Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

O τουρισμός και η οικονομική κρίση.


Έχω στα χέρια μου ένα άρθρο για την σημασία του τουρισμού για τη χώρα μας, την σημαντική αξία του, για το πόσο εγκληματικά έχει παραμεληθεί αλλά και για το πόσο μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας.
Μεταφέρω εδώ τα κυριώτερα αποσπάσματα και στο τέλος θα αποκαλύψω τον συντάκτη του άρθρου, το έτος που γράφτηκε αλλά και που υπάρχει δημοσιευμένο.
Διαβάστε τα.
Είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν και γράφουν ότι εάν υπάρχει κάτι που ημπορεί να είναι μια αξιόλογος πηγή πλούτου δια τον τόπον μας .....είναι ο τουρισμός και η προαγωγή του.
Και όμως εάν είναι κάτι εις το οποίον καμμία κυβέρενησης δεν απέβλεψε σοβαρώς και δια το οποίον δεν έκαμε τίποτε το συστηματικόν και μακρόβλεπτον, είναι αυτό ακριβώς.
Σήμερα το κράτος δια να δικαιολογήσει την αδράνειάν του εις το ζήτημα της προαγωγής του τουρισμού, προβάλει το επιχείρημα της οικονομικής κρίσεως και την ανάγκη εις την οποίαν ευρίσκεται όπως αντιμετωπίσει πλέον επείγοντα ζητήματα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και σήμερον δεν θα ημπορούσαμεν να κάμωμεν πολλά δια την προαγωγήν του τουρισμού μας εάν αποφασίζαμεν να εγκαινιάσομεν την αναγκαίαν προς τούτο τουριστικήν πολιτικήν.
Ημείς, δια να προαγάγωμεν τον τουρισμόν μας δεν έχομεν ανάγκην την διαφήμησήν μας. Μας την κάνουν οι ίδιοι οι ξένοι οι οποίοι μας έρχονται και οι οποίοι μένουν κατάπληκτοι από την ομορφιά των τοπείων μας από το θαυμάσιον φως μας και από την υποδεκτικότητα και την φιλοξενία του λαού μας.
Χάριν εις αυτάς τας εντυπώσεις που αποφέρουν οι ξένοι και την προπαγάνδαν που μας γίνεται από τους ίδιους, η κίνησις των περιηγητών εις την Ελλάδα αυξάνει σταθερώς από έτους εις έτος μαζύ δε με αυτήν αυξάνει, φυσικά, και το συνάλλαγμα που αφήνουν εις τον τόπον.
Αναγνωρίζομεν, όπως είπαμεν, ότι το κράτος δεν δύναται πλέον σήμερον να διαθέσει δια τον σκοπόν αυτό μεγάλα ποσά. Μπορεί όμως να διαθέσει εκείνο που δεν του στοιχίζει τίποτε. Το ενδιαφέρον του.
Με λίγα λόγια και για να τελειώνωμεν, χρειάζεται ν΄ ανοίξει το κράτος τα μάτια του, να εκτιμήσει όσον πρέπει την συμβολήν, που μπορεί να κάμει εις την εθνικήν οικονομία μας ο τουρισμός και να καταστρώσει έν τουριστικόν πρόγραμμα με την διάθεσην να το πραγματοποιήσει. Πρέπει να εννοηθεί ότι ο τουρισμός ημπορεί να γίνει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού μας προβλήματος.
Αυτά όλα φίλοι μου αλλά και πολλά, άλλα γράφτηκαν το 1933 - πριν από εβδομήντα εννέα χρόνια - από τον αείμνηστο μεγάλο λογοτέχνη μας Κώστα Ουράνη. Είναι δημοσιευμένα στο ετήσιο Εγκυκλοπαιδικό Ημερολόγιο του “Εθνικού Κήρυκα” της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 1933.
Πρώτο συμπέρασμα, το πόσο διαχρονικό είναι το έγκλημα που διαπράτουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από εκείνα τα χρόνια πάνω στον τουρισμό. Πάνω σ΄αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας.
Καμμιά κυβέρνηση από τότε αλλά και από πιό παλιά δεν έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω σ΄αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η πατρίδα μας. Κανείς πρωθυπουργός αλλά και υπεύθυνος υπουργός δεν ασχολήθηκε σοβαρά. Όλοι τους κοιτούσαν το συμφέρον τους και τις εξυπηρετήσεις των υμετέρων προς άγραν ψήφων. Με αποτέλεσμα σήμερα ο τουρισμός να μην προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο ίσως κεφάλαιο ανάπτυξης παραμένει στα αζήτητα.
Να ελπίσουμε πως κάποια μέρα κάποιος θα ξυπνήσει; Όμως τέτοια θαύματα στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν. Δυστυχώς.

5 σχόλια:

  1. Η Ιστορία μας διδάσκει οτι τίποτε δεν διδασκόμαστε απο αυτήν! αυτό τα λέει όλα
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΡΑ καλή μου και αγαπητή μου
    Δέχομαι ότι είναι σωστά τα όσα λες με μια διαφορά. Ότι μόνο οι Έλληνες έχουν μάθει να μην διδάσκονται από την ιστορία. Κι΄αλοίμονο στους λαούς που λησμονούν την ιστορία τους.
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όμως γιατί;

    Μήπως οι Έλληνες δεν θέλουν τον τουρισμό; που για εμένα είναι μια σίγουρη πηγή εσόδων,
    μήπως δεν τους ενδιαφέρει η πρόοδος του τόπου μας;

    Αλλά μερικά άτομα ίσως να βλέπουν τον τουρίστα σαν ευκαιρία εκμετάλευσης χωρίς να προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες ε! ίσως κι αυτό να διώχνει την επιθυμία τους να επιστρέψουν την επόμενη φορά.
    Κι έχουμε τόση πλούσια ιστορία, παράδοση να προσφέρουμε!!1

    Παρατηρώ άλλα κράτη με καθόλου ιστορία πολιτισμού, τον τουρίστα τον καλωσορίζουν σα βασιλιά, υπηρεσίες άφθαστες...

    Χαιρετώ σε φίλε Ντένη
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Γαβρίλη ο Έλληνας ακόμη δεν έχει καταλάβει την αξία του τουρισμού. Τον τουρίστα τον βλέπει σαν θύμα. Να τον ληστέψει. Και φυσικά με τέτοια εμπειρία άλλος δεν ξαναπατάει ποτέ στην Ελλάδα.
    Από την άλλη οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι πάνω στον τουρισμό προσπαθούν να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Έτσι σκοτώνουν τον τουρισμό. Γενικά από την πατρίδα μας απουσιάζει η επιμόρφωση όλων πάνω στο θέμα αυτό που είναι ένα τρομερά μεγάλο κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Αν ποτέ θελήσουν να το καταλάβουν και να το εκμεταλευτούν τίμια, η πατρίδα μας θα αλλάξει όψη.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δυστυχως ειναι επικαιρο οσο ποτε το αρθρο!Και οπωσ σωστα διαβαζω πιο πανω σκοτωνουν τον τουρισμο,το μοναδικο προιον που μπορουμε σαν χωρα να πουλησουμε.Δεν εχουμε βιομηχανιες,σταματησαμε να παραγουμε δικα μας προιοντα οποτε μας απομενει ο ηλιος,η θαλασσα και οι ομορφιες της πατριδας μας!Ας μαθουμε να το πουλαμε σωστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή