Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Όχι! Δεν θέλουμε να σωθούμε!

Φίλες και φίλοι.
Σας παρουσιάζω ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον άρθρο του καλού μου φίλου ιατρού Φώτη Μιχαήλ.


Γράφει ο Φώτιος Μιχαήλ, ιατρός

Μιλώντας για την 25η Μαρτίου και την Επανάσταση του 1821, μας αρέσει, συνήθως, να λέμε λόγια φανταχτερά, γεμάτα θριαμβολογίες και επαίνους. Σπάνια ακούγεται λόγος, που να ελέγχει και να προβληματίζει. Η επέτειος, όμως, της 25ης Μαρτίου δεν είναι μόνον μια επέτειος ηρωϊκών αγώνων και πολεμικών κατορθωμάτων. Είναι ταυτόχρονα και μια πολύ καλή αφορμή, να κάνουμε όλοι μας μιαν άσκηση αυτοκριτικής και να αναρωτηθούμε:
Τι είναι αυτό, που μετράει περισσότερο για τους ήρωες του ’21; Είναι τα λόγια μας τα μεγάλα, οι παρελάσεις και η κατάθεση στεφάνων; Ή μήπως οι ψυχές τους λαχταράνε από εμάς άλλα πράγματα και κυρίως να τους μιμηθούμε στην πράξη, και η ζωή μας να είναι σύμφωνη με τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους;

Στα χρόνια μας, έχουμε κάνει, δυστυχώς, την Πατρίδα μας ένα απέραντο εργαστήριο αυτοκαταστροφής. Οι αλήθειες του ’21 παραποιούνται, τα πρόσωπα των ηρώων σπιλώνονται, η Πίστη και τα Ιδανικά των προγόνων μας θάβονται.
Τα παιδιά μας μεγαλώνουν μέσα σε μια σύγχυση δαιμονική. Μπερδεύουν την φιλοπατρία με τον φασισμό. Βάζουν φωτιά στην τιμημένη και ένδοξη Ελληνική Σημαία, λες και πρόκειται για ένα οποιοδήποτε πανί.
Τρέφονται με τα δηλητήρια της αθεΐας και της παγκοσμιοποίησης και ντρέπονται να πουν, ότι γεννήθηκαν Έλληνες και Ορθόδοξοι.
Τις θυσίες των ηρώων του ’21, τα οράματα, τις αξίες και την πίστη τους, φτάσαμε να τα θεωρούμε παρακατιανά και παλιομοδίτικα. Αφ’ ότου λευτερωθήκαμε από τον τούρκικο ζυγό, πετάξαμε στα άχρηστα τον δοκιμασμένο δικό μας Τρόπο και λιμπιστήκαμε την κάλπικη γυαλάδα των ξένων.
Ειρωνευτήκαμε την φιλοκαλία των πατέρων μας και προτιμήσαμε τα ξυλοκέρατα του πάπα και των προτεσταντών. Τυφλωθήκαμε από τα ψεύτικα και πλάνα ’’φώτα’’ των δήθεν πολιτισμένων της εσπερίας, και στο τέλος παγιδευτήκαμε για τα καλά.

Με δική μας, βεβαίως, υπαιτιότητα δώσαμε δικαιώματα στους Ευρωπαίους ’’σωτήρες’’ μας(*), να μας εμπαίζουν, να μας υποτιμούν και να μας εκμεταλλεύονται. Μέχρι πότε, όμως;
Την απάντηση την έδωσε, πριν από λίγες ημέρες, σχολιάζοντας συκοφαντικό για την Ελλάδα μας δημοσίευμα του γερμανικού τύπου, ο γηραιός και πολύπειρος Μίκης Θεοδωράκης με τα παρακάτω λόγια, λόγια που ταιριάζουν στην επέτειο της 25ης Μαρτίου και που δικαιώνουν απόλυτα τους Αγώνες και τις Θυσίες όλων των Ηρώων του ‘21:
’’ Όχι! Δεν θέλουμε να σωθούμε! Το μόνο που θέλουμε, είναι, να μας αφήσουν μόνους και ήσυχους. Και να είστε βέβαιοι, ότι τα καταφέρνουμε καλά. Γιατί η γη μας είναι καλή. Η θάλασσά μας πλούσια. Κι εμείς εργατικοί, φιλόξενοι, νοικοκυραίοι, αλτρουιστές και πατριώτες’’.



25η Μαρτίου 2015

_____________________________________________
(*) (ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ)

Όλοι οι προκομμένοι άντρες των παλαιών Ελλήνων, οι γοναίγοι όλης της ανθρωπότης, ο Λυκούργος, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Αριστείδης, ο Θεμιστοκλής, ο Λεωνίδας, ο Θρασύβουλος, ο Δημοστένης και οι επίλοιποι πατέρες γενικώς της ανθρωπότης κοπίαζαν και βασανίζονταν νύχτα και ημέρα μ' αρετή, με 'λικρίνειαν, με καθαρόν ενθουσιασμόν να φωτίσουνε την ανθρωπότη και να την αναστήσουν να 'χει αρετή και φώτα, γενναιότητα και πατριωτισμόν. Όλοι αυτείνοι οι μεγάλοι άντρες του κόσμου έντυναν τους ανθρώπους αρετή, τους γύμνωναν από την κακή διαγωή και γένονταν δάσκαλοι της αλήθειας.
Κάνουν και οι μαθηταί τους οι Ευρωπαίοι την ανταμοιβή εις τους απογόνους εμάς -γύμναση της κακίας και παραλυσίας.
Τέτοι' αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν. 


6 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο...δίνει τροφή για σκέψη!
    Θα τονίσω κι εγώ τα λόγια του Μακρυγιάννη:
    "Κάνουν και οι μαθηταί τους οι Ευρωπαίοι την ανταμοιβή εις τους απογόνους εμάς -γύμναση της κακίας και παραλυσίας.
    Τέτοι' αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν."

    Να είσαι καλά Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το κείμενο του φίλου σου Ντένη!
    Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η γιαγιά μου, μου έλεγε ότι αν δεν σκύψεις δεν πρόκειται να ανέβει κανείς στην πλάτη σου.
    Και το πιστεύω!
    Την καλημέρα μου και στους δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή me(maria),
    tα λόγια του Μακρυγιάννη για τους ''πεφωτισμένους'' Ευρωπαίους ''τέτοι' αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν'', επαναλαμβάνονται και από χειλέων Μίκη Θεοδωράκη στα 1999, με αφορμή τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της τότε Γιουγκοσλαβίας, ως εξής: ''Ο πολιτισμός των Δυτικών είναι εντελώς επιδερμικός.Είναι απλά και μόνον μια γυαλάδα, που αν την ξύσεις, από κάτω αποκαλύπτεται η βαρβαρότητα''.


    Με ευχαριστίες για τα καλά σας λόγια,
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Έλενα Λ.,
    ο Γάλλος ποιητής Paul Valery (1871-1945), έλεγε ότι, πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ανακατεύονται σε όσα τους αφορούν.
    Στην Πατρίδα μας, στα τελευταία 200 χρόνια, αυτού του είδους η πολιτική πέτυχε με το παραπάνω. Έτσι, εμείς οι Έλληνες, εδώ και 200 χρόνια, αφήσαμε τα αιώνια και τα καίρια στην πάντα και ασχολούμαστε με τα πρόσκαιρα και τα ασήμαντα. Το αποτέλεσμα; Χωρίς δυσκολία και με την δική μας διευκόλυνση θα έλεγα, μας κάθησαν στο σβέρκο άρχοντες ανάξιοι και ανίκανοι και φτάσαμε νομοτελειακά εδώ που φτάσαμε...

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πάντως, ένα κείμενο, θαρρώ πως είναι καλό, μονάχα όταν κατορθώνει να προβληματίσει.

    Υγεία και χαρά σε όλους σας.
    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Μιχαήλ τα θερμά μου συγχαρητήρια για το κείμενό σας. Χαίρομαι όταν ανακαλύπτω φωνές και συνειδήσεις που κουβαλούν ευθύνη, εθνική συνείδηση και εντιμότητα. Ίσως είναι λίγοι πλέον οι γνήσιοι οραματιστές και πατριώτες σαν τον Μακρυγιάννη. Ας γίνουν η μαγιά για να φουσκώσει επιτέλους η εθνική μας αυτογνωσία και η απεξάρτησή μας από τζάκια, τραπεζίτες και ξένα κέντρα αποφάσεων.
    Τα σέβη μου και τους χαιρετισμούς μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρία Κανελλάκη, θαρρώ πως ο γενναίος και θυμόσοφος Στρατηγός Μακρυγιάννης είναι, όπως πολύ σωστά λέτε, γνήσιος οραματιστής και πατριώτης, διότι απλούστατα είναι ένας καθαρόαιμος Ρωμηός. Ζει, δηλαδή, καρδιακά και τίποτε στις σχέσεις του με τον διπλανό του δεν το εντάσσει στους όρους και τις προϋποθέσεις της λεγόμενης πολιτικής ορθότητας. Κουβαλάει επάνω του ένα δυσβάσταχτο και ταυτόχρονα πολύτιμο φορτίο ενός πολιτισμού τεσσάρων τουλάχιστον χιλιετιών, μοναδικού και ανεπανάληπτου!
    Να γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε σήμερα με τους Γερμανούς. Οι κόντρες ανάμεσά μας δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μονάχα συνέπεια της απροσμέτρητης πολιτισμικής μας διαφοράς! Εμείς, ως Ρωμηοί, έχουμε την αρχή μας στον Μέγα Αλέξανδρο, τον Αριστοτέλη και τους Νεομάρτυρες, ενώ οι Γερμανοί θαυμάζουν Καρλομάγνο, Νίτσε και Λούθηρο. Το ίδιο είναι;
    Και για να γίνει και πιο χειροπιαστό αυτό που λέμε, ας θυμηθούμε για λίγο τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα: Ένας Ρωμηός αξιωματικός σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να παίζει από βραδύς στο πιάνο Μόζαρτ και Μπετόβεν και την άλλη μέρα πρωΐ-πρωΐ να βγαίνει και να εκτελεί εν ψυχρώ όλα τα παιδιά ενός ολόκληρου χωριού… Ή μήπως δεν γίνεται το ίδιο και σήμερα;
    Τα συγχαρητήρια για ό, τι κατορθώνουμε στην ζωή μας δεν πρέπουν σ’ εμάς. Ανήκουν στον δωρεοδότη Θεό, στους δασκάλους μας και στους γονείς μας…

    Να είστε καλά.

    Φ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή