Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η Κατίνα.

Μην σας παρασύρει ο τίτλος και νομίσετε ότι πρόκειται να ασχοληθώ με κάποια συγκεκριμένη Κατίνα. Καθε άλλο Απ’ό,τι μπορώ να θυμηθώ καμμιά Κατίνα δεν σημάδεψε την ζωή μου και καμμιά Κατίνα δεν διασταυρώθηκε με τους δρόμους μου, αλλά ούτε και έχω τίποτα προηγούμενα με κάποια Κατίνα. Απλά κι’ αόριστα θα σας μιλήσω για την.........Κατίνα.
Δεν ξέρω πως και γιατί κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός -και για να είμαι πιό συγκεκριμένος, οι κάτοικοι της δύστυχης Ελλάδας και όχι εμείς οι του εξωτερικού, -αποφάσισαν να δώσουν ένα όνομα στο φτηνό και κακόγουστο κουτσομπολιό, στο κουτσομπολιό της ζήλειας και της απαξίωσης. Και ειλικρινά δεν ξέρω για ποιό λόγο του έδωσαν το όνομα «Κατίνα» Έτσι σήμερα στην Ελλάδα όταν λέμε «Κατίνα» δεν εννοούμε μια γυναίκα αλλά το το φτηνό και απαξιωτικό κουτσομπολιό.
Γένους θηλυκού λοιπόν το φτηνό κουτσομπολιό δίνει και παίρνει σε όλες τις τάξεις του ελληνικού λαού. «Αυτός είναι Κατίνα» λέει κάποιος. για έναν λάτρη του κουτσομπολιού. «Με ξεκατίνιασε» λέει ο άλλος που υπέστει βαρεία επίθεση κουτσομπολιού. «Εγώ Κατίνα δεν γίνομαι» λέει ένας τρίτος θέλωντας να υπερασπιστεί το υποτιθέμενο αξιοπρεπές επίπεδό του. Προσοχή : Κατίνα πολύ αγριεμένη
Η« Κατίνα» όμως και το «ξεκατίνιασμα» έχουν βρει πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό χώρο.Το τι γίνεται εκεί μέσα από «Κατίνες» και «Ξεκατινιάσματα» δεν λέγεται. «Κατίνες» οι περισσότεροι καλλιτέχνες «ξεκατινιάζουν» τους άλλους, που και αυτοί είναι «Κατίνες» οι οποίοι με τις σειρά τους «ξεκατινιάζουν» τους προηγούμενους. Είχα την ευκαιρία προχτές να παρακολουθήσω στην τηλεόραση – την ελληνική βεβαίως – μια κάποια κυρία ηθοποιό, με κάποια, στ’ αλήθεια, ιστορία και κάποιες επιτυχίες, να δίνει συνέντευξη σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι και όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε πως νοιώθει που κάποιος επίσης γνωστός show man την κουτσομπολεύει στο πρόγραμμά του κάθε Τρίτη περίπου στις εννέα η ώρα, η κυρία απήντησε.
-Τώρα μιλάμε για μια πολύ μεγάλη «Κατίνα.»
(Παρένθεση: Αυτό δείχνει ότι έχουμε διαφόρων μεγεθών Κατίνες. Κλείνει η παρένθεση και πάμε πάρα κάτω.)
-Ναι αλλά αυτός σας «ξεκατίνιασε.» – έτσι ακριβώς – είπε η δημοσιογράφος.
-Και τι θέλεις κορίτσι μου; Να γίνω κι’ εγώ «Κατίνα;»
Τελικά σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης η κυρία ηθοποιός μεταχειρίστηκε για πολλούς και διάφορους άλλους πάνω από πενήντα φορές τις λέξεις «Κατίνα» και «ξεκατίνιασμα» Μετά από ένα ξεκατίνιασμα

Μετά από όλα αυτά μου γεννήθηκε μια απορία. Πως οι Κατίνες πάσης Ελλάδος δεν έχουν ακόμη ξεσηκωθεί να επαναστατήσουν και εν ανάγκη να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη και σε αυτό το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του ονόματός των.
-Τόσα ονόματα κύριέ μου υπάρχουν. Ήταν ανάγκη να διαλέξετε το δικό μας όνομα;.
Αναρωτιέμαι μήπως το όνομα Κατίνα δίνει μια κάποια πιό μεγάλη έμφαση στο αδίκημα του φτηνοκουτσομπολιού; Χάθηκαν οι Μαρίες, οι Πολυξένες, οι Τασίες, οι Αθηνές, οι Ρούλες, οι Ελένες. Χιλιάδες τα θυληκά ονόματα στη χώρα μας. Την Κατίνα βρήκατε να διαλέξετε; Γιατί;.
Μέχρις στιγμής απ’ό,τι μπορώ να γνωρίζω ούτε μια Κατίνα δεν έχει επίσημα διαμαρτυρηθεί. Κι’ έτσι το «ξεκατίνιασμα» στην Ελλάδα δίνει και παίρνει.
Αυτός ο γνωστός show man κάθε Τρίτη στις εννηά, ένα κάποιο διάστημα «ξεκατίνιαζε» σε μόνιμη βάση γνωστό ποινικολόγο της Αθήνας. Το τι του έσουρνε δεν περιγράφεται. Κι’ ο «ξεκατινιασμένος» πονικολόγος, τα πήρε.......στο κρανίο, έγινε για ένα διάστημα κι’ αυτός «Κατίνα» και «ξεκατίνιαζε» τον show man και μετά κατέφυγε στην Δικαοσύνη και επανέφεραν τον show man στην τάξη ο οποίος όμως κάπου-κάπου «ξώφαλτσα» όπως λέει κι’ ο λαός μας του ρίχνει και μια «κατινιά»
Φυσικά δεν ήταν δυνατόν από το «ξεκατίνιασμα» και τις «κατινιές» να απουσιάζουν οι πολιτικοί μας. Αυτοί κι’ αν είναι «Κατίνες» Έτσι και πιάσουν κάποιον στο στόμα τους τον «ξεκατινιάζουν» μέχρι τελικής πτώσης. Ο Παπανδρέου «ξεκατινιάζει» τον Σαμαρά. Ο Σαμαράς που το παίζει σαν να μην είναι «Κατίνα» ρίχνει άδειες «κατινιές» στον Γιωργάκη. Ο Τσίπρας «ξεκατινιάζει» την Αλέκα. «Κατίνα» και η Αλέκα μας και από τις ολίγες, «ξεκατινιάζει» όλους και όλα.Ο Πάγκαλος – όσο του το επιτρέπει η κοιλιά του – «ξεκατινιάζει» την Βάσω. Η Ντόρα «ξεκατινιάζει» τον Καρατζαφέρη. Κι’ ο Μητσοτάκης ο δράκουλας τους «ξεκατινιάζει» όλους.
Τελικά με τις «Κατίνες» και τα «ξεκατινιάσματα» δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη στην Ελλάδα μια και όλοι οι νεοέλληνες έχουν στο αίμα τους το DNA της Κατίνας.
Ίσως είναι κι’ αυτό μιά λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

10 σχόλια:

  1. Χρόνια σου Πολλά, Φίλε!

    Χάρηκα το άρθρο σου... βλέπω ότι σιγά σιγά επαναφέρεις το χιούμορ σου, και βέβαια, "καλώς κάνεις..."

    Εδώ, δεν έχω παρόμοια... ενημέρωση, κι αυτό, πίστεψέ με, με ικανιποιεί τα μέγιστα!

    Πριν, στην Αστόρια, είχα τον Καστανά... εντάξει, αργά τη νύχτα, κάτι έβλεπα...

    υποθέτω, και σ' άλλες χώρες, ο κόσμος δεν παραλλάζει...
    η ανθρώπινη φύση μας ξεγελάει... ζώα είμαστε... σε ζούγλα χειρότερη από εκείνη των ζώων...

    Είδες! αργώ να σ' επισκευθώ εδώ, μα σε χαίρομαι.
    Χρόνια Πολλά και πάλι, πάντα με εκτίμηση κι αγάπη,
    Υιώτα
    και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου Ντένη,
    Δηλώνω αναρμόδιος να αποσαφηνίσω τι εννοεί το Κατίνα σε πολιτική συζήτηση καθότι δεν βλέπω το πρόγραμμα αυτό που αναφέρεις.
    Ξέρω, η κυρά Κατίνα τα γειτονικά κουτσομπολιά...
    Αλλά γενικώς για τους πολιτικάντηδες της Ελλάδας έχω μια γνώμη (που ευτυχώς είναι μόνο δική μου)
    Ότι κανένας τους δεν πάει για το καλό του έθνους των Ελλήνων, αλλά για την τσέπη τους,
    Έως ότου αποδειχθεί το αντίθετο έως τότε μόνο θα παρατηρώ, δηλαδή θα ξοδεύω τον καιρό μου σε κάτι τι που να αξίζει τον κόπο, που να δίνει αξία στα πρόσωπα που σκεφτόμαστε.

    Νάσαι καλά φίλε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου φίλε Ντένη,
    Σε χαιρετώ από την Αυστραλία και χαιρετίζω τις προσπάθειές σου για έκφραση και μάλιστα σωστά τοποθετημένη.
    Κάποτε πρέπει και ο Ελληνικός λαός ν' αποτινάξει το ζυγό και τα κατινιάσματα και να τους στείλει όλους αυτούς σε αναμορφωτήριο. Μόνον έτσι θα σωθεί ο τόπος, ο πολιτισμός, η εθνική μας υπόληψη.
    Συνέχισε φίλε μου και να έχεις ένα υπέροχο 2011.
    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Υιώτα
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Παρακολουθώ την ενημέρωση από τα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι κάτι που μου έχει μείνει από την εργασία χρόνων.
    Δυστυχώς αυτά που βλέπω από την πατρίδα είναι να κλαις.
    Σ' ευχαριστώ για τις ευχές.
    Ελπίζω να πιούμε εκείνο το καφεδάκι
    Χρόνια σας πολλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Γαβρίλη
    Η όλη ιστορία είναι το ότι το φτηνό κουτσομπολιό σε όλους τους χώρους στην πατρίδα μας είναι το μόνο μέσο που έχουνε όλοι για να επιζούν. Να πολεμάει ο ένας τον άλλον Αυτό είναι όλο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου φίλε μου Ιάκωβε.
    Πολύ σωστά όλα όσα λες.
    Κατά τις προβλέψεις μου όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί βαδίζει η Ελλάδα. Θα έρθει η μέρα που ο λαός θα πάρει στα χέρια του ό,τι όπλο διαθέτει και θα κατεβεί στους δρόμους. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί οδηγούμεθα. Βλέπεις η πείνα είναι πολύ κακός σύμβουλος. Και στην Ελλάδα η πείνα έχει αρχίσει
    Χρόνια πολλά σε σένα και την οικογένειά σου φίλε και καλές γιορτές.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Ντένη, με το ωραίο και με
    κυνισμό γραμμένο άρθρο σου.
    Ισως χρειαζόμαστε και γλωσσολόγο
    να μας ετυμολογήσει απο που προήλθε
    το "Κατίνα η κατιναριό κ.τ.λ."
    Απο ότι ξέρω είναι υποτιμητική η
    λέξη, αλλά μην ψάχνεις Ντένη να
    βρείς καινούργιες "Λυσιστράτες" να
    βγούν στον δρόμο να υπερασπισθούν το όνομά τους. Πολύ φοβάμαι ότι
    μερικές δεν ενοχλούνται, αλλά
    χαίρονται κι απο πάνω που ακούγεται
    το όνομα Κατίνα στην τηλεόραση.
    Πρίν απο καιρό μια κυρία έσπασε
    τον κουμπαρά του γιού της και
    χάρησε το ποσόν, για να σωθεί
    δήθεν η Ελλάδα, αρκεί που την
    έδειξε η τηλεόραση δίπλα στον
    κύριο Πετσάλνικο.Τόσο μυαλό είχε.
    Δυστυχώς με κουτσομπολίστικα
    ασχολούνται κι αυτοί που
    κυβερνάνε την χώρα μας.
    Καλή σου μέρα κι όλα τα καλά.
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλη μου καλησπέρα
    Όχι Λυσσιστράτες δεν βρίσκεις αλλά ούτε Έλληνες Δυστυχώς οι συμπατριώτες μας έχουν απαρνηθεί τα πάντα προκειμένου να ζουν στην καλοπέραση. Όσο για την κυρία με τον κουμπαρά, στιγμιότυπο που το έζησα, ειλικρινά έννοιωσα τόσο άσχημα που μου ήλθε να σπάσω την τηλεόραση και αυτούς τους γελοίους δημοσιογράφους, που ενώ η Ελλάδα καίγεται αυτοί μας δείχνουν τις......Κατίνες. Τελικά η Ελλάδα έχει γεμίσει Κατίνες αρσενικές και θηλυκές
    Νάσαι καλά Ρισσιάνα μου και χρόνια σου πολλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ‘’κατιναριό’’ με τις τακτικές του τις ‘’κατινίστικες’’ συνιστά στη σημερινή Ελλάδα τον κυρίαρχο μηχανισμό ανάδειξης των πάσης φύσεως ‘’χαρισματούχων ‘’ συγγενών εξ’ αίματος ηγεσιών όλου του φάσματος του συλλογικού μας βίου .
    Πολιτική , οικονομία , ανώτατη εκπαίδευση , καλλιτεχνική έκφραση και τηλεοπτική δημοσιογραφία είναι αδύνατο να ‘’επιζήσουν’’ στην Ελλάδα σήμερα χωρίς ‘’Κατιναριό’’.
    Η αποσιώπηση ή η αποδυνάμωση της αλήθειας με ταυτόχρονη προβολή και ενίσχυση του ψεύδους και της απάτης είναι πάγιες τακτικές των ‘’πετυχημένων’’ εν Ελλάδι !
    Η ακεραιότητα του χαρακτήρος , η ντομπροσύνη ,η τιμιότητα ,η φιλοπατρία , η ευθύτητα , ο αλτρουϊσμός , η ανιδιοτέλεια ,η φιλαλήθεια , η υπευθυνότητα , η ειλικρίνεια ,ο ηρωϊσμός και η αγιότητα όχι μονάχα δεν διδάσκονται πια , αλλά είναι αξίες που διώκονται σήμερα στην Ελλάδα !
    Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η παραπάνω ευτελής ,απολίτιστη και βάρβαρη κατάσταση δεν περιορίστηκε μονάχα στο Κολωνάκι και τα πολυτελή προάστια των Αθηνών , αλλά μόλυνε και τα λαϊκά στρώματα …!
    Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός τόσο και λιγοστεύουν οι ελπίδες για αποτίναξη του ‘’ζυγού της Κατίνας’’ , για απαλλαγή από την ‘’καμαρίλα’’ της ξενόδουλης και εθνοκτόνου κομματοκρατίας ( άλλο πράγμα η ευγενής τέχνη της Πολιτικής και άλλο η πατριδοκτόνος και λαομίσητη κομματοκρατία) .


    Χριστός Ετέχθη
    Χρόνια Πολλά σε όλη την παρέα του Ντένη.

    Φώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ μου Γιατρέ, καλέ μου φίλε.
    Δυστυχώς "Η Κατίνα" έχει τόσο πολύ εισχωρήσει στο αίμα του νεοέλληνα που δεν θα βγεί ούτε με χειρουργική επέμβαση Ο ¨Ελληνας δεν ζει χωρίς ξεκατίνιασμα. Δεν μπορεί να αναρηχηθεί αν δεν γίνει Κατίνα. Και σήμερα πρωταρχικός σκοπός του νεοέλληνα δεν είναι να πάρει τη σωστή θέση του στην κοινωνία αλλά να αναρηχηθεί
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή