Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ειδομένη και κάτι άλλα.



Σκηνές φρίκης πλέον επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης όπου κάτω από άθλιες συνθήκες έχουν συγκεντρωθεί και διαβιούν εκεί πάνω από 13.000 άτομα και ανάμεσά του και 4.000 ανήλικα παιδιά.
Ένα μέρος του μεγάλου καταυλισμού στην Ειδομένη.
Τις τελευταίες ημέρες το δράμα αυτών των ανθρώπων έχει γίνει ακόμα πιο σκληρό αλλά και επικίνδυνο μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές που χτύπησαν την περιοχή. Ήδη τα πρώτα σημάδια επιδημιών έχουν κάμει την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία των πλησίον πόλεων με ασθενείς, πιο πολύ μικρών παιδιών.
Καθημερινά πολλά παιδάκια μεταφέρονται σε κοντινά νοσοκομεία.
Δυστυχώς στον καταυλισμό αυτόν επικρατεί ένα χάος αφού η παρουσία της Πολιτείας είναι ανύπαρκτη. Έτσι έχουν βρει την ευκαιρία άτομα ασυνείδητα να δρουν ανενόχλητα. Διακινητές που υπόσχονται το πέρασμα των συνόρων, προμηθευτές τροφών αμφιβόλου ποιότητας, έμποροι ναρκωτικών και άλλοι προσπαθούν να αποσπάσουν τις οικονομίες αυτών των δυστυχισμένων. Και η ελληνική τηλεόραση δίνει στις κοινωνίες των ανθρώπων το χάλι της πατρίδας μας.
Μέσα σε όλα αυτά είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς την πρωτοβουλία κάποιων απλών ανθρώπων, κατοίκων της περιοχής να παίρνουν οικογένειες στα σπίτια τους, να τους προσφέρουν τροφή, να τους δίνουν της ευκαιρία να πλυθούν και το κυριότερο να νοιώθουν ότι δεν μας λείπει εντελώς η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας για τους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα εθνικότητας, θρησκείας και χρώματος.

Τηλεοπτικός σταθμός 4Ε.

Η ιστοσελίδα I thesis. Portal θέσεων απόψεων, της Μαρίας Χωριανοπούλου, φιλοξενεί μια τηλεοπτική εκπομπή του Εκκλησιαστικού σταθμού 4Ε (Ελληνική Ορθόδοξος, Εκκλησιαστική, Ενημερωτική, Εκπομπή) Γράμματα Σπουδάματα” στην οποία μιλάει ο Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας, Λυκούργος Μαρκούδης.
Ο Λυκούργος Μαρκούδης.
Ο Λυκούργος Μαρκούδης στην εκπομπή αυτή αναφέρεται στο προσφυγικό θέμα που αυτό τον καιρό έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και μιλάει για τις δικές του εμπειρίες αλλά και την δική του γνώμη αφού τον περασμένο Σεπτέμβρη και για δέκα μέρες βρέθηκε στην Μυτιλήνη όπου παρακολούθησε, κατέγραψε αλλά και βιντεοσκόπησε τα όσα είδε κατά την παραμονή του εκεί. Στη συνομιλία του με τον υπεύθυνο της εκπομπής Δημήτρη Νατσιό, δάσκαλο και θεολόγο, καταθέτει ότι βιντεοσκόπησε όλα όσα είδε και τα έχει στο προσωπικό του αρχείο, για μελλοντική χρήση στις μελλοντικές γενιές, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τα κατέγραψε, όπως δήλωσε αλλά δεν θα τα δείξει πουθενά και σε κανέναν. Κάθε άλλο παρά δημοσιογραφία θα μπορεί να χαρακτηρισθεί η θέση του Μαρκούδη ο οποίος αρνείται να δώσει τα στοιχεία που λέει ότι έχει έτσι ώστε αυτά να συγκριθούν με τα στοιχεία άλλων ΜΜΕ και να φανεί η αλήθεια.
Αυτό, φυσικά, δεν το είδε ο Μαρκούδης. 
Ο Μαρκούδης αμφισβητεί και παρουσιάζει σαν ένα μεγάλο ψέμα όλα όσα δείχνουν οι τηλεοράσεις όλου του κόσμου. Αμφισβητεί τα ναυάγια των πλοιαρίων, τους πνιγμούς των μικρών παιδιών αλλά και των μεγάλων.
Ούτε και αυτή τη μάχη για λίγο ψωμί είδε.
Ακόμη αμφισβητεί ότι ανάμεσα στις αμέτρητες χιλιάδες των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα υπάρχουν Σύριοι.
Και φυσικά δεν θα πρέπει να είδε και αυτά τα παιδάκια.
Αυτό είναι ακατανόητο αφού τους δείχνουν οι τηλεοράσεις όλου του κόσμου. Βέβαια δεν ξέρει κανείς τι να πει και τι να υποθέσει στα όσα καταθέτει ο δημοσιογράφος, ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας αλλά και ο άνθρωπος Λυκούργος Μαρκούδης.
Ούτε και αυτό είδε απλούστατα γιατί δεν έπρεπε να τα δει.
Εμείς ας μην αμφισβητήσουμε ότι τόσο ο Μαρκούδης όσο και ο Νατσιός που έστησαν αυτήν την εκπομπή είναι άνθρωποι της επίσημης ελληνικής εκκλησίας αλλά και οι θέσεις που έχουν και οι θεσμοί που εκπροσωπούν είναι και αυτά τεμάχια της ελληνικής εκκλησίας. Αν αυτή είναι η θέση της Ελληνικής εκκλησίας αναφορικά με τους πρόσφυγες,, ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ.

Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Αλβανία.

Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 1939. Η Κέρκυρα συγκλονίζεται από τις ιταλικές οβίδες που ακούγονται να σκάνε απέναντι, στην Αλβανία. Η Ιταλία έχει εξαπολύσει επίθεση και καταλαμβάνει την Αλβανία. Η προετοιμασία για την 28η Οκτωβρίου του 1940 έχει αρχίσει.
Οι νέοι μας γείτονες.
Σήμερα έχουμε Μάρτη του 2016. Ακριβώς εβδομήντα έξη χρόνια μετά οι Ιταλοί ετοιμάζονται και πάλι για τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όχι πλέον σαν κατακτητές της Αλβανίας αλλά σαν προστάτες αυτή τη φορά. Όμως και πάλι εναντίον της Ελλάδας. Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού για τους πρόσφυγες υπάρχει ο κίνδυνος αυτοί να αναζητήσουν – και αυτό θα γίνει - άλλες διεξόδους προς την βόρεια Ευρώπη. Μια απ΄αυτές θα είναι σίγουρα το πέρασμα των συνόρων της Αλβανίας και μετά τα ιταλικά παράλια μέσω της Αδριατικής. Έτσι πρόσφατα έγινε στη Ρώμη η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των δύο χωρών Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι.
Μάλλον θα μας προκύψουν σαν κι΄εκείνους του ΄40.
Αποφασίστηκε η ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων. Έτσι οι πρώτοι καραμπινιέροι σε λίγες μέρες θα είναι στα ελληνοαλβανικά σύνορα φέρνοντας στο νου των Ελλήνων τις μέρες του Οκτώβρη του ΄40.

Χαρέμι. Ένα επιμορφωτικό σχολείο.

Να κλείσουμε για σήμερα με κάτι απολαυστικό. Ανάγκη μεγάλη για λίγο γέλιο. Εμπρός λοιπόν.
Ο Σουλτάνος Ερντογάν και η Εμινέ.
Το χαρέμι ήταν ένα σχολείο για τα μέλη της Οθωμανικής Δυναστείας και ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα για την προετοιμασία των γυναικών της Τουρκίας στη ζωή.
Αυτά δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση η πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν. Και όπως ήταν φυσικό όλοι μας, γνωρίζοντας τι έκλεινε μέσα του ένα χαρέμι στα χρόνια της Οθωμανικής Δυναστείας αναρωτιόμαστε τι είδους σχολείο μπορεί να είναι αυτό και πολύ περισσότερο με ποιόν τρόπο προετοιμαζόταν μέσα στο χαρέμι η γυναίκα της Τουρκίας για τον ρόλο της στην πορεία της ζωής.
Μαθήτριες μπρος στον καθηγητή τους. 
Όπως όλοι γνωρίζουμε το χαρέμι ήταν ένας χώρος διασκέδασης και κραιπάλης. Οι μουσικοί με νταούλια και άλλα όργανα σκόρπιζαν τους ήχους. Οι οδαλίσκες χόρευαν ημίγυμνες μπροστά στον αφέντη σουλτάνο, εμίρη, πασά και άλλους. Και ο αφέντης απολαμβάνοντας έδινε εντολή στους δούλους του να οδηγήσουν στον οντά του όποια του άρεσε.
Σκηνές από την φοίτηση στο Ίδρυμα.
Από κει και πέρα το τι επακολουθούσε είναι γνωστό. Αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς ήταν το χαρέμι είναι το βιβλίο της Αλέβ Λυτλ Κρουτιέ, μιας ελληνικής καταγωγής συγγραφέως η οποία γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά μεγάλωσε και έζησε στις ΗΠΑ.Στο βιβλίο της με τίτλο Χαρέμι. Ο κόσμος πίσω από το πέπλο, αντλώντας πληροφορίες από προσωπικές αφηγήσεις εικονογραφεί τη ζωή στο χαρέμι από τον μεσαίωνα ως τον 20ο αιώνα. Μας μιλάει για τα σκλαβοπάζαρα όπου αγοράζονταν οι οδαλίσκες, για τους ευνούχους που τις φρουρούσαν αλλά και για τις μυστικές ερωτικές συναντήσεις, τον πόθο και την υποταγή.
Αυτή μάλλον είναι μαθήτρια στο σχολείο.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάει ένας κόσμος γεμάτος παιγνίδια, συνωμοσίες και εξουσία. Τώρα το ερώτημα είναι κυρία Εμινέ Ερντογάν, είναι δυνατό όλα αυτά να ομοιάζουν με σχολείο και ίδρυμα;
Να πω αυτό που σκέπτομαι. Μήπως το μεγαλοπρεπέστατο παλάτι που έχει φτιάξει και κατοικεί ο σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να μετατραπεί σε χαρέμι; Όλα τα περιμένω από αυτούς. 

12 σχόλια:

  1. Ήρθα για πρώτη φορά στο Καφενείο σου και δεν ξέρω τί να πρωτοσχολιάσω!!
    Τί άλλο θα δούμε, θα ακούσομε και θα διαβάσουμε, αγαπητέ μου Ντένη??!!
    Και που θα μας βγάλει αυτή η κατάσταση?
    Καλά Κούλουμα,σου εύχομαι, και καλή Σαρακοστή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Marie-Anne καλησπέρα σου.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Λυπάμαι αλλά αυτή η κατάσταση είναι δύσκολο να διορθωθεί από τη στιγμή που όχι μόνο δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα οικονομικά χρέη μας αλλά αυτοί που θέλουν να μας έχουν υποχείριά τους φροντίζουν και μας φορτώνουν με περισσότερα. Μια ζωή ο λαός της πατρίδας μας θα αγωνίζεται και θα υποφέρει. Λυπάμαι που τα λέω αλλά δεν μπορώ να δω κάτι άλλο.
      Καλή σαρακοστή καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Ντέννη μου !! Απίστευτα πληγωμένοι και ταπεινωμένοι νιώθουμε όλοι μας γιατί ούτε κοινωνική πολιτική έχουμε αλλά και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας διαφυλλάσουν την οικονομία τους κλείνοντας τα σύνορα !! Εμείς μιλάμε για ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες αλλά οι υπόλοιποι αδιαφορούν !! Η Ιταλική κυβέρνηση στέλνει καραμπινιέρος στα σύνορα της Αλβανίας !!! Πόση οργή , πόσος θυμός και για την παραπληροφόρηση πιά !! Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα δίκιο καλή μου Νικόλ και είναι πέρα για πέρα σωστά τα όσα λες. Δυστυχώς την πατρίδα μας την περιμένουν ακόμη πιο πολλά. Και το πιο χειρότερο μας λείπουν οι άξιοι πολιτικοί που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Ανατριχιλα φίλε μου! Φοβος για όσα πρόκειται να συμβουν.....
    Καλή Σαρακοστή!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια καλή μου Αριάδνη προξενούν ανατριχίλες τα όσα αυτόν τον καιρό συμβαίνου στην πατρίδα μας. Κια πολύ σωστά γράφεις ότι περιμένουμε ακόμη χειρότερα.
      Καλή Σαρακοστή και σε σένα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ ου φίλε, Ντένη πραγματικά τι άλλο θα δούμε!
    Παραπληροφόρηση σε όλα. Το μονο που ακους είναι πόσο φιλάνθρωποι είναι οι Έλληνες και πόσο βοηθούν τους πρόσφυγες δίνοντας τους κάτι από το υστέρημα τους. Το οτι πολλοί του πουλούν τα τρόφιμα που τους φέρνουν και μάλιστα στην αρχή το έκαναν αισχροκερδός δίνοντας μία μερίδα έναντι 20ευρώ παρακαλώ, λες και θα τρώγανε σε κανένα εστιατόριο. Όταν ανακαλήφθηκε έπεσε η τιμή στα 2 ευρώ η μερίδα.
    Σε κάποιο βίντεο ειδα, γυναικα να φ'ερνει φαγητο στους πρόσφυγες και να της παίνρουν μαζί κινητο και τσάντα.
    Ένα χάος παντού. Οι βόρειοι βγάλαν την ουρά τους απ' έξω, κλείσανε τα σύνορα και στην ουσία τους λένε μείνετε στην Ελλάδα που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και ψοφίστε όλοι μαζί της. Οσο για τους Ιταλούς, καλύτερα να μην τους χαρακτηρίσω...κατά τα άλλα ανήκουν στην Ε.Ε.
    Από την άλλη έχεις και τον τουρκο να παιρνει οτι ζητησει για το προσφυγικό κι ο Αλέξης για αλλή μια φορά το....μακρύτερο.
    όσο για την σουσλάτανα και τον σουλτάνο της ένα έχω να πω, τον άνθρωπο τον κρίνω από τα μάτια. Παρατηρησε τα μάτια τους στην φώτο και θα καταλάβεις πολλά.
    Δεν θέλω να ξέρω τι θα επακολουθήσει και η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη για αυτό, αλλά ελπίζω και εύχομαι για ότι καλύτερο σε όλους μας.
    Καλή Σαρακοστή! Υγεία πάνω απ' όλα και τα φιλιά μου σε όλη την οικογένεια!

    Σημ. ζητώ συγγνώμη για τα οποια ορθογραφικά μπορεί να έχω αλλά νυστάζω πολύ και με το ζόρι κρατάω τα μάτια μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά και βρώμικα παιγνίδια καλή μου και αγαπητή μου Νίκη, συμβαόνουν γύρω από το προσφυγικό θέμα.
      Η όλη υπόθεση είναι ένα παιγνίδι στημένο. Αιτία η ύπαρξη του προέδρου της Συρίας Ασαντ πο όλα θα σταματούσαν αν οι ΜΕΓΑΛΟΙ τον εξαφάνιζαν. ¨Ομως τον χρειάζονται και γι΄αυτό τον αφήνουν ενώ παράλληλα υποκεινούν τους λαούς στην προσφυγιά.
      Να είσαι σίγουρη ότι εμείς οι μικροί θα τα πληρώσουμε όλα αυτά ενώ οι άλλοι θα θησαυρίζουν.
      Νάσαι καλά Νίκη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις θέσεις σου!
    Είναι πραγματικά μια μεγάλη αφορμή για σκέψη...
    Και για προσευχή.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Σεβάχ ο Θεός μας έχει συχαθείθ οπότε οι προσευχές δεν κάνουν τίποτα.
      Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσει ο λαός να στείλει στα σπίτια τους αυτούς τους άχρηστους.
      Νάςσαι καλά

      Διαγραφή
  6. Κάθε φτωχός και η μοίρα του όπως λέει και ο λαός μας. Παιχνίδια παίζονταν στην πλάτη των λαών και παιχνίδια δυστυχώς θα συνεχίσουν να παίζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gina-Teta μου αγαπητή ου φίλη, όπως γράφω και πιο πάνω θα πρέπει κάποτε ο λαός της χώρας μας νε ξεσηκωθεί. Ό,τι έχουμε κε4δίσει μέχρι σήμερα το πήραμε μόνο με τους ξεσηκωμούς του Έθνους μας.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή