Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η εκκλησία και το δράμα της πατρίδας μας.

Θέλω να πιστεύω πως οι πιό πολλοί από μας, ίσως και όλοι μας, θα έχει τύχει να ακούσουμε από τον άμβωνα κάποιου ναού έναν ιερωμένο, ανεξαρτήτως βαθμού, να διαλαλεί και να υμνεί τον ρόλο της εκκλησιάς πάνω στη γη και να διαφημίζει την συμπαράστασή της προς τον άνθρωπο, την κοινωνία, την πολιτεία.
Οπωσδήποτε όλοι μας θα έχει τύχει να ακούσουμε γιά το θαυμαστό, κοινωνικό, έργο, που επιτελεί η εκκλησία και το οποίο φυσικά είναι πληρωμένο από τις δωρεές και τις χορηγίες κάποιων και όχι από χρήματα δικά τους. Δηλαδή πρα γματοποιούν ένα θεάρεστο κοινωνικό έργο όμως με χρήματα άλλων. Κάτι που θα μπορούσε να το κάμει
ο κάθε οργανισμός, ο κάθε φορέας και σε τελική ανάλυση, ο κάθε άνθρωπος.
Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως είναι καθήκον μας να τους ανταποδώσουμε τα εύσημα γιά το έργο τους. Όπως είναι και καθήκον μας να τους υπενθυμίσουμε και τις υποχρεώσεις που έχουν προς την πατρίδα μας τώρα που αυτή η πατρίδα βρίσκεται στην πόρτα της χρεοκοπίας και απέναντι στον κίνδυνο της καταστροφής.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εκκλησία της Ελλάδας είναι κάτοχος μιάς τεράστιας, μιάς μυθικής θα έλεγε κανείς περιουσίας όσο και αν οι ηγέτες της αγωνίζονται να το διαψεύσουν. Πολυκατοικίες, σπίτια, καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, θέατρα, γήπεδα, χωράφια, οικόπεδα, χτήματα και εκτάσεις απέραντες είναι μερικά από τα οικονομικά της στοιχεία. Χώρια οι οικονομικές αποταμιεύσεις και οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Οι εκκλησιές σε καθημερινή βάση συγκεντρώνουν το χρήμα του ελληνικού λαού, που το προσφέρει στην αγάπη της εκκλησιάς του. Μιάς εκκλησιάς η οποία αρνείται να βοηθήσει την πατρίδα της.
Έχει ήδη αρχίσει μιά κάπως πολιτισμένη, θα έλεγα αντιπαράθεση μεταξύ Πολιτείας και εκκλησίας Η Πολιτεία ζητά την συμπαράσταση της εκκλησίας στο τεράστιο εθνικό πρόβλημα. Της ζητά να δεχτεί μιά κάποια φορολογία. Η εκκλησία αρνείται. Και αναρωτιέται κανείς. Είναι αυτή η εκκλησία που θέλει να φαίνεται, ή είναι αυτή που τολμάει να φαίνεται;
Από τα μικρά μας τα χρόνια, τα χρόνια μας τα μαθητικά, γονείς και δάσκαλοι προσπάθησαν να μας συμφιλιώσουν με την εκκλησία. Μας μίλησαν γιά τον Αθανάσιο Διάκο και τον Παπαφλέσσα. Μας γνώρισαν με τον Κοσμά τον Αιτωλό. Τους δοξάσαμε. Στα εφηβικά μας χρόνια γνωρίσαμε τους παπάδες της Αντίστασης. Τους χειροκροτήσαμε. Σήμερα γνωρίζουμε κάποιους άλλους ιερωμένους που προσπαθούν να μην έχουν καμιά σχέση με αυτά όλα που η θρησκεία κελεύει.
Όλοι στην Ελλάδα συμμερίζονται το δράμα της πατρίδας μας και όλοι προσπαθούν να συμβάλουν με ό,τι και όσο μπορεί ο καθ’ ένας. Αμέτρητα και συγκινητικά τα παραδείγματα. Ούτε ένα παράδειγμα όχι μόνο από την επίσημη εκκλησιά αλλά ούτε από έναν ιερωμένο.Ούτε ένας δεν βρέθηκε να πει ότι προσφέρει μιά δεκάρα. Ούτε ένας δεν τόλμησε να δώσει τον μισθό που του δίνει η κατεστραμένη πατρίδα του. Ούτε ένας δεν δήλωσε λίγη συμπαράσταση στο δράμα της Ελλάδας. Δοξάστε τους. Ντροπή τους. Και όχι μόνο αυτό. Έχουν το θράσος – διότι περί θράσους πρόκειται – να βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα γιά να υπερασπιστούν την αρνητική τους θέση προς την πατρίδα. Μιά πατρίδα που με όλο το οικονομικό της δράμα δεν τους έχει αρνηθεί τον μισθό τους. Ντροπή που δεν έχει βρεθεί έστω και ένας ρασοφόρος οποιουδήποτε βαθμού και αξιώματος να πει.
-Κύριοι. Προσφέρω το μισθό μου. Που σε τελική ανάλυση δεν είναι δικός μου. Η πατρίδα μου τον δίνει.
Βέβαια τέτοιες ευαισθησίες δεν υπάρχουν στους ιερείς της πατρίδας μας. Γενικά δεν υπάρχουν στους ιερείς όλου του κόσμου. Οι άνθρωποι που λένε ότι εχουν τη δύναμη να συνομιλούν με το Θεό, με τα έργα τους μας δείχνουν ότι έχουν τη δύναμη να συνομιλούν μόνο με το χρήμα. Παράδειγμα ο άλλοτε Ατικής που πήγε φυλακή για σεξοσκάνδαλα και γιά κλοπή 1.000.000 ευρώ.
Αν η εκκλησία μας με την κολοσσιαία περιουσία που διαθέτει είχε την ευαισθησία να βοηθήσει την πατρίδα μας ο εξευτελισμός μας διεθνώς θα ήταν πολύ μικρότερος έως ανύπαρκτος.
Οι κύριοι εκπρόσωποι του Χριστού επί της γης –όπως αυτοδιαφημίζονται – θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με την συμπεριφορά τους, έχουν ένα μεγάλο μερίδιο της εθύνης. Και το μερίδιο αυτό μοιραία η ιστορία θα το μεταβιβάσει στις γενιές που θα έλθουν Να δούμε ποιά θα είναι η απάντησή τους όταν ερωτηθούν.
-Εσείς Άγιοι πατέρες τι εκάμετε τότε που η πατρίδα μας κινδύνευε;

12 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κ. Ντένη.
    Να δείτε πόσο αφελής ένιωσα όταν άκουσα πως η Εκκλησία δεν πληρώνει φόρο!Πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα. Το θεωρούσα αυτονόητο και δεδομένο, το χειρότερο δε είναι που συζητείται το θέμα αν πρέπει να φορολογηθεί ή όχι. Αν είναι δυνατόν, να πληρώνει ο κάθε απλός και φτωχός πολίτης και να εξαιρείται η Εκκλησία.
    Κακομαθημένες συμπεριφορές....Βέβαια και η Εκκλησία να φορολογηθεί στο βαθμό που της αναλογεί. Δεν είναι υποχρεωμένη όπως και κανένας μας άλλωστε να πληρώσει τα σπασμένα των πολιτικών που αφού έφεραν με τους χειρισμούς τους την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση ζητούν τώρα να τους ξεχρεώσουν άλλοι. Ε! όχι αυτό δεν το δέχομαι. Άλλοι να τρώνε κι άλλοι να πληρώνουν. Το θράσος περισσεύει αν φέρουμε στο νου μας την ενημέρωση προτροπή από την τηλεόραση για άνοιγμα λογαριασμού απόσβεσης δημοσίου χρέους. Αυτά είναι κομπογιαννίτικα. Να βρουν άλλα κορόιδα να τους πληρώνουν...Από τους χειρισμούς της πολιτείας των πολιτικών βρεθήκαμε με χρέος όχι της Εκκλησίας και των πολιτών. Κανονικά ῥέμασμα "χρειάζονται αυτοί που μας έφεραν σε τούτη την κατάσταση και μας καταδυναστεύουν. Δεν μπορεί στον αγώνα μαζί και στη μάσα χωριστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ! αυτά τα των παπάδων, εμείς τουε δώσαμε το δικαίωμα να μας κατατρέχουν έτσι, εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα να μας κρίνουν σύμφωνα με το συμφέρον τους, εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα να μας λέγουν ότι Δεν είμεθα έλληνες αν δεν είμαστε ορθόδοξοι.

    Μιαν φορά κι έναν καιρό, μετα από πολλά χρόνια στο κουρμπέτι, και το εννοώ αυτό τα πολλά χρόνια 25+, γύρισα στην μητέρα Ελλάδα, έφυγα μόνος, νοστάλγισα τα πάτρια, έθρεψα τις πάτριες παραδόσεις και πιστεύω, το μεγαλείο του να είσαι έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Η εκκλησία της Ελλάδας με την αμύθητη περιουσία που έχει θα έπρεπε να ήταν η πρώτη που θα έδινε το παράδειγμα της συμπαράστασης στο δράμα της χώρας
    Τώρα όσο γι' αυτούς που τα άρπαξαν
    - και είναι πολλοί - δυστχώς η Πολιτεία δεν τολμάει να επιβάλει τιμωρίες Το γιατί είναι γνωστό.
    Έτσι ακολουθούμε τη μοίρα μας αδιαμαρτύρητα. Καλά να πάθουμε. Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γαβρίλη μου
    Δεν τους δώσαμε εμείς κανένα δικαίωμα. Απλούστατα γιατί δεν ερωτηθήκαμε. Αυτοί τα δικαιώματα τα αρπάζουν μόνοι τους. Πρόκειται γιά αρπαχτικά. Έχουν τη δύναμη να πετυχαίνουν ό,τι θέλουν
    Δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτικός που να τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στην εκκλησία Με τους ψήφους που διαθέτουν εκβιάζουν και πετυχαίνουν
    Τα υπόλοιπα άστα Τα λέμε μεταξύ μας κάθε σάββατο
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετράω τις πιθανές – αόρατες προς το παρόν - συνέπειες μιας οργανωμένης επίθεσης εναντίον της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδας και προβληματίζομαι :
    Στη Ρωμιοσύνη κεφαλή της Εκκλησίας μας ήταν πάντοτε ο Πατριάρχης . Κανένα Υπουργείο , καμιά Κυβέρνηση . Για πρώτη φορά κρατικοποίηση της Εκκλησίας μας καθιερώθηκε επί Όθωνος , ο οποίος ορίσθηκε μάλιστα και Αρχηγός της !

    Μήπως έχετε υπ’ όψη σας πόσα Ελληνορθόδοξα Μοναστήρια έκλεισαν δια νόμου οι Βαυαροί επίτροποι του Όθωνα ; Πάνω από χίλια πεντακόσια ! Δηλαδή πάνω από 1500 θεματοφύλακες της Εθνικής μας συνείδησης και της Ορθόδοξης πίστης ! Για να μην πω πάνω από 1500 πολυβολεία εναντίον του Τούρκου δυνάστη .

    Έ λοιπόν , κάτι παρόμοιο φοβάμαι ότι παίζεται και στις ημέρες μας : Οι σημερινοί «βαυαροί» μας έχουν παρασύρει σε μια άνευ προηγουμένου – λογικά δικαιολογημένη - επίθεση εναντίον της Ελληνικής Ιεραρχίας , με πραγματικό όμως στόχο το ξερίζωμα της αγνής και άδολης πίστης των απλών ανθρώπων !

    Το σύστημα , ούτως ή άλλως, τους δεσποτάδες τους κρατάει τους περισσότερους στο χέρι . Εκείνο που δεν ελέγχει ,όσο θα ήθελε , είναι ο απλός λαός . Χτυπάει λοιπόν τώρα (αληθοφανώς) την Διοίκηση της Εκκλησίας , για να μπερδέψει τελικά τους πιστούς , να κάμψει το φρόνημά τους , και να ακυρώσει έτσι κάθε ενδεχόμενη απόπειρα αντίστασης …

    Η Βαυαροκρατία συνεχίζεται !

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ μου γιατρέ
    Καμμιά πρόθεση από μέρους μου γιά επίθεση στην εκκλησία.Σέβομαι τους θεσμούς
    Το άρθρο μου σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της εκκλησίας μπροστά στο δράμα της πατρίδας μας. Και επιμένω ότι η εκκλησία όπως πάντοτε πρωτοστατούσε σε πολλά έτσι και τώρα ο λαός της Ελλάδας περιμένει να δει μιά κίνηση.
    Το τι έχει περάσει η εκκλησιά μας από τις διάφορες κατακτήσεις της χώρας μου είναι γνωστά και κατά καιρούς όπου χρειάστηκε είχα κάτι να πω.
    Το ότι η Ελλάδα βάλλεται από παντού και από όλους είναι ένα γεγονός. Ο λαός της περιμένει τους θρησκευτικούς του ηγέτες να δώσουν το δυναμικό παρόν σε αυτόν τον πόλεμο
    Μέχρι στιγμής γιατρέ μου δεν το έχουν κάνει ενώ μπορούν.
    Γι΄αυτό και κλέινω το άρθρο μου με την ερώτηση
    Τι θα πείτε όταν ερωτηθείτε;
    Την αγάπη μου πάντα καλέ μου φίλε.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σιορ Κονταρίνη έτσι σταράτα όπως τα αναφέρεις και απόλυτα αληθινά είναι τα γεγονότα που αφορούν στο μαγαζί που λέγεται εκκλησία της Ελλάδας.
    Η ιστορία αναφέρει ότι λίγο πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ζήτησε από τους πλούσιους βοήθεια για ν' αγοράσει μπαρούτι, να επισκευάσει τα τείχη και ν' αγοράσει προμήθειες. ΤΟΥ ΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ!!! Λίγο μετά έπεφτε η Πόλη.
    Στη χώρα μας σήμερα, αναμέναμε ότι η πλούσια Εκκλησία, (που παίρνει τους μισθούς των κληρικών από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου!!) θα έδινε το καλό παράδειγμα για τη σωτηρία της χώρας με το να αποδεχθεί την απόφαση της πολιτείας για φορολόγηση 20% επί των εσόδων της. Δυστυχώς. Η Εκκλησία της Ελλάδας απεδείχθη ανάλγητη, φιλάργυρη, άπληστη λάτρης του χρήματος, όπως πάντα δηλαδή. Και όσοι μιλάνε για επίθεση στην Εκκλησία, τους υπενθυμίζω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Εκκλησίας είναι ο εαυτός της, με τις ανομίες του, την υποκρισία του, με τον Μαμωνά του, τη φιληδονία του και την πονηρία του.
    Όσο για το σχόλιο του "Φώτη", ο άνθρωπος είναι...αλλού! Είναι εκτός πραγματικότητας, κολυμπάει στις έμμονες ιδέες του και χαίρεται αυτάρεσκα την άνευ νοήματος φλυαρία του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σιορ Κονταρίνη έτσι σταράτα όπως τα αναφέρεις και απόλυτα αληθινά είναι τα γεγονότα που αφορούν στο μαγαζί που λέγεται εκκλησία της Ελλάδας.
    Η ιστορία αναφέρει ότι λίγο πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ζήτησε από τους πλούσιους βοήθεια για ν' αγοράσει μπαρούτι, να επισκευάσει τα τείχη και ν' αγοράσει προμήθειες. ΤΟΥ ΤΟ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ!!! Λίγο μετά έπεφτε η Πόλη.
    Στη χώρα μας σήμερα, αναμέναμε ότι η πλούσια Εκκλησία, (που παίρνει τους μισθούς των κληρικών από τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου!!) θα έδινε το καλό παράδειγμα για τη σωτηρία της χώρας με το να αποδεχθεί την απόφαση της πολιτείας για φορολόγηση 20% επί των εσόδων της. Δυστυχώς. Η Εκκλησία της Ελλάδας απεδείχθη ανάλγητη, φιλάργυρη, άπληστη λάτρης του χρήματος, όπως πάντα δηλαδή. Και όσοι μιλάνε για επίθεση στην Εκκλησία, τους υπενθυμίζω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Εκκλησίας είναι ο εαυτός της, με τις ανομίες του, την υποκρισία του, με τον Μαμωνά του, τη φιληδονία του και την πονηρία του.
    Όσο για το σχόλιο του "Φώτη", ο άνθρωπος είναι...αλλού! Είναι εκτός πραγματικότητας, κολυμπάει στις έμμονες ιδέες του και χαίρεται αυτάρεσκα την άνευ νοήματος φλυαρία του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "δυστυχώς η Πολιτεία δεν τολμάει να επιβάλει τιμωρίες Το γιατί είναι γνωστό."λέτε κ. Ντένη. Δηλαδή οι πολιτικοί στο απυρόβλητο;Τους εξιλεώνει που το γιατί είναι γνωστό;Ε! νομίζω πως αυτό δεν τιμά κανέναν και δεν είναι σωστό να αποδεχόμαστε τέτοιες λογικές γιατί δεν ταιριάζουν με έξυπνη σκέψη. Δεν μπορεί να γινόμαστε δουλοπρεπείς σε τακτικές πολιτικών που κραυγαλέα κατηγορούνται σε σκάνδαλα και ζητούν το έλεος των όσων δεν φέρουν ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Με κανέναν τρ'όπο δεν εννοιώ ούτε και δεχομαι ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι στο απυρίβλητο. Αντιθέτως αν είχα τη δύναμη θα είμουν ο ρώτος που θα ψήφιζα να στηθούν στο Γουδί όσοι έχουν ευθύνες Αυτό που γράφω ότι "Δυστυχώς η πολιτεία δεν τολμάει να επιβάλει τιμωρίες. Το γιατί είναι γνωστό" εννοώ ότι αν αποφασίσει να τιμωρήσει τους κλέφτες καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει; Μπορείς να φανταστείς πόσοι και ποιοί είναι οι κλέφτες; Και αν μπορέις να τα συλλάβεις όλα αυτά μήπως μπορείς βαβρεις κάποιον που να έχει τη δύναμη να σηκώσει το μαστίγιο της τιμωρίας;Αυτά γνωρίζουν και γι' αυτό κλέβουν ασύστολα.
    Αυτά καλή μου φίλη
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Με κανέναν τρ'όπο δεν εννοιώ ούτε και δεχομαι ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι στο απυρίβλητο. Αντιθέτως αν είχα τη δύναμη θα είμουν ο ρώτος που θα ψήφιζα να στηθούν στο Γουδί όσοι έχουν ευθύνες Αυτό που γράφω ότι "Δυστυχώς η πολιτεία δεν τολμάει να επιβάλει τιμωρίες. Το γιατί είναι γνωστό" εννοώ ότι αν αποφασίσει να τιμωρήσει τους κλέφτες καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει; Μπορείς να φανταστείς πόσοι και ποιοί είναι οι κλέφτες; Και αν μπορέις να τα συλλάβεις όλα αυτά μήπως μπορείς βαβρεις κάποιον που να έχει τη δύναμη να σηκώσει το μαστίγιο της τιμωρίας;Αυτά γνωρίζουν και γι' αυτό κλέβουν ασύστολα.
    Αυτά καλή μου φίλη
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή