Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Η πρόοδος της επιστήμης

Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας, στον αιώνα μας αν προτιμάτε, οι επιστήμες, όλες γενικώς οι επιστήμες, έχουν κάμει τρομερά άλματα προόδου. Ταξείδεψαν τον άνθρωπο στο φεγγάρι, εφεύραν θεραπείες γιά ανίατες ασθένειες, μας αναστάτωσαν ηλεκτρονικά με τον υπολογιστή, πλησιάζουν να νικήσουν τον θάνατο και άλλα. Βέβαια με το εμβόλιο γιά την γρίπη των χοίρων δεν τα πήγαν και τόσο καλά αλλά δεν πειράζει. Άνθρωποι είναι κι΄αυτοί. Όμως το να μπορούν να διαπιστώνουν ασθένειες από τις οποίες υπέφεραν τα μοντέλα κάποιων πινάκων, κάποιων διασήμων ζωγράφων, αυτό είναι από τα απίστευτα. Και όμως να που μας ήρθε ο καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, Βίτο Φράνκο ο οποίος ισχυρίζεται ότι μετά από μιά έρευνα που έκαμε έλυσε το μυστήριο του αινιγματικού χαμόγελου της Τζοκόντα.
Ο Ιταλός καθηγητής έχει αναλύσει περισσότερα από εκατό έργα τέχνης, όπως ισχυρίζεται, από την αιγυπτιακή γλυπτική μέχρι τη σύγχρονη ζωγραφική αλλά επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στους Μεγάλους της Αναγέννησης. Εξετάζοντας τους πίνακες, με την ιατρική έννοια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μοντέλα που πόζαραν σαν άγγελοι, σαν Παναγίες , σαν άγιοι, εμφάνιζαν σημάδια κάποιας ασθένειας.
Στην περίπτωση της Μόνα Λίζας, της ανεπανάληπτης Τζοκόντα με το αινιγματικο χαμόγελο, ο Βίτο Φράνκο παρατηρώντας λιπαρά οξέα γύρω από τα μάτια του μοντέλου συμπέρανε ότι έπασχε από υψηλή χοληστερίνη και σ΄αυτή της την πάθηση οφείλεται το αινιγματικό της χαμόγελο που έχει κάμει τον πίνακα διάσημο. Μετά από αυτά δεν θα είναι καθόλου παράξενο να δούμε τα μοντέλα μας να φροντίσουν να αυξήσουν την χοληστερίνη τους. Και την καλή και την κακή.
Σύμφωνα πάντα με τον κύριο καθηγητή, όχι μόνο το μοντέλο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αλλά και μοντέλα των Μιχαήλ Άγγελου, Ραφαήλ, Μποντιτσέλλι, Βελάσκεθ και άλλων υπέφεραν από σοβαρές ή μικρότερες ασθένειες, οι οποίες γιά τα μάτια του επιστήμονα είναι ορατές στους πίνακες, . Έτσι ο Ερωτιδέας που κοιμάται, του Καραβάτζιο, υποφέρει από ρευματοειδή αρθροίτιδα, η Νύχτα, του Μιχαήλ Άγγελου υποφέρει από γυναικομαστία, λόγω του μεγάλου στήθους που είχε το μοντέλο, Η Παναγία με τον μακρύ λαιμό, του Παρμιτζανίνο, υπέφερε από μιά ασθένεια γνωστή ως νόσος του Μάρφαν, Η εγκυμονούσα Παναγία, του Πιέρο ντα Φραντζέσκο είχε πρόβλημα με τον θυρεοειδή αφού το μοντέλο παρουσίαζε διογκομένο οισοφάγο. Και φυσικά η διαπίστωση ασθένειας στα μοντέλα τελειωμό δεν έχει. Κι αναρωτιόμαστε. Υγειείς μοντέλα δεν υπήρχαν ή γά κάποιους λόγους οι καλλιτέχνες προτιμούσαν τις άρρωστες; Μήπως είσαν φτηνότερες;
Από το εξεταστήριο της επιστήμης δεν γλύτωσε ούτε η Κιβωτός του Νώε γιά την οποία ένας αυτοδίδακτος Βρεττανός αρχαιολόγος ο οποίος ονομάζεται Λέοναρντ Σίμονς ισχυρίζεται ότι το κατασκεύασμα του Νώε είχε σχήμα κυκλικό και μάλιστα το ονομάζει βαρέλι.. Και από το σημείο αυτό, με όλη την καλή μας διάθεση, δεν μπορούμε να αποφύγουμε το φαιδρό. Που χώρεσαν τόσες χιλιάδες ζώα, άνθρωποι, πράγματα σ΄ένα βαρέλι; Πόσο μεγάλο θα πρέπει να ήταν;
Και προχωράει ακόμη πιό πέρα φανερώνοντας την ανακάλυψη εκατοντάδων πήλινων πινακίδων, οι οποίες είναι γραμμένες στην βαβυλωνιακή γλώσσα, και αφού μεταφράστικαν αποκάλυψαν πολλά ενδιαφέροντα ενώ ακόμη, οι πινακίδεςε αυτές έχουν ένα είδος.... δημοσιογραφικού ρεπορτάζ με λεπτομέρειες από την κατασκευή της Κιβωτού, την συγκέντρωση των ζώων, την μεταφορά των αποσκευών και ακόμη σκηνές από τον κατακλυσμό.
Βέβαια δεν γνωρίζουμε βάσει ποίων ιστορικών τεκμηρίων ο κ. Σίμονς πσρουσιάζει όλα αυτά αλλά ούτε και πόσους αφελείς μπορεί να έπεισε. Τον αφήνουμε να συνεχίσει τις ανακαλύψεις του αναμένοντας νεώτερα συνταρακτικά.
Πάντως εσείς φίλοι μου επισκέπτες του «Καφενείου Ελλάς,» σε περίπτωση που ασθενήσετε και δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να πάτε στο γιατρό σας του στέλνετε μιά πρόσφατη φωτογραφία σας – κατά προτίμηση μαυρόασπρη, όχι έγχρωμη - και ο γιατρός αφού την εξετάσει θα αποφανθεί γιά την ασθένειά σας και την θεραπεία της. Να μην ξεχάσετε όμως, μαζύ με την φωτογραφία να του στείλετε και τα χρήματα της επίσκεψης Και οι φωτογραφίες πληρώνουν.

14 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου Ντένη,

    Η Χοληστερίνη της Τζοκόντα, η κιβωτός ότι ήταν στρογγυλή κι άλλες πολές εικασίες, έχω όμως μια περιέργεια:
    Αν κοιτάξεις τις φωτογραφίες μου εδώ και 50 χρόνια, αυτές που βάζω καμιά φορά στο Μπλογκ μου, θα μαντέψει κανείς από τι έπασχα;

    Αν κάποιος το βρει χωρίς να του το πω εγώ θα κερδίσει Αμ εδώ ειναι το πρόβλημα τι θα κερδίσει, μάλλον ένα λότο, δεν ξέρεις μπορεί να είναι τυχερό
    Νάσαι καλά φίλε,

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντένη μου σ'ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις για τόσο σπουδαία πράγματα ..... ας αφήσουμε τους γιατρούς λοιπόν κι άς τρέξουμε στούς φωτογράφους,μήπως και βρούμε την υγεία μας ανέξοδα... καταπληκτική εφεύρεση... Τι σκαρφίζεται όμως ο άνθρωπος....την αγάπη μου.Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι γεγονός ότι οταν κάποιος πάσχει από κάτι μόνιμο ,και όχι τόσο επώδυνο ,έχει στην έκφρασή του μιά γλυκειά θλίψη ,γι αυτό οι ηληκιωμένοι άνθρωποι είναι γλυκής,πάσχουν από γηρατιά.
    Τώρα ,γιά το είδος της αρρώστιας ? υποθέτω ότι υποθέτουν οι γιατροί από τις μικρές παραμορφώσεις των χαραχτηριστικών.Το ευχάριστο όμως από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι θα πιάσουν λίγο κρεατάκι επάνω τους εκείνα τα κακόμοιρα τα μοντέλα που στραπεκλάνε στην πασαρέλα από την αδυναμία,μερικές φορές έχω την αίσθηση πως θα εξεσφενδονιστούν τα κόκκαλά τους στα κεφάλια των κυριών που τις κοιτάζουν με εξεζητημένο ύφος.Αν τραβήξεις μια φωτογραφία σε αυτές τις κυρίες ,της σάλας,και τις στείλεις σε ένα γιατρό θα σου πει ότι πάσχουν από εγκεφαλικό καβαλίκευμα.

    Μπράβο βρε Ντένη,από την ανάρτησή σου θυμήθηκα διάσημους ζωγράφους και έργα τους,εκτός που το κείμενό σου έχει ωραίο χιούμορ με όμορφη εκφραστική ροή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου Γαβρίλη.
    Θα παρακαλέσω αν κάποιος επιστήμων επισκεφτεί το φτωχό Καφενείο μου, να ασχοληθεί με την περίπτωσή σου.
    Πάντως θα σε συμβούλευα να συνεχίσεις να τρως .....σκορδαλιά.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή μου Κατερίνα.
    Βλέπεις ότι η επιστήμη φροντίζει γιά μας πριν από μας.
    Μιά φωτογραφία λοιπόν και άσε τον γιατρό να ψάχνει να βρει τι έχεις.
    Πάντα νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπύρο μου καλέ μου φίλε.
    Ωραία η θεωρία σου ότι όλοι εμείς, οι....κάποιας ηλικίας έχουμε μιά γλύκα πάνω μας. Να το ακούσουν παρακαλώ όλες οι κυρίες και δεσποινίδες επισκέπτριες του Καφενείου.
    Όσο γιά τα κοκαλομοντέλα παραπέμπω σε αύξηση χοληστερίνης.
    Άντε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσει η επιστίμη.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντα το όνειρο μου ήταν να γίνω μοντέλο αλλά δίσταζα. Νομίζω πως μιας που πάσχω απο θυρωειδή με μεγάλο όζο, αυχενικό σύνδρομο και αλλεργικό άσθμά έχω ακόμη ελπίδα!
    Πολύ φιλόξενω το σπίτι σου. Θα το επισκέπτομαι συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα έλεγα από τι είδους ασθένεια θα πρέπει να πάσχει ο καθηγητής κ. Βίτο Φράνκο, αλλά επειδή δεν θα ήθελα να εκθέσω τον μπαμπά του τον... φταίχτη, θα του συνιστούσα απλώς, πριν κάθε φωτογράφισή του, να αποφεύγει τις όποιες παλινδρομικές κινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τεχνη και επιστημη πάει βρε Ντέμη;
    Αλλα το ενα πρισμα αλλο το άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παντελή μου
    Το ψωμάκι του πάει να βγάλει ο κ. Καθηγητής. Σου λέει. Τόσες τρέλες τις καταπίνουνε. Γιατί να μην καταπιούνε και τη δική μου;
    Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος γιά να περάσει στο χώρο της τρέλλας.
    Νάσαι καλά φίλε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρίκη μου.
    Εκεί που έχει φτάσει ο κόσμος μην ψάχνεις να βρεις τι πάει και με ποιό πάει. Όλα πάνε.
    Ακόμη κι΄εμείς οι άνθρωποι πάμε εκέι που μας πάνε χωρίς να θέλουμε να πάμε.
    Περιμένω νέα σου από τα ε/μαιλ που σου έστειλα.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντα καλοδεχούμενη καλή μου Πράσινη Κλωστη Δεμένη. Το χρώμα της ελπίδας, του Παναθηναϊκού και....τι να κάνουμε; Και του ΠΑΣΟΚ.
    Μπορεί όπως λες να υποφέρεις από όλα αυτά αλλά εγώ το βλέπω πολύ εύκολο να γίνεις μοντέλο. Κοίταξε γύρω σου ποσες και ποιές γίνανε.
    Καλή σου επιτυχία
    Νάσαι καλά
    ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι μπράβο σιορ Κονταρίνη. να απομυθοποιείς τις σαχλαμαρίτσες που οι άλλοι πας πλασσάρουν για σοβαρά πορίσματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλέ μου Φαίδων
    Δουλιά τους κάνουνε κι΄αυτοί.
    Ψάχνουνε γιά όσους μπορεί να τσιμπίσουν
    Τι να κάνουμε. ΑΖυτός είναι ο κόσμος μας.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή