Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Το ταμείον είναι μείον ! ! !

Είναι μιά πραγματική ιστορία, παρουσιάζει ενδιαφέρον, την ψάρεψα στην ημερήσια ΑΛΗΘΕΙΑ της Χίου και σας την μεταφέρω προς γνώσην σας.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 και ενώ η Επανάσταση βρισκόταν σε πολύ δύσκολη καμπή, «συνομολογήθει εν Λονδίνω εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων λιρών, διά την χρηματοδότησην του αγώνος.»
Δείτε πως έγινε η κατανομή αυτού του δανείου.
Το δάνειον συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, γιά να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών, δηλαδή αυτομάτων τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες ! ! ! Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους γιά 2.000.000
Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά :
-Τόκοι δύο χρόνων 200.000
-Μεσιτικά 68.000 λίρες.
-Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες
-Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες
-Έξοδα Ελλήνων μεσαζόντων 15.487 λίρες.
Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες γιά την κατασκεύη δύο φρεγατών.

Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία που ήρθε στην Ελλάδα μετά το τέλος της Επανάστασης και την έκαψε με τα ίδια του τα χέρια ο Ανδρέας Μιαούλης την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι του Πόρου, όταν επαναστάτησε εναντίον του Καποδίστρια και τα στρατεύματα του Κυβερνήτη έκαναν γιουρούσι γιά να καταλάβουν τον εξεγερμένο στόλο ( Δεν το ξέρατε ούτε αυτό, έτσι;)
Επίσης 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία γιά την αγορά έξη πολεμικών πλοιαρίων. Από αυτά πήραμε μόνο την “Καρτερία ” και αυτήν μετά την Επανάσταση.
Και συνεχίζουμε.
-Για μισθοδοσία του φιλέλληνα Κόχραν 37.000 λίρες
-Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες.
-Διάφοροι λογαριασμοί (;;;;) 47.000 λίρες.
Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφτασαν τελικά στην Ελλάδα μόνο 190.000 λίρες। Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα κατά των Τούρκων κατασπαταλήθηκαν στον Εμφύλιο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Μωραϊτες και στους Ρουμελιώτες. Οι καπεταναίοι στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι’ εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας γιά παράδειγμα είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους για πεντακόσιους και τσέπωνε τη μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το ίδιο και οι αντίπαλοί του.
Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε κυβερνήτης έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο να κάνει μιά απογραφή ( να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας ) της περιουσίας του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση.
“Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη εν μόνον νόμισμα και αυτό κίβδηλον”

Τα σχόλια δικά σας αγαπητοί μου φίλοι.

8 σχόλια:

  1. Φίλε Ντένη,

    Από τότε από αυτά που εξιστορείς, μέχρι σήμερα Δεν άλλαξε τίποτε στην νοοτροπία του Έλληνα.

    Γράφεις: ( Άλλο πλιάτσικο κι’ εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας γιά παράδειγμα είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους για πεντακόσιους και τσέπωνε τη μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το ίδιο και οι αντίπαλοί του.)

    Σήμερα:
    Όπως στο χωριό μου δήλωναν οι τσοπάνηδες παραπάνω αιγοπρόβατα για να πάρουν την επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι αγρότες δήλωναν τα δικά μου ελαιόδενδρα για να πάρουν επιδότηση, καταλήξαμε φίλε μου στα σημερινά οικονομικά χάλια, Άρα τι άλλαξε, από τον καιρό του Γκούρα; ΤΙΠΟΤΑ,

    Χθες σάββατο σε περιμέναμε στου Μάκη, Δεν φάνηκες...
    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο φίλε Γαβρίλη από το ότι έχεις ένα μεγάλο δίκιο.
    Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε που ξεσηκωθήκαμε γιά να φτιάξουμε ένα κράτος και φτιάξαμε ένα.....
    Άντε να μην πω τι φτιάξαμε. Πάντως έχουν βάλει πολύ χεράκι και οι "φίλοι" μας Και να μας πάρει ο διάολος έχουμε πολλούς τέτοιους φίλους.
    Νάσαι καλά Γαβρίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου κύριε Διονύση,

    Η ληστρική τακτική των «ισχυρών» αυτού του κόσμου σε βάρος των αδυνάτων είναι φαινόμενο διαχρονικό και αδιαμφισβήτητο . Εμείς ειδικά οι Έλληνες βιώνουμε αυτή την απληστία των «μεγάλων δανειστών» εδώ και διακόσια χρόνια περίπου. (Το δάνειο , που μας δόθηκε μετά από μια «προκάτ» πτώχευση – όπως και σήμερα – στα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη , το αποπληρώναμε μέχρι το 1963 ! )
    Όσο για το μερίδιο της δικής μας ευθύνης μπροστά στη σημερινή μας κατάντια , νομίζω πως ο γέρων Πορφύριος , ως γνήσιος πολιτικός με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου , μας βάζει στη θέση μας λέγοντας : «Όταν σε μια χώρα πέσει πολλή αμαρτία, τότε και τα πολιτικά της θέματα πάνε στραβά, αντί να πηγαίνουν ίσια».

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Ντένη επαναλαμβάνω αὐτό που έγραψα και στα επτάνησα .Η διχόνοια και το ίδιον συμφέρον έχουν φέρει τον τόπο στο σημερινό χείλος της αβύσσου. Αυτοί είμαστε κομπιναδόροι και συμφεροντολόγοι.Πως θα πάμε μπροστά σαν κράτος;;Ο Θεός ας βάλει το χέρι του η είμαστε πολύ μακριά του και δεν φτάνει ουτε και το δικό του χέρι να μας σώσει ;;;;Χαιρετώ Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Σήμερα:
    Όπως στο χωριό μου δήλωναν οι τσοπάνηδες παραπάνω αιγοπρόβατα για να πάρουν την επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι αγρότες δήλωναν τα δικά μου ελαιόδενδρα για να πάρουν επιδότηση," λέει ο κ. Γαβριήλ και είναι η μεγάλη αλήθεια κ. Ντένη.
    Αυτή η αισχρή κατάσταση μας έφερε στα σημερινά χάλια.Στην απληστία του νεοέλληνα οφείλουμε πολλά από την κατάντια μας κ. Ντένη.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μου γιατρέ
    Το κακό με αυτούς τους "φίλους" που δεν μπορούμε να τους πετάξουμε από την πλάτη μας είναι ότι εκτός από τα οικονομικά ανακατεύονται στην ζωή μας. Ριθμύζουν ακόμη και την ανάσα μας. Και δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε ποτέ από αυτούς
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Κατερίνα
    Πολύ σωστά τα όσα γράφεις.
    Θα πρέπέι να βρεθεί κάποιος τρόπος ο λαός της Ελλάδας να δείξει στους πολιτικούς ότι βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Γιά να γίνει αυτό χρειάζονται κάποιες θυσίες από μέρος του λαού και από ό,τι βλέπω ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να κάνει αυτές τις θυσίες.
    καλή σου μέρα
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή μου Μαριάνθη
    Με όλη την αγάπη μου θα σου δώσω την ίδια απάντηση που γράφω στην Κατερίνα.
    Δείξτε στους πολιτικούς ότι βρίσκονται σε λάθος δρόμο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή