Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Ενικός αριθμός “το κόστος”.... Πληθυντικός;;;

Η ελληνική γλώσσα κακοποιείται εγκληματικά από τους ανθρώπους των ΜΜΕ οι οποίοι στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν κατασκευάζουν νέες λέξεις, χρησιμοποιούν ξενικές εκφράσεις και γενικά αγνοούν γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες.

Η ελληνική τηλεόραση, προκειμένου να πετύχει και να εξασφαλίσει το ύψιστο αγαθό της υψηλής τηλεθέασης έχει θυσιάσει πάνω σ΄αυτή την προσπάθεια τα πάντα που διέπουν μιά τίμια, αντικειμενική, πολιτισμένη και αξιοπρεπή παρουσία των ΜΜΕ.
Δεν υστερούν βέβαια σ΄αυτή την επιδείωξη και τα υπόλοιπα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και έντυπα, φυσικά με κάποιες εξαιρέσεις.
Γενικά στον δημοσιογραφικό χώρο της Ελλάδας, πάνω στην ελληνική γλώσσα, επικρατεί μιά ισοπεδωτική κατάσταση προκειμένου να επιτευχθούν κάποια νούμερα, κάποιοι αριθμοί που υποτίθεται σημαίνουν μιάν τηλεοπτική, μιάν εκδοτική, μιά δημοσιογραφική επιτυχία, κατά βάθος όμως σημαίνουν μόνο συσώρευση χρημάτων στα ταμεία τους,
Το μεγάλο θύμα όλης αυτής της κατάστασης είναι αναμφισβήτητα η ελληνική γλώσσα. H ελληνική γλώσσα η οποία κακοποιείται σε μόνιμη βάση από όλους τους εμπλεκόμενους σε τηλεοπτικές παρουσιάσεις αλλά και σε δημοσιογράφους που δημοσιεύουν τα κείμενά τους σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Και βέβαια μιλάμε πάντοτε και γιά τις κάποιες εξαιρέσεις που υπάρχουν και που προσπαθούν να διασώσουν τα υπολοίματα της αξιοπρέπειας της ελληνικής γλώσσας, όσα φυσικά έχουν απομείνει μετά από τις τόσες κακοποιήσεις.
Η γραμματική, το συντακτικό, η ορθογραφία, η ιστορία της γλώσσας, είναι πράγματα που φαντάζουν εξωπραγματικά και που μάλλον δείχνουν να ανήκουν σε κάποιο μακρυνό και αξέχαστο παρελθόν. Η πρόσμηξη ελληνικών φράσεων με ξενικές λέξεις και η χρησιμοποίηση ξένων όρων σε ελληνικότατες προτάσεις είναι κάτι που συναντάει κανείς σε καθημερινή βάση στη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου.
Μπορεί να πει κανείς ότι μετά από όλα όσα κατά καιρούς μας προσφέρουν οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, ο Έλληνας έχει μάλλον πάθει μιά κάποια ανοσία και σαν σε μιά συνήθεια τα δέχεται πλέον αδιαμαρτύρητα, τα τρώει, τα χωνεύει και κρατώντας μιά παθητική στάση γιά τα εγκλήματα ενάντια στη γλώσσα του και στη γλώσσα των προγόνων του τα δέχεται όλα αυτά ίσως και με την σιωπή κάποιου ενόχου. Πολλές φορές αυτά τα γλωσσικά προβλήματα τα χρησιμοποιεί και ο ίδιος.
Τελευταία μιά νέα λέξη έκαμε την εμφάνησή της στην ελληνική γλώσσα που μεταχειρίζονται τα ΜΜΕ και που όχι μόνο ξενίζει αλλά και προβληματίζει. Πρόκειται γιά τον πληθυντικό αριθμό του ουσιαστικού το κόστος που κατά την γνώμη τους, την αντίληψή τους και την μόρφωσή τους υπάρχει και διατυπώνεται ως .....τα κόστη
Ενικός αριθμός λοιπόν το κόστος, πληθυντικός τα κόστη. Παρ΄όλο που όλα τα λεξικά στο λήμμα κόστος αναφέρουν.
“Όνομα ουσιαστικό της νεοελληνικής γλώσσας που υποδηλώνει την ολική αξία πράγματος τινός ή το μέγεθος ζημιάς. Δεν έχει πληθυντικόν.”
Ακούμε λοιπόν ή διαβάζουμε – γιά παράδειγμα - ότι.....η τάδε υπόθεση, δεν φαίνεται να έχει μεγάλο (ενικός) κόστος γιά το κόμμα όμως όλα τα άλλα σκάνδαλα (πληθυντικός) θα έχουν μεγάλα...κόστη στην κυβέρνηση
Οι κύριοι τηλεπαρουσιαστές, οι κύριοι του ραδιοφώνου αλλά και πάρα πολλοί των έντυπων μέσων συνεχίζουν να μας λένε. Ενικός αριθμός το κόστος, πληθυντικός τα κόστη, χωρίς φυσικά μέχρι στιγμής να έχει διατυπωθεί κάποια αντίρρηση από τους τόσους που ασχολούνται σοβαρά με τα ελληνικά γράμματα στην πατρίδα Ελλάδα.
Αναρωτιέμαι πως και γιατί όλοι αυτοί οι κύριοι τόσο ανεξέλεγκτα φτάνουν στο σημείο να γελιοποιούνται οι ίδιοι αλλά και να γελιοποιούν τα ΜΜΕ στα οποία εργάζονται.
Είναι η ώρα το αρμόδιο Υπουργείο να ασχοληθεί και με αυτά τα εγκλήματα που όσο ανώδυνα κι΄αν φαίνονται είναι τόσο μεγάλα και τόσο σοβαρά. Είναι η ώρα να ασχοληθεί σοβαρά και με την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας.

11 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Ντένη υπέροχο το θέμα σου και πολύ φλέγον.Όμως άδικα κραυγάζουμε μερικοί,ξέρεις πώς μας ονομάζουν εδώ ,σωβινιστές , υπέρ πατριώτες, ότι θέλουμε να ξεθάψουμε τα πεθαμένα .Τώρα ετοιμάζουν και νόμο,για να σταματήσουν οι παρελάσεις και να κατέβουν οι εικόνες του Χριστού από τα δημόσια κτήρια και σχολεία. Σε λίγο πάει και η πρωίνή προσευχή στα σχολεία μας,ελείωσε, κατέβηκε και η σημαία και η ιστορία....γιατί λέει τα ξένα παιδάκια που φοιτούν στα σχολεία μας προσβάλονται και μειονεκτούν να βλέπουν τη εικόνα της δικής μας θρησκείας και όχι και της δικής τους.Έτσι δεν θα υπάρχει τίποτε που να θυμίζει,το γένος,τη θρησκεία,τον πολιτισμό και την ιστορία μας .Όσοι μιλούν γι' αυτά είναι ρατσιστές τάκουσες ;τάκουσα να λές και μή χειρότερα , ά,ξέχασα και τούτο ξέρετε ποιό ειναι πιά το εθνικό άσμα εδώ πολλά χρόνια στις σχολικές εορτές τα άσματα του Τσιτσάνη καιτου Θεοδωράκη με τον Μπιθικώτση.Καλή σου μέρα .Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι λέτε κ. Ντένη τώρα; Δίχως γνώσεις γλωσσολογίας οι αξιότιμοι κύριοι δημοσιογράφοι; Τουλάχιστον αυτές διαθέτουν!
    Αλλά ας σοβαρευτώ.
    Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για το θέμα που αναρτήσατε.Μεγάλο κενό και μεγάλη πληγή η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας από τους δημοσιογράφους κυρίως της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου παρά της έντυπης ενημέρωσης.Καθημερινά ξεστομίζουν τα λάθη σε ασυνταξίες αλλά και γραμματικά.Ίσως πιστεύουν πως πολλοί θα τα ακούσουν και λίγοι θα τα καταλάβουν.
    Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει αλλά δε γίνεται. Και να σκεφτείτε πως χτες βράδυ αυτή την κουβέντα είχα με το Νίκο (για το πόσο αμόρφωτοι είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό οι δημοσιογράφοι εκτός κάποιων εξαιρέσεων και πόσο μεγάλες αξιώσεις κυρίως οικονομικές έχουν). Γιαυτό και διαβάζοντας σήμερα την ανάρτησή σας έμεινα έκπληκτη για τη σύμπτωση.
    Συμφωνώ δε απολύτως με την κ. Κατερίνα που πρωτοσχολίασε.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ό,τι δεν μπόρεσαν επί αιώνες τούρκοι και φράγκοι μαζί να πετύχουν εις βάρος του Γένους μας , το κατόρθωσαν μέσα σε ελάχιστα χρόνια οι "δικοί μας" ...!
    Το σχόλιο της αγαπητής κ. Κατερίνας είναι τόσο γλαφυρό και δυνατό ,που κάθε άλλος λόγος δικός μου περιττεύει .

    Καλημέρα σε όλους .
    ΦΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου ΝΤΕΝΗ,
    συμφωνώ με όλους τους σχολιαστές, αλλά ξέχασες να γράψεις για την πληθώρα παραφθαρμένων ξένων λέξεων που χρησιμοποιούν, ώστε εγώ που είμαι ένας απλός Έλληνας να μην τις καταλαβαίνω.

    Δεν είναι κρίμα να σύρεται έτσι η γλώσσα μας;

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. `Αγαπητή μου Κατερίνα
    Παρ΄όλο που βρίσκομαι μακρυά τα παρακολουθώ και τα γνωρίζω όλα αυτά. Το ερώτημα είναι αυτοί που ονομάζονται επώνυμοι και θέλουν να το παίζουν ηγέτες - προς θεού δεν μιλάω γιά πολιτικούς - τι κάνουν. Μένουν στα ευχολόγια μόνο. Κινηθείτε καλή μου με όλες σας τις δυνάμεις και....ό,τι ήθελε προκύψει.
    Νάστε καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαοητή μου Μαριάνθη
    Αν δεις τις αντιδράσεις μου όταν παρακολουθώ την ελληνική τηλεόραση - μόνο ειδήσεις βλέπω - θα νομίσεις πως έχεις να κάμεις με υστερικό. Ακούω κάτι μαργαριτάρια που ειλικρινά βουλώνω τ΄αυτιά. Δεν ξέρω πόσοι από σας βλέπετε το ALTER αλλά θα σας συμβούλευα να δείτε το δελτίο ειδήσεων του Χατζηνικολάου που φιλοξενεί τον Τράγκα και να μου πείτε αν αυτός ο άνθρωπος είναι δυνατόν να είναι δημοσιογράφος.
    Την αγάπη μου στο Νίκο και τα μικρά σας.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου, γιατρέ μου Φώτη.
    Όλα 'οσα γρ'αφεις είναι μιά πραγματικότητα που δυστυχώς κανείς από τους ανευθυνοϋπέυθυνους στην Ελλάδα δεν μπορεί να τα δει. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί ή δεν θέλει ή δεν τον αφήνουν να κάμει κάτι. Ευχαριστώ που όλοι σας από τούτον τον ασήμαντο χώρο υψώνετε φωνή διαμαρτυρίας και ό,τι ήθελε προκύψει.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου καλέ Γαβρίλη.
    Σ΄ευχαριστώ γιά όσα γράφεις, Μα και βέβαια αυτά τα ανφέρω αλλά δεν θα τα πρόσεξες.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ντένη συμφωνώ απόλυτα με όσα έχουν αναφερθεί, μόνο στο αν ήθελε προκύψει με βρίσκεις αντίθετο,διότι δυστυχώς δεν πρόκειται να προκύψει... απολύτως τίποτε. Δεν είματε μόνο εμείς φίλε μου που ανησυχούμε και μιλάμε. Είναι χιλιάδες άλλοι εδώ στην Ελλάδα, σε διαβεβαιώ γι'αυτό. Αλλά όλες οι φωνές δυστυχώς φθάνουν σε ώτα μη ακουόντων, φωνή βοόντος εν τη ερήμω Ντένη.Όσο για τον Κύριο μεγαλοδημοσιογράφο...σχολιαστή του ALTER τον απεχθάνομαι,ας μου συχωρέσετε την έκφραση, για κάτι τέτοιους, τύπους δεν βλέπω ειδήσεις.Έχω πάψει από πολύ χρόνο να ενημερώνομαι τηλεοπτικά, καμιά φορά από τα κρατικά κανάλια η από το ραδιόφωνο.Καλημερίζω Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή