Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Quo Vadis ?



Πιστεύω πως αυτός τίτλος από το έργο του Ανιμπάλε Καράτσι, είναι ο πλέον κατάλληλος τίτλος σε ό,τι αποφασίσει να πει ή να γράψει κανείς σήμερα για την Ελλάδα. Quo Vadis.  Ακριβώς.  Που πάμε;  Που πάει αυτή η χώρα; Που βαδίζει αυτός ο τόπος;
Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες απέδειξαν ότι  ούτε και αυτό  το δίκιο τους και τα δικαιώματά  τους δεν έχουν μάθει να τα διεκδικούν σωστά. Απέδειξαν ότι δεν γνωρίζουν να απαιτούν το δίκιο τους και να αγωνίζονται γι’ αυτό. Απέδειξαν ότι το πλέον μεγάλο και αναφαίρετο δικαίωμα του εργάτη, η απεργία, το μοναδικό όπλο με το οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν το δίκιο τους, οι Έλληνες απέδειξαν ότι δεν γνωρίζουν να το χρησιμοποιούν. Μια απλή απεργία, ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, μια πορεία, όπως πάντα το μετατρέπουν σε  καταστροφή, σε φωτιά, σε γκρέμισμα, σε κάψιμο αυτοκινήτων, σε σπάσιμο κάθε βιτρίνας που θα βρεθεί μπροστά τους. Κάποια φορά προκαλούν ακόμη και αυτόν τον θάνατο κάποιων ανθρώπων. Φαίνεται πως είναι ακόμη πολύ μακρυά για τους Έλληνες εργάτες, για τους Έλληνες συνδικαλιστές γενικά, το σημείο που θα πρέπει να φτάσουν για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούν να διεκδικούν το δίκιο τους και να το πετυχαίνουν.
Δυστυχώς η συνδικαλιστική ηγεσία των Ελλήνων εργατών δείχνει να μην  γνωρίζει τους κανόνες του εργατικού κινήματος. Θα τολμούσα να πω ότι αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι ηγέτες συνδικαλιστές, δεν γνωρίζουν τι είναι το εργατικό κίνημα  Ή μάλλον κάπου το μπερδεύουν με κάποια άλλα πράγματα. Κι’ έτσι το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να έχουν οδηγήσει  την εργατιά σε χέρια κάποιων αγωνιστικών οργανώσεων, κάποιων καιροσκόπων πολιτικών οι οποίοι  χρησιμοποιούν την εργατιά σαν ένα εκτελεστικό όργανο προς εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων. Από το σημείο αυτό και μετά το εργατικό κίνημα έχει αποτύχει. Κι’ ας φωνασκούν στα τηλεοπτικά παράθυρα οι ανεύθυνοι αρχηγίσκοι κάποιων κομμάτων και οι λαλίστακτοι ανίκανοι βουλευτές, πως κόπτονται για το δίκιο των εργατών και για το ψωμί του λαού.
Στην Ελλάδα μπορεί να πει κανείς υπεύθυνα ότι ο ρόλος , η αποστολή, η παρουσία της αντιπολίτευσης έχει παρεξηγηθεί τρομερά. Κι’ αυτό είναι κάτι που πάρα πολλές φορές το έχω αναφέρει σε διάφορα άρθρα μου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τα άλλα μικρότερα κόμματα, από την επομένη των εκλογών αρχίζουν έναν αγώνα εξόντωσης της κυβέρνησης. Της οποιασδήποτε κυβέρνησης από τα αρχηγικά κόμματα. Γιατί; Δεν γνωρίζουν. Για ποιό λόγο; Δεν ξέρουν. Με ποιά στοιχεία; Δεν λένε. Το μόνο που φωνάζουν είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Ούτε συζήτηση για διάλογο, για συμπαράσταση, για συμφωνίες σε εθνικά θέματα. Μόνος σκοπός τους να φύγει η κυβέρνηση. Επιστρατεύουν όλα τα μέσα που μπορούν και ο εξωντοτικός πόλεμος αρχίζει. Με το παραμικρό ξεσηκώνουν τους οπαδούς τους και τους αφήνουν  στους δρόμους να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται. Τέτοιες κινήσεις είναι επόμενο να οδηγούν σε παρέκτροπα αφού μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν ελέγχεται αλλά έχει αποδειχτεί ότι ανέχεται και την παρουσία στοιχείων ξένων και επικίνδυνων, όπως οι γνωστοί κουκουλοφόροι.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις πολλά μπορεί να γίνουν και πολλά μπορεί να συμβούν. Ακόμη και θάνατοι.
Υπ’ όψη λοιπόν της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα των  κομμάτων της αριστεράς, ότι αντιπολίτευση στην πολιτική δεν σημαίνει πόλεμο αλλά δημοκρατικό διάλογο.
Επειδή όλα προϊωνίζουν ότι η εφαρμογή των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης,  στο άμεσο μέλλον θα προκαλέσει και άλλες διαφωνίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επειδή οι αγωνιστές των «πανελληνίων  μετώπων » θα ξεσηκώνουν συνέχεια τον λαό της χώρας, ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει ανάμεσά τους η λογική για το καλό της ταλαίπωρης Ελλάδας.






8 σχόλια:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

    Καλημέρα Φίλε μου ΝΤΕΝΗ, Σκέπτομαι ότι αφού μπορείς για το ένα θα μπορείς και για το άλλο, εννοώ τα ΕΦΤΑΝΗΣΑ, διάβασα και συμφωνώ προπαντός με την πιο κάτω φράση

    (Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τα άλλα μικρότερα κόμματα, από την επομένη των εκλογών αρχίζουν έναν αγώνα εξόντωσης της κυβέρνησης.}

    Σήμερα φεύγω για 2-3 μέρες vacation θα τα πούμε Κυριακή

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Γαβρίλη.
    Οι αναρτήσεις για τα Εφτάνησασ αρχίζουν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.
    Χαίρομαι που δου άρεσε το άρθρο μου. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολύ παρεξηγημένος. Γι΄αυτό και δεν μπορούν να κάμουν ένα βήμα μπρος. Δεν συμφωνού ποτέ με την οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά και ποτέ δεν έχουν κάποια πρόταση, κάποια ιδέα, κάποιο σχέδιο Απλά διαφωνούν. Και αν τους ρωτήσεις γιατί σου λένε Να φύγει η κυβέρνηση.
    Τι να πεις φίλε μους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντένη μου
    και στην ανάρτηση και στο σχόλιόσου ειβεβαιώνεται και αποκρυσταλώνεται και η δικιά μου άποψη.Δυστυχώς οι αντιπολιτευόμενοι δεν βρίσκουν ΠΟΤΕ κάτι θετικό όυτε προτείνουν κάτι πραγματοποιήσιμο.Γι αυτό το χάλι μας δεν διορθώνεται.Σαν παιδάκια που παίζουν στις αλάνες για πάρτη τους και δεν έχουν συναίσθηση οτι κουβαλούν στις πλάτες τους ολόκληρο ΛΑΟ,και πεισμώνει το ένα με τ άλλο.Σ αυτά τα χάλια μας βρήκε η Τρόϊκα και ανέλαβε αυτοβούλως χρέη διαιτητή.ΔΥΣΤΥΧΩΣ! Γι αυτό έχει απαξιωθεί η πολιτική και κανένας μας δε βλέπει φως απο πουθενά να ελπίσει...
    Αντε με το καλό να κάνουν έναρξη ΤΑ ΕΦΤΑΝΗΣΑ,να ανοίξει η ψυχή μας,γιατί τ άλλα ...φασκελοκουκούλωστα
    Με αγάπη
    Χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαρά μου γλυκιά μου.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και την γνώμη σου πάνω στο θέμα με το οποίο καταπιάστικα.
    Κάποτε, όταν το ΚΚΕ το κυβερνούσε η μεγάλη μας Αλέκα, είχα γράψει χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ συμφωνεί εκεί που όλοι οι άλλοι διαφωνούν και διαφωνεί εκεί που όλοι οι άλλοι συμφωνούν.Αυτή είναι η μορφή της αντιπολίτευσης για τη χώρα μας.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς σε βρίσκω φίλε Ντένη μετά το μακρύ καυτό καλοκαιράκι..ελπίζω να πέρασες ξένοιαστα το δικό σου καλοκαίρι..σωστά το έθεσες το θέμα -πάντα με δυναμικη γραφή..δεν περιμένουμε τίποτα πλέον απο την αντιπολίτευση..προτάσεις μηδέν..ιδέες μηδέν..καμία δυναμική..μόνο ένας τρομακτικός εφησυχασμός που περνάει στην καθημερινότητα του σκεπτόμενου και πολύ ταλαιπωρημένου Ελληνα..και που δυστηχώς μόνο απογοήτευση και τρόμο βιώνει απο την άθλια ,ασύδοτη και ξεδιάντροπη πολιτική των τελευταιων χρόνων..το συναίσθημα μόνο ένα..μεγάλος θυμός..συνέχισε έτσι δυνατός και μαχητής..κι ας ακολουθήσουν..σου στέλνω την αγάπη μου και τα χαιρετίσματα απο την οικογένειά μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς σε βρίσκω φίλε Ντένη μετά το μακρύ καυτό καλοκαιράκι..ελπίζω να πέρασες ξένοιαστα το δικό σου καλοκαίρι..σωστά το έθεσες το θέμα -πάντα με δυναμικη γραφή..δεν περιμένουμε τίποτα πλέον απο την αντιπολίτευση..προτάσεις μηδέν..ιδέες μηδέν..καμία δυναμική..μόνο ένας τρομακτικός εφησυχασμός που περνάει στην καθημερινότητα του σκεπτόμενου και πολύ ταλαιπωρημένου Ελληνα..και που δυστηχώς μόνο απογοήτευση και τρόμο βιώνει απο την άθλια ,ασύδοτη και ξεδιάντροπη πολιτική των τελευταιων χρόνων..το συναίσθημα μόνο ένα..μεγάλος θυμός..συνέχισε έτσι δυνατός και μαχητής..κι ας ακολουθήσουν..σου στέλνω την αγάπη μου και τα χαιρετίσματα απο την οικογένειά μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Κάτε.
    Εδώ και πάλι μετά από το καλοκαιράκι που ήταν υπέροχο αλλά πολύ λίγο. Έκαμα πολλές...αποδράσεις και πέρασα ωραία. Είδα μέρη, γνώρισα ανθρώπους, έμαθα πολλά.
    Για τους πολιτικούς μας τι να πω;Στενοχωριέμαι που η δουλιά μου με αναγκάζει να ασχολούμε με αυτούς. Γεμίζω κι΄εγώ από τη βρώμα τους. Ένα λέω πάντα. Ο Θεός να λυπηθεί την πατρίδα μας.
    Νάσαι καλά κορίτσι μου και πέρασε και από τα Εφτάνησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Ντένη-Γαβριήλ-Χαρά και Καίτη μας Καλό χειμώνα να έχουμε
    Ντένη..η πολιτική της κυβέρνησης και
    της αντιπολίτευσης είναι στερεότυπη
    χωρίς.. προτάσεις και όραμα για τον λαό.. το μόνο που κάνουν φύγε εσύ να
    έλθω εγώ...και δυστυχώς για τον λαό μας αποδεικνύετε πολύ ανώριμος και
    γαζωμένος στο κακό παρελθόν του.
    Καλό μεσημέρι
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή