Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η ψήφος σου είναι πιό δυνατή και από μιά σφαίρα

Η ψήφος σου είναι πιό δυνατή και από μιά σφαίρα.
Με τη σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου.
Με την ψήφο σου μπορείς να σκοτώσεις
το μέλλον των παιδιών σου.
Αβραάμ Λίνκολν.
Πρόεδρος ΗΠΑ.

Μιά μεγάλη αλήθεια που βγαίνει μεσα από τα σοφά λόγια ενός μεγάλου προέδρου των ΗΠΑ. Θα ήταν ευχής έργο αν θα μπορούσε η αλήθεια αυτή να γίνει ένας φάρος, ένας οδηγός γιά τους Έλληνες, που αυτή την Κυριακή οδηγούνται στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν την νέα τους κυβέρνηση. Βέβαια σχήμα λόγου η λέξη νέα. Ίσως και σχήμα οξύμορο. Γιατί πως μπορεί να γεννηθεί κάτι νέο από μιά συγκεντρωμένη σαβούρα; Είναι γεγονός ότι το πρόσωπο της συγκεντρωμένης σαβούρας παρουσιάζει σήμερα ο πολιτικός χώρος της Ελλάδας.
Ο ελληνικός λαός την 4η Οκτωβρίου θα βρεθεί μπρος στις κάλπες, γιά να εκλέξει αυτούς οι οποίοι θα αναλάβουν να τον κυβερνήσουν. Ποιούς όμως να εκλέξει κι΄από που να τους εκλέξει; Όλοι τους δοκιμασμένοι από χρόνια πριν. Όλοι τους αποτυχημένοι από τις εξετάσεις που έχουν δώσει μπρος στον λαό της χώρας. Όσα σχήματα κι΄αν άλλαξαν οι ίδιοι παρέμειναν πάντοτε. Όσες μάσκες κι΄αν φόρεσαν τα ίδια πρόσωπα βρίσκονται παντοτε κάτω απ΄αυτές. Κι΄έτσι ο Έλληνας ψηφοφόρος απομένει να κοιτάζει την κάλπη και την μοίρα του.
Κάποιοι λένε
-Τον λιγώτερο ψεύτη.
Μα δεν υπάρχει λιγώτερο ψεύτης. Προεκλογικά όλοι αγωνίζονται ποιός θα πει τα πιό πολλά και τα πιό μεγάλα ψέματα. Και την επομένη των εκλογών αρχίζει το ίδιο τροπάριο.
-Παραλάβαμε χάος.
Μα κι΄οι προηγούμενοι από σας χάος παρέλαβαν. Κι΄εσείς απ΄αυτούς χάος είχατε παραλάβει. Και πάλι χάος παραδώσατε. Και σίγουρα πάλι χάος θα παραδώσετε όταν, όποτε και όπως τελειώσει η κυβερνητική σας θητεία.
Τελικά αυτό το χάος μπορεί κάποιος να το φτιάξει ή θα το έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας; Κι΄αν όχι τότε τι σας θέλουμε και σας ψηφίζουμε;
Αγαπητέ συμπατριώτη, ψηφοφόρε της 4ης Οκτωβρίου.
Η ψήφος σου είναι πιό δυνατή κι΄από μιά σφαίρα. Με την ψήφο σου μπορείς να κάμεις πολλά. Με την ψήφο σου μπορείς να πετύχεις μεγάλους στόχους. Με την ψήφο σου μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και την ζωή των παιδιών σου. Με την ψήφο σου μπορείς να χτίσεις μιά καινούργια Ελλάδα. Στο χέρι σου είναι να τα κάμεις όλα αυτά. Μόνο κοίταξε και σκέψου σωστά σε ποιόν θα δώσεις αυτήν την ψήφο.

7 σχόλια:

  1. Σοφά τα λόγια του Λινκολν, αλλά ας σκεφτούμε σε τι λαό αποτεινώταν;

    Πρέπει να φύγουν από τη μέση ο "φαβοριτισμός" οι κουμπαριές και ο φανατικός κομματισμός, για να εφαρμοστεί το ρητό του Λινκολν...

    Μέχρι τότε θα χορταίνομε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα.
    Νασαι καλά φίλε Ντένη, φίλε, ίσως το σάββατο να μην δυνηθώ να έρθω στην Α...
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ντένη

    Δεν τους εισάγουμε από κάποια τριτοκοσμική χώρα. Κομμάτι μας είναι, καθρέφτης μας.
    Έχουμε αυτούς που αξίζουμε.
    Αν θέλουμε καλύτερους , πρέπει ΕΜΕΙΣ να γίνουμε καλύτεροι.
    Δεν έχει νόημα να καταριέσαι την διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα την στιγμή που συμμετέχεις, ενεργητικά ή παθητικά .Την στιγμή που γίνεσαι συνένοχος , που ξεπουλάς το μέλλον των παιδιών σου γιά να βολευτείς πρόσκαιρα.
    ΕΜΕΙΣ πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Ο καθένας από εμάς, μόνος του, χωρίς να κοιτά τι κάνουν δίπλα του οι άλλοι. Αν δεν δώσω το παράδειγμα εγώ δεν δικαιούμαι να το περιμένω από άλλον.

    Λαμβάνοντας υπ` όψιν το παρακάτω :

    "Ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι να κάνουμε αυτά που κάνουν οι πολλοί, αλλά να ζούμε σύμφωνα με τον εσωτερικό νόμο που αντιλαμβανόμαστε μέσα μας" , του αγαπητού μου Μάρκου Αυρήλιου

    αποφάσισα προς το παρόν ποιούς δεν θα ψηφίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Γαβρίλη.
    Η πατρίδα μας, πολιτικά, έχει έρθει σε τέτοιο επίπεδο, που μόνο αν ξεκινήσουμε από την αρχή ίσως καταφέρουμε να φτιάξουμε κάτι.
    Διάβασε με προσοχή το πραγματικά αξιόλογο σχόλιο του Θεόφιλου.
    Θα σου τηλεφωνήσω γιά το Σάββατο.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου φίλε
    Σοφά τα λόγια σου. Μεγάλες οι αλήθειες που κρύβουν μέσα τους. Αν όλα όσα πιστεύεις και κλείνεις μέσα σου μπορούσαν κάποτε να γίνουν μιά πραγματικότητα θα είχαμε φίλε μου έναν κόσμο φανταστικον.
    Αν δεν δώσω το παράδειγμα εγώ δεν διακούμαι να το περιμένω από άλλον
    Αυτό και μόνο αυτό φτάνει γιά να φτιάξουμε έναν κόσμο φανταστικό.
    Μπορούμε;;;;;
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Αν δεν δώσω το παράδειγμα εγώ δεν δικαιούμαι να το περιμένω από άλλον
    Αυτό και μόνο αυτό φτάνει γιά να φτιάξουμε έναν κόσμο φανταστικό.»

    Απαραίτητο . Διότι :

    «είναι μακρύς ο δρόμος που περνάει από διδάγματα, ενώ σύντομος και αποτελεσματικός εκείνος που περνάει από τα παραδείγματα» Σενέκας , Επιστολές προς Λουκίλιο

    «Μπορούμε;;;;;»

    Η σωστή ερώτηση είναι μπορώ ;
    Και η αυτονόητη απάντηση είναι «Ναι» . Θέμα απλής λογικής :

    «Είναι γελοίο να μην θέλεις να αποφύγεις την δική σου κακία , πράγμα που μπορείς, και να θέλεις να αποφύγεις την κακία των άλλων, πράγμα που δεν μπορείς» Μάρκος Αυρήλιος , Τα εις εαυτόν , Ζ΄ , 71.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα φίλε.
    Τελικά έχεις πάντα και γιά ολα τον σωστό και σοφό λόγο. Μακάρι να μπορούσαν όλοι να προχωρήσουν με βάση όλα αυτά που λες και γράφεις. Θα πετυχαίναμε οποσδήποτε ένα όμορφο και ανθρώπινο κόσμο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Μακάρι να μπορούσαν όλοι να προχωρήσουν με βάση όλα αυτά που λες και γράφεις"


    Όλοι ; Αδύνατον.
    Ο Βίας ο Πριηνεύς έλεγε "Πλείστοι άνθρωποι κακοί" .Αν πας στο Βατικανό θα το διαβάσεις με ευδιάκριτα ελληνικά σε ένα "φρέσκο" που διακοσμεί ένα θόλο.
    Και από την άλλη ο Μάρκος Αυρήλιος (ξέρω σ` έπρηξα μ `αυτόν, αλλά ο καθένας με τις αδυναμίες του) λέει:
    "To να επιδιώκεις το αδύνατον είναι φρενοβλάβεια. Και είναι αδύνατον οι κακοί να μην κάνουν κακά πράγματα" (Ε΄ , 17)

    Τότε γιατί; Δεν έχει νόημα , θα μου πεις.

    Έχει!
    Γιατί αν αλωθεί ότι αντιστέκεται στους « Πλείστους» του Βίαντα του Πριηνέα , το καλό δεν θα υπάρχει πιά ούτε σαν μειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή