομαι γυμναστήριο."
Η μηνιαία αποζημίωση λοιπόν, του κάθε βουλευτή ανέρχεται στο ποσό των 5.617 ευρώ τον μήνα, σαν βασικό μισθό μόνο, ενώ επί πλέον εισπράτει 1.123 ευρώ τον μήνα γιά έξοδα γραφείου, 450 ευρώ τον μήνα γιά έξοδα κίνησης, 730 ευρώ τον μήνα γιά ταχυδρομικά τέλη, ενώ υπάρχει και μιά αποζημίωση της τάξης των 2.500 ευρώ τον μήνα σε όσους συμμετέχουν σε επιτροπές της Βουλής. Τι κάνουν αυτές οι επιτροπές; Συγνώμη, αλλά τέτοιες ερωτήσεις δεν επιτρέπονται. " Θα σας αφήσω. Έχω να πάω γυμναστήριο."
Ακόμη δικαιούνται και εισπράτουν 15.000 ευρώ ετησίως γιά οκτώ – μάλιστα, γιά οκτώ- τηλεφωνικές γραμμές, 250 ευρώ μηνιαίως γιά το κινητό τους, 5.500 ευρώ γιά εφ΄άπαξ οργάνωση του γραφείου τους, 1.000 ευρώ μηνιαίως γιά ενοίκιο σπιτιού ή ενοικίαση ξενοδοχείου επιλεγμένο από τη Βουλή, δωρεάν αυτοκίνητο με άδεια κυκλοφορίας εντός του δακτυλίου της Αθήνας, υλικό αλληλογραφίας και δωρεάν γυμναστήριο. Τώρα μην με ρωτήσετε τι χρειάζεται σε έναν βουλευτή το δωρεάν γυμναστήριο διότι αμφιβάλω αν και οι ίδιοι θα μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Εγώ, προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ σε γυμναστήριο τον Μητσοτάκη, τον Σημίτη, τον Πάγκαλο, τον Βενιζέλο. Τέλος πάντων. Ο Βενιζέλος το αποφεύγει το γυμναστήριο.
Και δεν τελειώνουμε εδώ. Επί πλέον οι κ.κ. βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίο δικαιούνται και έχουν τέσσερεις υπαλλήλους απεσπασμένους από τον Δημόσιο τομέα οι οποίοι, φυσικά, πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, έναν συνεργάτη διορισμένο από την Βουλή με διδακτορικό πτυχίο ή μεταπτυχιακό, του οποίου οι αποδοχές ξεπερνούν τις 2.300 ευρώ μηνιαίως και έναν αστυνομικό, ο οποίος φυσικά και αυτός πληρώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο.
"Εγώ τι να πάω να κάνω στο γυμναστήριο;"
Μην βιάζεσθε και δεν τελειώσαμε ακόμη. Βουλευτής είναι αυτός. Δεν μπορεί να μείνει μόνο με αυτά τα.... ολίγα। Ο Έλληνας βουλευτής λοιπόν μετά από μιά θητεία τεσσάρων ετών δικαιούται σύνταξη η οποία ξεπερνάει το ποσόν των
5500 ευρώ μηνιαίως και κάποια ακόμη ευργετήματα. Οι κρατήσεις που καταβάλει από το ποσόν της σύνταξής του είναι μόνο 374 ευρώ τον μήνα।
Φυσικά υπάρχουν και........ οι αδήλωτοι πόροι, αν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να μπλεχτεί – και είναι αρκετοί αυτοί που έχουν μπλεχτεί - σε υποθέσεις όπως η Ζήμενς, το Βατοπαίδι, τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και τόσα άλλα σκάνδαλα, όπου από αυτές τις...... δραστηριότητες οι πόροι είναι πολύ πιό μεγάλοι από όσα του προσφέρει το ελληνικό κράτος. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιά τι ποσά μιλάμε, που μπαίνουν στην τσέπη του κ. βουλευτή. Δικαιολογημένα η Βάσω Παπανδρέου είχε πει. “Κάποιοι σύντροφοι έχουν πλουτίσει από την πολιτική.” Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν συμπεριλαμβάνει τον εαυτό της στους....συντρόφους.
Θα μου πείτε, λογικά και δικαιολογημένα, ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν και κάποιες υποχρεώσεις। Βεβαίως και έχουν υποχρεώσεις। Παρακαλώ απολαύστε και τις υποχρεώσεις τους। Μπορούν να εμφανίζονται στη Βουλή όποτε θέλουν και να απουσιάζουν πάλι όποτε θέλουν। Μπορούν να εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα δυό και τρεις φορές την εβδομάδα και να μας ζαλίζουν με τις ασυναρτησίες, τις αρλούμπες και τα ψέμματα, που μας αραδιάζουν। Κι΄ακόμη μπορούν να διορίζουν τους δικούς τους ανθρώπους και να αποφασίζουν αυτοί γιά το μισθό τους। Σ΄αυτό το κεφάλαιο ένα ωραίο παράδειγμα έδωσε στο παρελθόν ο πρώην υπουργός Απασχόλησης επί ΝΔ κ. Μαγγίνας διορίζοντας και τα τρία παιδιά του στο Δημόσιο. Είναι γνωστό ότι αν κάποιος ψάξει στους διάφορους τομείς του Δημόσιου Τομέα θα συναντήσει αδέλφια, παιδιά, ανήψια, ξαδέλφια, νύφες, γαμπρούς, μπατζανάκηδες ακόμη και κουμπάρους υπουργών και βουλευτών να έχουν στρογγυλοκαθήσει στην καρέκλα του Δημοσίου. Συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό και η μισή Βουλή είναι άδεια.
Εάν λοιπόν έχετε την υπομονή και τις μαθηματικές γνώσεις να κάμετε τους σχετικούς λογαριασμούς με τα ποσά που παραθέτω πάρα πάνω και με τον αριθμό αυτών που απολαμβάνουν αυτά τα ποσά, ειλικρινά θα μείνετε άφωνοι. Θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της πατρίδας μας σπαταλάται γιά να απολαμβάνουν όλοι αυτοί οι άχρηστοι τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις. Και μετά ο απλός και φούκαρας Έλληνας πολίτης αναρωτιέται γιατί έχουμε ΔΝΤ κατοχή, γιατί έχουμε μνημόνειο, γιατί τα ταμεία δεν έχουν χρήματα γιά τις συντάξεις, γιατί δεν υπάρχει σύστημα Υγείας, γιατί η Παιδεία νοσεί, γιά ποιό λόγο τίτοτα δεν λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα, γιατί σε τελική ανάλυση θα πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να δουλεύει πεινώντας μέχρι τα εβδομήντα του. Μα απλούστατα. Γιά να αμοίβονται οι βουλευτές μας. Πολύ σωστά είπε κάποιος ότι αν κλείσει η Βουλή για δέκα χρόνια η Ελλάδα θα ξεχρεώσει.
Αυτός είναι ο λόγος που ένα πλήθος από ξεπεσμένους ηθοποιούς, από αποτυχημένους τραγουδιστές, από παροπλισμένους αθλητές ακόμη και δημοσιογράφους αποφασίζουν να πολιτευτούν και βγαίνουν στα μπαλκόνια προσπαθώντας να μας πείσουν ότι θα αγωνιστούν γιά το καλό της Ελλάδας και όχι γιά την τρύπια τσέπη τους।
Γι΄αυτό φίλοι μου σαν τίτλο του σημειώματος αυτού έγραψα. “Γίνε κι΄εσύ βουλευτής. Μπορείς.” Να συμπληρώσω. Και αξίζει!!!
Ζητώ συγνώμη που, στο σημείωμα αυτό, στις λέξεις βουλευτής και υπουργός δεν γράφω το πρώτο γράμμα κεφαλαίο όπως ορίζουν οι κανόνες της ελληνικής γραμματικής. Είναι από τη μεγάλη εκτίμηση που τους έχω.

11 σχόλια:

  1. Heywood Andrew «Εισαγωγή στην πολιτική»..κεντρικό θέμα "Πολιτική και Πολιτικές Ιδεολογίες".
    "Η πολιτική είναι μια κοινωνική δραστηριότητα. Είναι ένας διάλογος που προϋποθέτει την ύπαρξη δύο ατόμων. Δεν μπορεί να έχει λόγο ύπαρξης στο μονόλογο, στο άτομο που προσπαθεί μόνο του να επιβιώσει. Απομονωμένα άτομα όπως ο Ροβινσώνας Κρούσος μπορούν να αναπτύξουν μια απλή οικονομία, να παράγουν τέχνη, κά., δεν μπορούν όμως να ασχοληθούν με την πολιτική. Η πολιτική για το Ροβινσώνα ξεκινά με την άφιξη του Παρασκευά.
    Η πολιτική είναι η δραστηριότητα μέσω της οποίας οι άνθρωποι ορίζουν, τηρούν και τροποποιούν τους γενικούς κανόνες βάσει των οποίων ζουν. Για να γίνει όμως όλη αυτή η διαδικασία αναπόφευκτα από τη μια μεριά θα υπάρξουν αντίπαλες απόψεις, διαφορετικές επιθυμίες, συγκρουόμενες ανάγκες και συμφέροντα και από την άλλη θα πρέπει να βρουν δρόμους συνεργασίας, προκειμένου να επηρεάσουν τους κανόνες ή να διασφαλίσουν την ισχύ τους. "
    Αναπόφευκτα λοιπόν η πολιτική είναι συνδεδεμένη με τα φαινόμενα της σύγκρουσης και της συνεργασίας. Επειδή όμως δεν μπορούν να διευθετηθούν όλες οι συγκρούσεις, η πολιτική προσεγγίζεται ως η αναζήτηση διευθέτησης της σύγκρουσης παρά ως η επίτευξή της.
    χασαμε την εννοια..Αν δεν ξαναθυμηθούμε την εννοια της λέξης πολιτική και πολιτικός ίσως έιμαστε αξιοι του ό,τι ερχεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην παγκοσμια σκηνή..Γιατί αυτό καταντησαμε ..Ενα ΘΕΑΤΡΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ντένη όπως βλέπω οι εικονιζόμενοι έχουν αποκτήσει την συμπάθειά σου, και την δική μου
    συγχρόνως, γι αυτό και τους μνημονεύεις τακτικά.Όχι πως είναι
    μόνον αυτοί, αλλά σαν παράδειγμα.
    Τα υπολόγησα με την αριθμομηχανή,
    αλλά σαν λίγα μου φαίνονται.Μήπως
    πρέπει να γίνει και κάποιος έρανος;
    Νομίζω πώς ξέχασες τις δυό
    συντάξεις, την βουλευτική και
    την άλλη απο το δεύτερο επάγγελμα.
    Άν ήταν π.χ. φούρναρης, και την
    σύνταξη του φούρναρη,γιατί η
    βουλευτική δεν φθάνει.
    Και μετά σου λένε να μην ξεσηκώνεται ο ορθώς σκεπτόμενος
    πολίτης, αλλά περιφρονώντας τους
    απο την καρέκλα σου και τον
    καναπέ σου, τους τιμωρείς. Απ ότι
    ξέρω στην παλιά Αθήνα τούς
    τιμωρούσε ο λαός με εξωστρακισμό.
    Δεν είχαν όμως ασυλία. Ενώ σήμερα
    τι τιμωρία να λάβουν;Καλά που και
    να έφευγαν θα την ρήμαζαν ακόμη
    περισσότερο την φτωχή μας Ελλαδίτσα. Εδώ σε μια Τηνυσία,
    δεν πρόλαβε να φύγει ο δικτάτορας
    πήρε μαζί του κι όσο χρυσό μπορούσε. Όσο για ηθοποιούς και
    τραγουδιστές,για μην αναφέρω
    ονόματα κι ενοχληθεί κανένας,
    επιτυχημένη τραγουδίστρια η Βίκυ-
    Λέανδρος που ζεί στην Γερμανία,
    είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος Πειραιώς νομίζω, για να διπλασιάζει τα αγαθά της.
    Δεν μπορούσα τότε να το καταλάβω,
    τώρα μου το εξήγησες.
    Δεν χρειάζεσαι πολλές γνώσεις,
    ο καθένας μπορεί,αρκεί να είναι
    καλός στα οικονομικά.
    Και λίγος σαρκασμός χρειάζεται.
    Να είσαι πάντα καλά
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εξοστρακισμός με όμικρον, το
    διορθώνω, να μην χαρακτηρισθώ κι
    αγράμματη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με συγχωρείς φίλε μου.
    Έχεις την εντύπωση πως η πολιτική και οι πολιτικοί της Ελλάδας έχουν κάποια σχέση με τον Heywood Andrew και τα περί πολιτικής συγγράμματά του;;;;;
    Απόλαυσέ τους όπως σου δίνονται και ανάλογα πράξε.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Ρισσιάνα
    Πολλές φορές έχω σκεφτεί να μην ξαναασχοληθώ μαζύ τους, όμως το μικρόβιο του επαγγέλματός μου, που ακόμη κουβαλώ μέσα μου, δεν με αφήνει να τους αφήσω. Ό,τι και να μου λέτε όλοι σας θα συνεχίσω, όσο ζω, να τους ξεφωνίζω. Είναι κι' αυτό μια κάποια εκδίκηση που με έδιωξαν από την πατρίδα μου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αδιόρθωτη και ανορθόγραφη Ρισσιάνα
    Τι θα γίνω με σένα και με τα λάθη σου;;;;;;;
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ανώνυμη που αναφερθηκε στο βιβλιο του Heywood Andrew ήμουν εγώ κυριε Ντένη,απλά δεν ήμουν συνδεδεμένη και υπέγραψα σαν ανώνυμη..Ειναι ένα από τα πολλά βιβλία που μελετήσαμε στο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια μιας εργασίας στο μάθημα "εκπαιδευτική πολιτική" ..Οχι μόνο οι Ελληνες πολιτικοί δεν έχουν καμία σχεση με ό,τι η πόλιτική συνάδει αλλά μαζί τους και η λεξη έχει χάσει το νόημά της..Ισως θα πρεπε- για να θυμομαστε και τις ρίζες μας που εφεραν την πολιτική και τη Δημοκρατία- να αναγκάζουμε τους "πολιτικούς μας"να δίνουν εξετάσεις πριν αυτοπροταθούν η προταθούν για πολιτικές θέσεις στην "Πολιτεία "του Πλάτωνα και στα μεταγενέστερα βιβλία που είναι πάρα πολλά περι πολιτικής ..ίσως εκεί κάποιοι αναγνώριζαν το τι δεν είναι ικανοί να πράξουν και από ντροπή να έσκυβαν το κεφάλι τους στο χώμα και να μην αποφάσιζαν ποτέ -εαν εχουν συνείδηση-να γίνουν πολιτικοί..Και γιατί το κράτος να μην κάνει και γι αυτούς ότι κάνουν και για μας..Εναν παρόμοιο μηχανισμό με του ΑΣΕΠ ,γιατί και αυτοί το κράτος υπηρετούν όπως εμείς και θα πρεπε να επικρατούν οι καλύτεροι .. Επιτέλους πότε θα καταλάβουν ότι οι Ελληνες έχουν χάσει την πίστη και την ελπίδα τους σε αυτούς και ότι χρειαζεται τούτη η χώρα"Η ψωροκώσταινά μου" ένα όραμα για να αρχισω να πιστευω σε αυτή? Χίλαι συγγνωμη για την πίκρα μου αλλά πονάω πολύ γι αυτή τη χώρα που είναι μερος της ζωής μου..
    Καλη σας μέρα κύριε Ντένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή μου Ευριδίκη
    Συγνώμη αλλά δεν είδα κάποιο όνομα και σε αποκάλεσα άγνωστη.
    Δεν θα απαντήσω απόψε στο σχόλιό σου αλλά αύριο το πρωί με ησυχία.
    Επειδη διαβλέπω πως έχουμε πολλά να πούμε μπορείς να με βρεις στο denniskontarinis@yahoo.com
    Επίσης έχω το blog http://eftanhsa.blogspot.com
    Πέρνα κι' από κει μια βόλτα. Είδα στα γρήγορα τα δικά σου blogs αλλά αύριο θα τα ξαναεπισκεφτώ με ησυχία και θα σου γράψω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tα σέβη μου αγαπητέ συμπατριώτη (λόγω Κεφαλονίτικης καταγωγής). Δυστυχώς με περισσότερες ή λιγότερες λεπτομέρειες το πόσο μας στοιχίζουν (και δυστυχώς όχι μόνο στον οικονομικό τομέα) μας ανάγκασαν να το μάθουμε. Μήπως να μελετήσουμε και τον τρόπο που θα απαλλαγούμε από τους πιό άχρηστους της κατηγορίας τους και θα βρούμε πιό αξιόλογους να ψηφίσουμε? Γιατί δυστυχώς την επόμενη φορά που θα ρίξουμε πάλι άστοχο "βόλι" εμάς θα κατηγορήσουν. Καλή σας ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχεις απόλυτα δίκιο αγαπητή μου Ευριδίκη σ' αυτό που αναφέρεις ότι ο μόνος χώρος που δέχεται ανεξέλεγκτα οποιονδήποτε κούφιο άνθρωπο είναι ο χώρος της πολιτικής. Δεν χρειάζονται προσόντα, μόρφωση, πτυχία. Αρκεί να διαθέτεις μερικές χιλιάδες ψήφους και αρκετό θράσος.
    Και αυτά τα διαθέτους οι ποδοσφαιριστές, οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και το κάθε άσχετο υποκείμενο.
    Με έχει απασχολήσει πολλές φορές σε διάφοιρα άρθρα μου αυτό το θέμα. Δυστυχώς αυτοί οι άχρηστοι πιστεύουν ότι ο χώρος τους είναι το άβατον.
    Λύση δεν υπάρχει εκτός και αν βρεθούν κάποιοι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Τυνησία. Και συγνώμη γι' αυτό αγαπητή μου Ευριδίκη αλλά εκεί οδηγούν την χώρα οι άχρηστοι. Κάποια μέρα θα ξεσηκωθεί. Η πείνα και η δυστυχία στην οποία έχουν οδηγήσει τον λαό της είναι πολύ κακοί σύμβουλοι.
    Νάσαι καλά και θα περιμένω να τα ξαναπούμε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου Ginger
    Δυστυχώς έχουν καταφέρει και έχουν μετατρέψει το χώρο τους σε ένα συνδικάτο απάτης που δεν μπορεί να μπει άλλος από τους δικούς τους.
    Δεν νομίζω να υπάρχει ένας τίμιος Έλληνας που να θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική έτσι όπως την έχουν καταντήσει. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και αυτοί οι αχρείοι τέτοιες αλλαγές έχουν τον τρόπο να μην τις επιτρέπουν Παράδειγμα τι γίνεται με την εξεταστική επιτροπή για την ΖΗΜΕΝΣ
    Νάσαι καλά και θα τα ξαναπούμε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή