Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

O Γερασιμάκης ο ήρωας.

Η Ελλάδα μας, η ένδοξη πατρίδα μας φημίζεται σαν η χώρα που έχει γεννήσει τους περισσότερους ήρωες του κόσμου. Κι΄είναι γεγονός πως πάνω στα άγια χώματά της είδαν το φως του κόσμου όλοι οι μεγάλοι ήρωες της ιστορίας μας. Και δεν υπάρχει λόγος να τρέχουμε σε ονόματα αφού όλοι τους μας είναι γνωστοί. Ακόμη και τα μικρά παιδάκια τους ξέρουν. Και φαίνεται ότι η γέννεση ηρώων στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας συνεχίζεται ακόμη και επι των ημερών μας.
Πρόσφατα μας προέκυψε, διεκδικώντας τον τίτλο του ήρωα, ο εκ Κεφαληνίας προερχόμενος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Γερασιμάκης επί το γνωστώτερον.
Ο Γερασιμάκης μας λοιπόν βγήκε προ ημερών στα τηλεοπτικά παράθυρα και βροντοφώναξε, σαν νεώτερος Κολοκοτρώνης, κι΄όλος ο κόσμος τρόμαξε.
«Μετάνοιωσα που δεν έρριξα τον Καραμανλή...»
Συγνώμη Γερασιμάκη μου αλλά εδώ η υπόθεση σηκώνει κουβέντα. Και μάλιστα πολύ κουβέντα.
Το να βγαίνεις δρυός πεσούσης και να θέλεις σαν παλληκάρι να ξυλεύεσαι είναι πάρα πολύ εύκολο. Το να βγαίνεις όμως και να λες ότι έχεις μετανοιώσει που δεν έκανες κάτι που μπορούσες όταν η δρυς ήτανε όρθια και κρατούσε και κάποια δύναμη στα χέρια της, χρειάζεται κάποια εξήγηση.
Να ζητήσει κανείς από το Γερασιμάκη να πει γιατί δεν το έκανε, απάντηση με βάση κάποια λογική μην περιμένει ότι θα πάρει. Πολλά θα ισχυρισθεί ο εκ Κεφαληνίας πολιτικός από τα οποία όμως τίποτα δεν θα ευσταθεί. Ο Γερασιμάκης δεν έρριξε τον Καραμανλή πρώτον διότι όταν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία ούτε σαν σκέψη δεν πέρασε κάτι τέτοια από το μυαλό του. Και δεύτερον διότι γιά να ρίξεις μιά κυβέρνηση χρειάζεται θάρρος, τόλμη, παλληκαριά. Κι΄ο Γερασιμάκης, παρ΄όλην την εκ Κεφαληνίας καταγωγή του, αυτές τις αρετές δεν τις είχε και δεν τις έχει. Η μέχρι σήμερα πολιτική διαδρομή του μας έχει δείξει ότι ανήκει στους πολιτικούς του “Yes Sir” Η δε θητεία του στην θέση του Υφυπουργού Απασχόλησης συνοδεύτηκε από μιά σωρεία φανφαρονισμών με πιό γελοία την επίσκεψή του στην Κλωστουφαντουργεία Ναούσης και την υπόσχεση προς τους απολυθέντες εργάτες ότι “Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας, εγώ θα παραιτηθώ.” Βέβαια τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, οι εργάτες έμειναν χωρίς δουλιά και ο Γερασιμάκης συνέχισε να είναι υφυπουργός Απασχόλησης γιά να βοηθήσει και άλλους εργάτες
Τώρα ποιό θα ήταν το όφελος και ποιά διαφορά γιά την δύστυχη Ελλάδα, αν – λέμε αν -
τολμούσε ο Γερασιμάκης κάποια στιγμή να ρίξει την κυβέρνηση του Καραμανλή; Τα σκάνδαλα είχαν γίνει. Τα ταμεία είχαν αδειάσει. Τα χρήματα είχαν φαγωθεί. Η Ελλάδα είχε καταστραφεί. Φυσικά ποτέ δεν πέρασε από το νου του να προβεί σε μιά τέτοια πράξη, απλά γιατί θα είχε ξοφλήσει σαν πολιτικός. Τα λέει τώρα. Τώρα που όλα έχουν τελείωσει και μιά τέτοια δήλωση κάνει τον Γερασιμάκη ακόμη πιό φαιδρό.
“Μετάνοιωσα που δεν έρριξα τον Καραμανλή.”
Εκείνοι που είχαν το θάρρος να ρίχνουν κυβερνήσεις Γερασιμάκη μου, έχουν περάσει στην ιστορία Όλοι εσείς που έχετε απομείνει είσαστε γιαλαλτζί ντολμάδες.

20 σχόλια:

  1. Ντένη μου καλή σου μέρα και σε παρεξήγησα που άργησες να μας δώσεις κάτι καινούργιο συγγνώμη , μας αποζημίωσες όμως.Το πέτυχες μπράβο σου έπεσες διάνα για τον συμπατριώτη μας ,συνήθως οι Κεφαλονίτες δεν συνηθίζουν τέτοιες συμπεριφορές, άλλά όλοι δεν είμαστε ίδιοι ..Έτσι λοιπόν και ο Μέγας πολικός μας Γερασιμάκης τρομάρα του που ντροπιάζει και εκείνον που φέρει τό όνομα του έκανε την κουτσουκέλα του ,όχι βέβαια την πρώτη, άπειρες από τότε που βγήκε στην πολιτική .Για να ρίξες μία όρθια δρύ ,έστω και άρρωστη και γέρικη πρέπει νά έχεις και τα χρειαζούμενα εργαλεία μαζί με τη δύναμη και όπως λες κι εσύ την τόλμη και την παλληκαριά,πράγματ αάγνωστα στο σιόρ Γερασιμάκη .Όσο για τους ηρωες της ιστορίας μας μή βάζεις και το χέρι σου στο ευαγγέλιο, ότι σήμερα τα παιδιά μας γνωρίζουνε τους ήρωες της ιστορίας μας για ρώτησε δέκα να δείς πόσοι θ ασου απαντήσουν σωστά έστω και σε μία ερώτηση πχ ποιός ήταν ο Θεμιστοκλής η ο Μιλτιάδη η στη νεότερη ιστορία ο Κολοκοτρώνης η ο Πλαπούτας να δείς τι ζουμερή απάντηση θα πάρεις. Θα σου έρθει ο ουρανός σφοντίλι .Εδώ Ντένη μου τους βάζουν έκθεση για πανελλήνιες και δεν ξέρουν τη σημαίνει η λέξη < Έλξατε >η την αρωγή και ευδοκίμηση ,χάλια Ντένη μου χάλια. Νάσαι πάντα καλά .Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου Κατερίνα.
    Σ΄ευχαριστώ γιά την παρουσία σου στο καφενείο και το σχόλιο σου. Το οποίο χωρίζω σε δυό μέρη.
    Το πρώτο που αφορά τον ήρωά μας χαίρομαι που οι γνώμες μας συμφωνούν.
    Το δεύτερο μέρος με τις γνώσεις της νεολαίας στην πατρίδα σήμερα έχω κάποια πείρα από τα πολλά μαργαριτάρια που μου στέλνουν φίλοι από την Ελλάδα.
    Μάλιστα το τελευταίο που έλαβα μόλις χτες θα το αναρτήσω την επόμενη φορά στο καφφενείο με το σχετικό σχόλιο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τη τύχη είναι αυτή αγαπητέ μου Ντένη,

    Γερασιμάκης ήταν ο ήρωας του βιβλίου μου, του ΑΧ! Νάξερα, αυτού που βραβεύθηκε το 2003,
    άρα πολύ πριν γνωρίσω ή μάλλον ακούσω για τον Γιακουμάτο σου.

    Νάσαι καλά

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά μεγάλη τύχη Γαβρίλη μου ο ήρωας του βιβλίου σου να είναι συνονόματος του ήρωα Γιακουμάτου.
    Πάντως από ό,τι θυμάμαι ευτυχώς που δεν του έμοιαζε καθόλου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα...θα συμφωνήσω απόλυτα με την Κατερίνα και με τα λεγόμενά σου Ντένη ,αλλά βρε παιδιά από τον Γερασιμάκη τον γλυκούλη περιμένατε τίποτα καλύτερο;δεν είναι δα και η πρώτη φορά που κατόπιν εορτής μετάνοιωσε που ΔΕΝ έκανε κάτι...όσο για τα βλαστάρια μας εγώ βάζω το χέρι μου στο ευαγγέλιο ότι δεν ξέρουν καν τι γιορτάζουμε την 28 Οκτωμβρίου ,εσεις περιμένετε να ξέρουν τους ήρωές μας;καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου καλή μου Εβελίνα
    Χαίρομαι που μας βρίσκεις σωστούς και μένα και την Κατερίνα.
    Όσο γιά τη νεολάια μας, που δυστυχώς είναι το μέλλον της πατρίδας μας η διαπιστώσεις είναι οδυνηρές. Τι και ποιός φταίει;
    Θα τα πο΄λυμε σε προσεχή ανάρτηση.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάμπολοι οι Γερασιμάκηδες στην Ελληνική βουλή Ντένη.Ετυχε στην Ν.Δ.να στριμωχτούν πιό πολλοί γιατί τους τράβηξε το κλίμα.Βλέπεις,ετσι γαλουχήθηκαν από παιδιά,πως να ακούνε τον ήχο της κουτάλας και πως να κάθεται ο κώλος τους σε θώκους .Τι τους θέλουν τους ήρωες . Οι ήρωές τους είναι στα παιχνιδια των κοπιούτερ.Και στην έσχατη ανάγκη ?Ας είναι καλά οι μισθοφόροι με τις "έξυπνες βόμπες" και τα χημικά όπλα.Ακου αξίες ,τι πάει να πει αξίες ,αξία είναι να μάθεις πως να εκμεταλεύεσαι το προϊόν και τον ιδρώτα των ολίγων .
    Πόσοι είναι οι λίγοι? ένα 20% το άλλο 80% είναι βδέλες στο σώμα του 20%
    Δες τι έγινε στην αμερική,ο Ομπάμα έδωσε δώρο δισεκατομμύρια στις δήθεν χρεοκοπημένες αυτοκινητοβιομηχανίες[το οτι θα τα πάρει πίσω τ'ακούω βερεσέ]και ξαφνικά,εν μέσω της κρίσης ,ολες πάνε καλά τώρα.Νομίζεις ότι τα "γκολντεν μποϊς" γνωρίζουν ήρωες και αξίες ?
    Ξέφυγα όμως από την ανάρτηση και να με συμπαθάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ μου κ. Διονύση , επιτρέψτε μου να επισημάνω πως η γλωσσική ,και όχι μόνον ,κακοδαιμονία των νεοελλήνων δεν περιορίζεται μονάχα στη νεολαία . Αποτελεί δυστυχώς θλιβερό ''προσόν'' ιδιαίτερα μεγάλης μερίδας των ενηλίκων και προπαντός των δήθεν μορφωμένων μας .
    Γιά παράδειγμα ,θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε τί θα έγραφαν οι τριακόσιοι εκπρόσωποί μας στην περίπτωση που θα τους ετίθετο ως θέμα εκθέσεως το απλούστατο Ελληνικό : "Η σημασία του Παρθενώνα" .
    Υπολογίζω οτι οι περισσότεροι θα παρέδιδαν κόλλα λευκή.
    Αυτά δεν είναι λόγια δικά μου , αλλά είναι καταγεγραμμένη άποψη του γνωστού συγγραφέα - καθηγητή Χρήστου Γιανναρά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λίγο έξω από το θέμα Σπύρο μου αλλά διαβλέπω κάποιο δίκιο στην αγανάκτησή σου με τα όσα συμβαίνουν στην ένδοξη πατρίδα μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατρέ μου καλησπέρα και ευχαριστώ γιά την επισκεψη.
    Έχεις απόλυτα δίκιο γιά την έλλειψη μόρφωσης που υπάρχει στην Ελλαδα. Όσο γιά τους φωστήρες της Βουλής αυτοί δεν έχουν καμμιά σχέση με την γνώση. Περιεχόμενό τους έχουν στήσει το ψέμα σε όλες του τις μορφές. Και θέλεις να σου γράψουν γιά τη σημασία του Παρθενώνα; Γιά ρώτησέ τους έχουν ανέβει στην Ακρόπολη;
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Ντένη μου θα απαντήσω κι εγώ στο σχόλιο του Φώτη ,συμφωνώ απολύτως μαζί του και συμπληρώνω ,ότι οι μορφωμένοι αυτοί τυγχάνει να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας γι'αυτό όλα έιναι αμόρφωτα και όχι μόνο αυτοί ,αλλά και μερικοί δημοσιογράφοι που εμφανίζονται στην τηλεόραση και σου προκαλούν αηδία και πόνο συνάμα,για τα μαργαριτάρια που εξσφενδονίζουν και λές ,άραγε ποιά γλώσσα μιλούν; Έτσι ενημερώσουν και μορφώνουν τους τηλεθεατές .Καλή σου μέρα Ντένη .Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Κατερίνα μου.
    Έχεις δίκιο μεγάλο. Τα ζω κι΄εγώ κάθε μέρα. Κάποια φορά άκουσα στον ΑΝΤ1 τον πατριώτη μας τον Ευαγγελάτο να μιλάει γιά τα....κόστη. Και το έχω ακούσει κι΄από άλλους.Και το έχω δει και σε εφημερίδες.
    Εζήτησα τη γνώμη καθηγητών και οι άνθρωποι μου είπαν πως και οι ίδιοι μένουν έκπληκτοι γι΄αυτον το πληθυντικό που δεν έχει η λέξη κόστος
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχεις ακούσει Ντένη μου τη νέα λέξη βέβαια δεν ξέρω και πώς γράφετε φυλούν η φιλούν >πχ λένε. Οι αστυνομικοί φυλούν-φι την πόρτα .Ασπάζονται την πόρτα η την( φυλάσσουν)λίγο ανώμαλο τους πέφτει,αλλά υπάρχει βρέ παιδί μου και η απλή δημοτική ,φυλάουν η φυλάνε την πόρτα,όποιος καταλάβει κατάλαβε .Καλημέρα Ντένη.Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γειά σου καλή μου Κατερίνα
    Με την ελληνική γλώσσα πολλά παιγνίδια μπορεί να παιχτουν
    Και τούτο διότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς σοβαρά να βάλει μιά τάξη σ΄αυτά που με κομπορημοσύνη ονόμαζαν πλούτο της γλώσσας. Κι΄έχουμε φτάσει στο σημείο άλλα να λένε άλλα να καταλαβαίνουμε και άλλα να απαντάμε.
    Καλή μου φίλη ειλικρινά θαυμάζω τον τρόπο και την ικανότητα που έχεις να αντιμετωπίζεις ορθολογικά προβλήματα της γλώσσας μας
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δίνοντας σκωπτική συνέχεια στο σχόλιο της Κατερίνας , επιτρέψτε μου να καταθέσω στην παρέα ότι στην Ομηρική διάλεκτο η λέξη ''κυνάω-ώ'' σημαίνει ''φιλώ''.
    Φαντάζομαι , λοιπόν, οτι θα είπε η Κλυταιμνήστρα προς τον Οδυσσέα μόλις τον αντίκρυσε επιστρέφοντα : "κύσον με" . Δηλαδή , φίλησέ με . Και πιό ...Ελληνικά : kiss me !!
    Τί να μας πουν λοιπόν , γιά την γλώσσα μας με τα δύο εκατομμύρια λεξίτυπους , άνθρωποι που συνενοούνται μεταξύ τους μονάχα με 160.000 λεξίτυπους και με το εν τέταρο εξ' αυτών δανισμένους από την Ελληνική ;
    Αυτά , έτσι , γιά την αποκατάσταση της εθνικής μας περιφάνειας που καταπατάται από τους πάντες και ιδιαίτερα από εμάς τους ίδιους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Φώτη θα σου απαντήσω κι εγώ στο σχόλιο σου .Πολύ σωστά ο,τι αναφέρεις για το ρήμα σημαίνει φιλώ και συμπληρώνω, ότι στον αόριστο κάνει< κύσα -και κύσεν >εξ ου και το αγγλικό kiss.Όσο για τους λεξίτυπους της γλώσσας μας ουκ έστιν αριθμός εξακριβωμένος ακόμη , υπερβαίνουν φιλε μου τον αριθμό που αναφέρεις .Έχω μία γνωστή φιλόλογο η οποία έγραψες εως τώρα δύο πολυσέλιδους τόμους με τον τίτλο αναφέροντας εκατοντάδες λέξεις, λατινικές, ισπανικές ,ιταλικές, γαλλικές,αγγλικές και γερμανικές , την ίδια εργασία έχει κάνει και η αμερικανίδα Μακντόναλντ,αλλά ας μήν ξεχνάμε και το λόγο του αείμνηστου Ζολότα στην αγγλική βουλή όπου αποτελείτο μόνο από ελληνικές λέξεις στην αγγλική.Εμείς αγαπητέ Φώτη όταν οι συν- ηπειρώτες μας ήταν ακόμη πάνω στα δένδρα είχαμε φιλοσοφία, Σωκράτη , Πλάτωνα ,Δημόκριτο κλπ ακόμη και τη θεωρία της σχετικότητος από τον Αριστοτέλη κι ας λένε τώρα,ότι την βρήκε άλλος. Εκτίσαμε τα επτά θαύματα του κόσμου( εκτός των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας) στα επτά βάζω και τον Παρθενώνα .Όσο για τον Οδυσσέα στο πανεπιστήμιο υπάρχουν καθηγηταί όπου διδάσκουν τον μύθο του 'Ομήρου την Οδύσσεια .... Εδώ φίλε Φώτη θα σε διορθώσω ο Οδυσσεάς δεν φίλησε την Κλυταιμνήστρα ,αντιθεώτς αυτήν τον δολοφόνησε(Αισχύλος Ορέστεια,Σοφοκλής, Ηλέκτρα) την πιστη του Πηνελόπη φίλησε ο Οδυσσέας,Νά είσατε καλά ,καλημέρα.Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα επανέλθω και πάλι φίλε Ντένη για να σας πώ ότι ο τίτλος του βιβλίου που ανέφερα δεν αναγράφηκε, ίσως επειδή ήταν με κεφαλαία γράμματα είναι ο εξής < Πώς η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τον ευρωπαϊκό λόγο ,σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και σας χαιρετώ Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγγνώμη φίλοι μου μισή πρόταση έγραψα για την Κλυταιμνήστρα, τον άνδρα της τον Αγαμέμνονα σκότωσε όχι τον Οδυσσέα ,σας καλημερίζω και πάλι Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητοί φίλοι του "καφενείου" , ελάτε στην Πατρίδα να δείτε τί γίνεται σήμερα με την διδασκαλία της γλώσσας μας. Το χάλι μας είναι απερίγραπτο .Στην ουσία δεν διδάσκεται πια η Γλώσσα η Ελληνική στα σημερινά Ελληνόπουλα !
    Τα βιβλία της Γλώσσας όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου περιλαμβάνουν μονάχα άψυχα και αφελληνισμένα κείμενα , μέσα από τα οποία καλείται ο μικρός μαθητής να μάθει την μητρική του γλώσσα χωρίς , όμως, την διδασκαλία της γραμματικής και του συντακτικού ! Καλά , για ορθογραφία ούτε λόγος να γίνεται !
    Και από την άλλη μεριά όλο και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας της Αγγλικής και της Γερμανικής και μάλιστα με συντακτικό , ορθογραφία και γραμματική χωρίς εκπτώσεις .
    Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα έχει εγκατασταθεί τέτοια γλωσσική αφασία που δεν θα υπάρχουν πια άνθρωποι στην πατρίδα του Αριστοτέλη , του Πλάτωνα , του Μεγάλου Φωτίου , του Μακρυγιάννη , του Πατρο-Κοσμά , του Παπαδιαμάντη και του Σεφέρη να λένε τον ουρανό , ουρανό και την θάλασσα , θάλασσα , όπως ακριβώς τα έλεγαν αδιαλείπτως εδώ και τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια .
    "Greccia finito" είχε γράψει πριν από χρόνια ο Χρ. Γιανναράς και μας φάνηκε τότε τραβηγμένο .
    Το κακό παράγινε . Στον ορίζοντα δεν φαίνεται ελπίδα καμιά .Και η απογοήτευση συνιστά κακό προγνωστικό παράγοντα .
    Εσείς τί λέτε ; Θα μπορούσαμε άραγε να γλυτώσομε από τον γλωσσικό μας αφανισμό , και κατ' επέκταση από την Εθνική μας αλλοτρίωση ;
    Η ελαχιστότητά μου λέει πως ΝΑΙ , μπορούμε και παραμπορούμε . Αρκεί να το θελήσομε στα σοβαρά και όχι επιπόλαια και επιδερμικά όπως συνηθίζομε να αντιμετωπίζομε παρόμοιες σοβαρές περιστάσεις .
    Οι ειδικοί και οι καθ' ύλην αρμόδιοι εναπομείναντες ευαίσθητοι συμπατριώτες μας ας σηκώσουν τα μανίκια και να αναλάβουν έργο ...
    Οι απλοί στρατιώτες σαν τον γράφοντα θα βρεθούν αμέσως στο πλευρό τους με αυτοθυσία και φιλότιμο.
    Προς το παρόν φαίνεται ότι κάτι κινείται αλλά χλωμό και άτολμο . Και κυνηγημένο...

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Aγαπητέ Φώτη συμφωνώ ότι όλα μπορεί να διορθωθούν, και τον αφελληνισμό και την κακοποίση της γλώσσας να γλυτώσουμε .Πόσοι όμως είμαστε και με ποιόν αρχηγό ; Όταν οι κρατούντες και διοικούντες τούτο τον άμοιρο τόπο είναι υπέρ της παγκοσμιοποίσης και του δόγματος Κίσινγκερ; Ποιός θα είναι ο αρχηγός και ο μπροστάρης ; αν βρεθεί να είσαι βέβαιος ότι όλος ο λαός θα ακολουθήσει αλλά ποιός ....Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή