Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ταπείνωση τις Ελλάδας σε δόσεις.

Από την «Ελευθεροτυπία» των Αθηνών.
Πριν λίγες μέρες έλαβα από τον φίλο Στράτο Δουκάκη ένα δημοσίευμα κάποιου
κ. Χρήστου Βλαχογιάννη το οποίο αναφέρεται στην συνέντευξη που είχε δώσει πριν από δύο βδομάδες στην «Ελευθεροτυπία» των Αθηνών η κ. Ιωάννα Καρυστιάνη, νομικός αλλά και καταξιωμένη συγγραφέας. Ο κ. Βλαχογιάννης με τις παρεμβάσεις του στην αναδημοσιευόμενη συνέντευξη παρουσιάζει έντεχνα τα πλέον σημαντικά σημεία αυτής της, που αν μοι τι άλλο δίνει μιά παραστατική εικόνα της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα, ακριβώς όπως είναι αλλά και με συμβολισμούς που συμπερασματικά οδηγούν σε μιά δεινή εκτροπή.
“Δεν είμαι πολιτικός ή οικονομολόγος οπότε μπορώ να πω μόνο ό,τι μου αναλογεί. Πως δεν βλέπω λύπη ή ντροπή στα μάτια των πολιτικών μας, μόνο ζόρι για την πολιτική τους τύχη. Πως μας φόρτωσαν τα δικά του «σακιά» ( Σακιά, είναι ο τίτλος του νέου της μυθιστορήματος).
Κι’ αυτό που προσάπτει στους πολιτικούς η κ. Καρυστιάνη είναι ακριβώς αυτό που χωρίς καμμιά ντροπή έχουν κάμει όλοι τους στη χώρας μας.
“Αποποιούνται τη διαφθορά τους χρεώνοντας ως διεφθαρμένους συλλήβδην τους Έλληνες και ζητώντας τους καπάκι να πληρώσουν το μαύρο πολιτικό χρήμα και το κόστος της δικής τους υποταγής σε συμφέροντα.”
Κι’ έχει απόλυτα δίκιο. Τι άλλο μπορεί να είναι οι δραματικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του φτωχού λαού από την πληρωμή του μαύρου πολιτικού χρήματος που αυτοί κατασπατάλησαν;
“Πως προκαλεί η ανανδρία τους να εξισώνουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες με αυτές των πολιτών, μαζί και των χιλιάδων νέων που δεν πρόλαβαν να φτιάξουν το παραμικρό, μαζί και των χιλιάδων μεγάλων και γερόντων που βολοδέρνουν μεταξύ ανεργίας και πενιχρής σύνταξης.”
Κι’ αυτό οπωσδήποτε θα περάσει στην ιστορία σαν μια μεγάλη πολιτική ατιμία.
“Αν ανοίξουμε τους «άκοπους» τόμους και τους διαβάσουμε, αν στρέψουμε επι τέλους το βλέμμα προς τα παιδιά μας και φανταστούμε τι ζωή τα περιμένει, θα βρούμε το κουράγιο να αντέξουμε και τους τρόπους να αγωνιστούμε για χάρη τους.”
Γιατί, βέβαια, τι άλλο θα απομείνει κάποια στιγμή στον δυστυχή αυτόν λαό από το να αποφασίσει να ξεκινήσει τον αγώνα για χάρη των παιδιών του. Κι’ ο Χρήστος Βλαχογιάννης επεμβαίνει συμπερασματικά.
“Αφουγκρασθείτε προσεκτικά κάθε της κουβέντα. Δεν περισσεύουν λέξεις δίχως νόημα. Κι’ όταν ερωτάται ( η κ. Καρυστιάνη )για το αν η Ευρώπη κατρακυλάει προς έναν υφέρποντα φασισμό που θα οδηγήσει μόνο σε οικονομικό πόλεμο, η απάντησή της αφυπνίζει.τελειώνoντας με την προφητική της απάντηση.
“Η ταπείνωση σε δόσεις, ο φόβος σε δόσεις, ο φασισμός σε δόσεις. Εκρηκτικός ο λογαριασμός. Η ιστορία κρατάει στα λογιστικά της βιβλία πολλές ζημιές και χρεοκοπίες της ανθρωπότητας. Να μην αφεθούμε σε απαναλήψεις.”
Πραγματικά πρόκειται για μια συνέντευξη που δεν περισσεύουν λέξεις δίχως νόημα.

4 σχόλια:

  1. Διάβασα το άρθρο, συμφωνώ, μόνο θα έλεγα ότι απορώ γιατί οι Έλληνες αρχηγοί κομμάτων ή ας πούμε οι Έλληνες ιθύνοντες, επιτρέπουν την ταπείνωση αυτήν

    Πάντοτε απο οταν ήμουν μικρός υπήρχε αυτή η δουλοπρέπια προς τους ξένους, ώσπου μια φορά ο Κανελόπουλος έδειξε τον Ελληνικό σταρτό σε κάποιον Αμερικανό στρατηγό με το επιφώνημα; ΙΔΟΥ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΣ.
    Εποχή εμφυλίου. Μετά τι άλλαξε; μορφώθηκαν οι Έλληνες περιμέναμε να έχουν ιδία γνώμη, περηφάνεια, και προπαντός ελληνικό πατριωτισμό.

    θα μποεούσα να γράφω πολλά, αλλά καλυτερα να σταματήσω εδώ...
    Εύχομαι οι σημερινοι Έλληνες, η νεολαία να μην υποχρεωθεί να ξενιτευτεί όπως την πάθαμε εμείς.

    Ποιος είναι ο χαμένος μα φυσικά το έθνος η Ελλάδα, ο Ελληνισμός.

    Αυτή η μυωπία που τους δέρνει είναι χειρότερη απο τα τριτοκοσμικά κράτη...

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου Ντένη
    Όποιος ξεχνάει την ιστορία του αυτή επαναλαμβάνεται. Εύχομαι με όλη αυτή την κρίση, έναν τρίτο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, να μην φτάσουμε στην αναγέννηση του φασισμού.
    Νάσαι καλά
    Σπύροε Γκάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
    Μάθε ότι μετά τον πόλεμο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι διορισμένες από το παγκόσμιο κεφάλαιο. Οι πολιτικοί είναι υπάλληλοι του κεφαλαίου.
    Αυτές οι λέξεις του Κανελλόπουλου. τις οποίες τις θυμάμαι,τα λένε όλα. Μετά από αυτά τι περιμένεις; Η μετανάστευση που φοβάσαι έχει ήδη αρχίσει Κάθε βράδυ στις ελληνικές ειδήσεις βλέπω νέους που ήδη είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν. Αυτό θέλουν όλοι αυτοί οι κύριοι του πσγκοσμίου κεφαλαίου και του ΔΝΤ για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Γουατεμάλα.
    Νάσαι καλά και θα τα πούμε.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Σπύρο.
    Έχεις απόλυτα δίκιο σε όσα λες αλλά φοβάμαι ότι την επανίδρυση του φασισμού δεν θα την αποφύγουμε. Μόνο αυτό το σύστημα ευνοεί τους σκοπούς και τα εγκλήματα του παγκοσμίου κεφαλαίου,
    Όπως θα παρατηρείς δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει τα φασιστικά του στοιχεία εν δράσει.
    Θα τα ξαναπούμε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή