Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εμεις οι Αγρότες

Στη σειρά των άρθρων μου με τον τίτλο «Εμείς» που φιλοξενούνται στο Καφενεδάκι μας και με τον οποίο θέλω να δίνω μιά έμφαση σε κάποιες ομάδες συμπολιτών μας με χαρακτηριστικές κοινωνικές ιδιαιτερότητες, οπωσδήποτε μιά θέση κατέχουν και δικαιούνται τον τίτλο του «Εμείς» και οι Αγρότες. Έτσι μετά από τα άρθρα Εμείς οι Έλληνες, Εμείς οι βουλευτές, Εμείς οι πρόεδροι, πήραν σειρά και οι αγρότες.Διότι από τη στιγμή που τόσο ανεύθυνα αποφάσισαν και κατάφεραν να καταστρέψουν την πατρίδα τους δικαιωματικά τους ανήκει ο τίτλος του «Εμείς».
Δύναμη μεγάλη η αγροτιά ήταν πάντα στις επάλξεις των εργατικών αγώνων Όμως τότε.....Τότε που μέσα στις τάξεις της υπήρχαν ηγέτες με συνείδηση και αγάπη προς την πατρίδα, τους συναδέλφους τους και τους συνανθρώπους τους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά Σήμερα οι αγρότες είναι μιά εργατική τάξη αδικημένη, που όμως δεν έχει μάθει να αγωνίζεται. Δεν γνωρίζει να διεκδικεί τα δίκαιά της.
Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει την εργατική απεργία σαν ένα ιερό δικαίωμα των αγώνων του εργάτη προκειμένου να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του.
Αυτό είναι σεβαστό σε όλους και από όλους. Διότι ο κάθε πολίτης της χώρας απολαμβάνει το δικαίωμα να έχει το όπλο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.
Είναι αυτονόητο ότι οι περιορισμοί– αν μπορούμε να το πούμε έτσι – που αναφέρει το Σύνταγμα δεν αφήνουν περιθώρια ώστε η απεργία να γίνει εμπόδιο της ομαλής λειτουργίας της χώρας ή να βλάψει ομάδες άλλων πολιτών. Ρητά ορίζεται ο όρος αυτός.
Έτσι, με βάση όλα αυτά, τα μπλόκα των αγροτών με τα τρακτέρ τους στις κεντρικές αρτηρίες των εθνικών οδών της χώρας αλλά και τα παρέκτροπα – όπως η παρεμπόδιση των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και ο αποκλεισμός των επιβατών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας – είναι έξω από κάθε λογική, έξω από κάθε νόμιμο νόημα της εργατικής απεργίας.
Το αγροτικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μεγάλο και έχει μιά πολύ μακρά ιστορία. Μπορεί να πει κανείς ότι ξεκινάει πριν από τους χρόνους του Μαρίνου Αντύπα. Στην εποχή μας τα τελευταία τριάντα χρόνια κάποια συμφέροντα φρόντισαν και έχουν δώσει μιάν άλλη έννοια στο πρόβλημα αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια δεν επιχειρήθηκε να δοθεί μιά λύση, μιά συγκεκριμένη και δίκαιη λύση, γιά πολλούς λόγους. Και η ευθύνη βαρύνει και τις δύο πλευρές. Τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους αγρότες.Τις οποιεσδήποτε κυβερνήσεις τις εξυπηρετούσε πάντοτε πολιτικά η ύπαρξη του αγροτικού προβλήματος. Ήταν οπωσδήποτε μιά κάποια λύση αντιπερισπασμού. Και τους αγρότες τους εξυπηρετούσε η μη εξεύρεση λύσης Θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να χτυπούν τις πολιτικές πόρτες με οποιοδήποτε κέρδος. Όμως καμμιά από τις δυό πλευρές δεν θέλησε να προβλέψει τις εξελίξεις που θα προέκυπταν στο μέλλον. Καμμιά απο τις δυό πλευρές δεν θέλησε να δει που μπορεί να φτάσει το πρόβλημα. Έτσι οι μεν αγρότες αφέθηκαν στις οποιεσδήποτε ορέξεις των μεσαζόντων και των εμπόρων και οι κυβερνήσεις επαναπάφτηκαν ότι με λίγα αργύρια συντηρούν το πρόβλημα γιά το συμφέρον τους.
Και φτάσαμε στα σημερινά μπλόκα των αγροτών σε μιά στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, είναι υπερχρεωμένη, οι δανειστές της δεν την επιστεύονται και το μέλλον της διαγράφεται απελπιστικό. Ο λαός της Ελλάδας μαστίζεται από την παγκόσμια οικονομική ύφεση αλλά και την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και οι αγρότες χωρίς συνδικαλιστικό πρόγραμμα, χωρίς επαγγελματικό σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις έχουν κλείσει τους δρόμους πιστοί στα κελεύσματα κάποιων πολιτικών οι οποίοι τους υποκινούν και δυστυχώς γιά τη χώρα, δεν είναι σε θέση να δουν την πραγματική κατάσταση.Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε το γέλιο όλου του κόσμου.
Η κυβέρνηση αδυνατεί να τους προσφέρει κάποια βοήθεια γιά τον απλό λόγο ότι δεν έχει. Σλόγκαν πανελλήνιο το δεν υπάρχει σάλιο. Οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι γιά κάποια υποχώρηση. Δεν τους αφήνουν να υποχωρήσουν οι υποκινητές τους. Και οι εχθροί της χώρας σαν πεινασμένοι λύκοι, χορεύουν γύρω από το θύμα τους που είναι έτοιμο να προσφερθεί σαν λεία στα δόντια τους.
Στο σημείο αυτό που έχει φτάσει η χώρα ας αναλογιστεί ο καθ’ ένας τις ευθύνες του.
Ας προσπαθήσουν να ρίξουν μιά ματιά στο μέλλον της χώρας, Στο μέλλον των οικογένειών τους και των παιδιών τους. Κι΄ας πράξουν αυτό που νομίζουν ότι είναι το σωστό. Ας σκεφτούν όμως ότι πάνω από όλα υπάρχει αυτό που λέγεται πατρίδα – Ελλάδα.

14 σχόλια:

  1. Πάνε χρόνια πια που ο πατριωτισμός άλλαξε μορφή στην Ελλάδα: Τώρα λέγεται ευρώ. Να καεί η χώρα, φτάνει να πάρω τα ευρώ μου. Να πάνε να πνιγούν οι άλλοι. Εγώ να τ' αρπάξω. Έτσι λέει η κάθε συντεχνία και έτσι τους συνήθισαν οι κυβερνήσεις. Όχι καθαρές αυξήσεις σύμφωνα με το νόμο και τον πληθωρισμό, αλλά κάτω απ' το τρπέζι το χρήμα για τους "ξύπνιους" και με τη δύναμη να εκβιάζουν και ψίχουλα για τους αδύναμους. Ο νόπμος της ζούγκλας με ένδυμα δημοκρατίας...
    Δεν μας αρέσει ε;
    Τί να κάνουμε; Αυτά είναι, δεν έχει άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ντένη πολύ σημαντικό και επίκαιρο το θέμα σου σήμερα .Πάνω σ' αυτό έχω να σου πώ μερικά πράγματα,που ίσως δεν τα γνωρίζεις,όντας από χωριό κι εγώ και έχοντας να κάνω με αγρότες ,έζησα και έμαθα γι' αυτό το θέμα. Ο σέμπρος μου, μου έλεγε θα βάλω στη δήλωση για την επιδότιση τόσες ελιές,δηλαδή τις διπλάσιες και έλεγα κι εγώ φτωχός άνθρωπος,ας βάλει ό,τι θέλει κι έβανε κι αυτός κι έβαζαν έτσι και χιλιάδες άλλοι. Έχω πάρα πολλά παραδείγματα και από την Κεφαλονιά και από την Αργολίδα και Κορινθία.Έτσι λοιπόν βάλε,βάλε και φάε ,φάε οι πρόεδροι των συνεταιρισμών,έμειναν τα ταμεία ους άδεια .Εξύπνησαν και οι κουτόφραγκοι και σου λέει κύριοι μας κοροϊδεύετε, Στοπ.Αποτέλεσμα οι αγρότες καταχρεωμένοι καιτα ταμεία των συνεταιρισμών άδεια και τέρμα η ΕΟΚ τα κονδύλια,πλήρης εξευτελισμός της άμοιρης πατρίδας μας ,γιατί φωνάζουν τώρα;τι απαιτούν;που είναι τα τόσα που σκόσπισαν; Εύχομαι καλή σας μέρα Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω, αλλά αυτή η αγροτική "εξέγερση" κάπου άρχισε να ενοχλεί τους υπόλοιπους Έλληνες. Και αυτό είναι το ανησυχητικό, διότι οι πραγματικοί αγρότες,δεν φταίνε σε τίποτα, αν κάποιο... Κολωνακιώτες "έφαγαν" τις επιδοτήσεις στις ρουλέτες και στις πουτάνες! Και με το συμπάθιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NΤΕΝΗ, μια φορά στη ζωή μου μου έβγαλαν Ελληνική ταυτότητα,έγραφε:
    Βασίλειον της Ελλάδος
    Υποδοιήκηση Χωροφυλακή Σάμης
    Το ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ
    Επάγγελμα Αγρότης, εννοούσαν με το τσαπί και τον κασμά στον ώμο.
    Θρήσκευμα Χ. Ορθόδοξος εννοόυσαν ότι μας πήγαιναν στην εκκλησία υποχρεωτικώς κάθε Κυριακή...

    Ήταν ένα φτηνό πράσινο χαρτί, απ' την πολυκαιρία εφθάρει, έτσι έχασα και τον τίτλο του αγρότη, όχι αλλά σήμερα μπορεί να μου έδιναν κι εμένα κάνα τρακτέρ να κάνω βόλτα στο σύνταγμα, έτσι το έχω Άχτι!!

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άγαπητέ φαίδων
    Παρ' όλο που βρίσκομαι χιλιάδες μίλια μακρυά από την πατρίδα είμαι μέσα στα γεγονότα και βλέπω πως οι λέξεις σου κρύβουν μέσα τους όλη την πραγματικότητα της Ελλαδας του σήμερα. Τι να κάνουμε, αναρωτιέσαι. Νομίζω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή μου Κατερίνα.
    Πάρα πολύ σωστά τα επισημαίνεις όλα. Οι Κουτόγραγκοι αποδείχτηκε πως είναι πολύ πιό έξυπνοι από μας τους Έλληνες τους πονηρούς, τους μάγκες. Ξύπνησαν και τώρα μας λένε κόψτε το λαιμό σας. Όμως το δικό μου θέμα είναι αν οι αγρότες με αυτές τις κινήσεις είναι σε σωστό ή λάθος δρόμο. Κι΄ακόμη αν είναι σε θέση να αναλογιστούν πόσο κακό κάνουν στην πατρίδα αυτή τη στιγμή.
    Σ΄ευχαριστώ
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι επόμενο φίλε Παντελή να ενοχλούνται οι υπόλοιποι Έλληνες.
    Όπως ενοχλούμαστε κι΄εμείς να βλέπουμε την πατρίδα μας να βρίσκεται στο κέντρο του χλευασμού, της κερδοσκοπίας, της αρπαγής, της κλεψιάς. Κι΄αναρωτιώμαστε τι θα γίνει. Πολύ περισσότερο εσείς που ζείτε εκεί προσποαθείστε να δείτε ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.
    Οι αγρότες αυτή τη στιγμή έχουν δίκιο και το διεκδικούν λανθασμένα σε λάθος πόρτα.
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχος Γαβρίλη. Έχεις την εύθυμη πλευρά να τα βλέπεις.
    Φυσικά αν είσουν κάτοικος της Ελλαδας θα είχες το τρακτέρ σου και πολλά άλλα τυχερά του κλάδου των αγροτών, αν βέβαια κατάφερνες να είχες και τις απαραίτηυες πολιτικές σου διασυνδέσεις. Θα πήγαινες και στα μπλόκα, θα το έπαιζες ισχυρός, θα ταλαιπωρούσες τους συνανθρώπους σου, θα μιλούσες στην τηλεόραση. Βλέπεις τι θα πει Έλληνας αγρότης;
    Γειά σου φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Dennis
    Δεν ρωτώ πραγματικά με το "τι να κάνουμε". Απλά είναι σχήμα λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ μου Φαίδωνα το κατάλαβα ότι εσύ δεν ρωτάς. Ερωτώ όμως εγώ και εκατομύρια συμπατριωτών μας διότι η κατάσταση δεν πάειάλλο
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η αγροτιά στην πατρίδα μας επιτρέψτε μου να καταθέσω ,στην έμπειρη και καλόκαρδη παρέα του καφενείου ,ότι επιμερίζονται τόσο στους ανυποψίαστους και ακατατόπιστους αγρότες μας όσο και στις διάφορες ατυχείς κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων 25-30 χρόνων .
    Χωρίς αμφιβολία , όμως , εκτιμώ ότι το κύριο βάρος της ευθύνης βαραίνει τις πλάτες των υπεύθυνων γιά την αγροτική μας πολιτική ηγετών μας :
    Όταν το κυρίαρχο κριτήριο ,γιά την λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων ,είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων επανεκλογής των εκάστοτε προκαθημένων , τότε έρχεται ως φυσικό επακόλουθο η είσπραξη των οδυνηρών γεγονότων που ζούμε σήμερα στους κεντρικούς δρόμους της δύσμοιρης πατρίδας μας .
    Επιτέλους πρέπει να πάψουν πρώτ' απ' όλα οι πολιτικοί μας να δίνουν το κακό παράδειγμα στους απλούς πολίτες -αγρότες περιορίζοντας τις γνωστές χειρολαβές στον εθνικό κορβανά και από την άλλη μεριά οι πραγματικοί γεωργοί , που είναι όντως φιλότιμοι και ζούν με μύριες δυσκολίες , και όχι οι νεόκοποι τσιφλικάδες , να διεκδικήσουν την λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα την υπόθεση της γεωργίας και δεν θα στοχεύουν απλώς στην ευκαιριακή ενίσχυση του πορτοφολιού τους .
    Τα ζητήματα αυτά επιλύονται μονάχα με πνεύμα ειλικρινούς διάθεσης ,με κατάθεση υπεύθυνου προγραμματισμού και με ξεκάθαρο φρόνημα φιλότιμου και φιλοπατρίας .
    Αλλά πού τέτοια μάτια ...;

    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Nτένη καλημέρα .Νομίζω ότι το προηγούμενο σχόλιο μου είναι αλληλένδετο με αυτό που ρωτάς.Αν δεν έκαναν αυτή τη ρεμούλα και οι αγρότες και οι ιθύνοτες ,δεν θα έφταναν εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα ουτε γι' αυτούς ουτε για τον υπόλοιπο λαό και την κατασταση που επικρατεί στη χώρα τόσες μέρες.Είναι άπρεπο ,ανεύθυνο και επιζήμιο είς βάρος και του κράτους και του υπόλοιπου λαού . Τώρα λοιπόν δεν δικαιούνται να μιλούν και να απαιτούν .Να μαζευτούν στο σπιτάκι τους ,να κάνουν υπομονή και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν ό,τι μπορούν ,για να μην επαναληφθεί η περίφημη φράση του αείμνηστου Τρικούπη < Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν> Καλή σου μέρα. Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε μου γιατρέ μου.
    Συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Πολλά τα εμπόδια.Όμως ευχάριστα
    Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι φίλοι του κφενείου πρεσβεύουν τγα ίδια ϊδια η ευθύνη και γιά τα δύο μέρη. Ίδια και η υποχρέωση και απο τα δύο μέρη να βρεθεί η λυση. Μα πα΄νω από όλα να μπορέσουν να δουν την άσχημη θέση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Κατερίνα συγνώμη και από σένα γιά την καθυστέρηση. Όμως ειλικρινά ευχάριστη καθυστέρηση
    Σωστά τα όσα επισην]μαίνεις. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή να μπορέσουν όλοι να δουν ότι προέχει ο κίνδυνος που απειλεί την πατρίδα μας. Υποχρέωση όλων να βοηθήσουν να μην αναφωνήσουμε γιά αλλη μιά φορά τα λόγια του Τρικούπη που και εσύ μας θυμίζεις
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή