Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Εξάρχεια σε δυο εικόνες.



Με αφορμή την επίθεση, πριν λίγες μέρες, στον αστυνομικό διευθυντή της Τροχαίας στην Αθήνα από τους αλήτες των Εξαρχείων πήρα την απόφαση να γράψω κάποια λόγια, που από καιρό έχω στο νου μου σχετικά με αυτή την τόσο παραξηγημένη γειτονιά. Μια γειτονιά πανέμορφη και ιστορική. Μια γειτονιά, που κάποτε ήταν το διαμάντι της Αθήνας. Τα Εξάρχεια.
Είχα την τύχη να κατοικώ στην περιοχή των Εξαρχείων την δεκαετία του ΄60. Ήταν τότε που εργαζόμουν στον ελληνικό κινηματογράφο και πολλοί από εμάς προτιμούσαμε για την κατοικία μας αυτή την γειτονιά αφού σχεδόν όλες οι ελληνικές κινηματογραφικές εταιρείες, πλην της FINOS FILM είχαν τα γραφεία τους στην Πλατεία Κάνιγγος, οπότε τα Εξάρχεια ήταν κάτι που μας διευκόλυνε πάρα πολύ στις κινήσεις μας. Άλλωστε ήταν και φτηνά τα ενοίκια, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς.
Μια γωνία μετά την οδό Ακαδημίας άρχιζε η περιοχή. Πρώτο αξιοπρόσεκτο η μικρή τότε πλατεία με ένα εστιατόριο, ένα ζαχαροπλαστείο και δυο τρία άλλα καταστήματα. Στην επάνω πλευρά της πλατείας ήταν ο θερινός κινηματογράφος ΣΙΝΕ ΒΟΞ, αν θυμάμαι καλά το όνομα. Μια ταράτσα πάνω από κάποια καταστήματα με λιγοστές θέσεις, να είναι καθε βράδυ γεμάτος και στις δυο παραστάσεις. Οκτώ με δέκα και δέκα με δώδεκα. Φτηνό το εισητήριο και τρέχαμε να δούμε πολύ αξιόλγες ταινίες. Κι΄ακόμα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών να είναι γεμάτα και να παρακολουθούν την ταινία. Τυχερούς του αποκαλούσαμε όλους αυτούς αφού έβλεπαν το έργο χωρίς να πληρώνουν εισητήριο.
Δρομάκια ανηφορικά, κάποια με σκαλοπάτια, ήταν όλη η γειτονιά μέχρι στα σύνορα με την Νεάπολη, την άλλη γειτονιά που απλωνόταν μετά τα Εξάρχεια.
Μια γειτονιά γεμάτη ομορφιά και πράσινο, τα Εξάρχεια. Σπιτάκια με αυλές που μοσχοβολούσε το αγιόκλημα. Γεμάτα ομορφιά και τα σπίτια με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του μεγαλείου. Σπίτια που φάνταζαν σαν να έρχονται από κάποιο παραμύθι. Αλλά και σπιτάκια απλά φτωχικά με τις όμορφες αυλές.τους. Σ΄αυτές τις αυλές βρίσκαμε δωμάτια και νοικιάζαμε με πολύ λίγα χρήματα. Τα καλοκαίρια όλοι οι άνθρωποι της γειτονιά καθόντουσαν έξω από τα σπίτια και το κουβεντολόϊ έδινε και έπερνε.
Λίγο πιο πάνω άρχιζαν τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον λόφο του Στρέφη. Αυτόν τον μοναδικό κια πανέμορφο πνεύμονα ζωής για την Αθήνα. Πνιγμένος στο πράσινο ο λόφος άπλωνε γύρω του ένα δροσερό αεράκι. Τα βράδυα έκρυβε ανάμεσα στα φυλλώματά του τον έρωτα. Αμέτρητα τα ζευγαράκια που ζούσαν την αγάπη τους στην ομορφιά του λόφου.
Εκεί πάνω πέρασαν μεγάλο μέρος από τη ζωή τους άνθρωποι που έχουν δέσει το όνομά τους με την ιστορία, την πολιτική και την καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας. Ο Γιώργος Σουρής, ο Νίκος Γύζης, ο Κάρολος Κουν, η Κατερίνα Παξινού, η Σοφία Βέμπο, ο Φρέντυ Γερμανός και πάρα πολλοί άλλοι. Ήταν τότε που η γειτονιά μέσα στην απλότητά της έκρυβε την πιο όμορφη ζωή της Αθήνας
Τα χρόνια που κύλησαν άλλαξαν ριζικά τη μορφή των Εξαρχείων. Από ένα όμορφο σημείο αναφορά έγινε το γκέτο του εγκλήματος. Το εμπόριο των ναρκωτικών σε επικίνδυνη έξαρση. Η εγκληματικότητα στην πρώτη θέση. Κακοποιά στοιχεία έχουν κάμει την γειτονιά σπίτι τους. Σ΄αυτό βοηθάει το ότι τα στενά δρομάκια προσφέρονται για ασφαλή και σίγουρη διαφυγή.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ιστορική αυτή συνοικία των Αθηνών είναι απαράδεκτη.
Δεν υπάρχουν πια τραγούδια για τα Εξάρχεια. Οι εφημερίδες σε καθημερινή βάση πρωτοσέλιδα δίνουν τη ζωγραφιά της περιοχής. Εμπριστική επίθεση στα Εξάρχεια, Έκαψαν αυτοκίνητα στα Εξάρχεια, Επίθεση με μολότωφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια, Βραδυά επιθέσεων στα Εξάρχεια, Δολοφονική επίθεση στα Εξάρχεια, Οδοφράγματα στα Εξάρχεια, Έκαψαν το κέντρο της Αθήνας κουκουλοφόροι από τα Εξάρχεια.
Η περιοχή σήμερα έχει μετατραπεί σε κέντρο εμπορίας ναρκωτικών. Και είναι αυτό που εκεί συγκεντρώνει όλον τον υπόσκοσμο. Ναρκωτικά, πορνεία και εγκληματικότητα τα τρία κύρια χαρακτηριστικά των Εξαρχείων.Μάταια οι κάτοικοι αγωνίζονται να κρατήσουν ό,τι έχει απομείνει. Για κάποιους λόγους η Πολιτεία δείχνει να αδιαφορεί. Μάλλον δείχνει να θέλει αυτή την κατάσταση. Πιθανόν να την εξυπηρετεί.
Η μετατροπή της περιοχής των Εξαρχείων σε περιοχή παρανομίας ήταν κάποιο σχεδιο κάποιας κυβέρνησης που επιθυμία της ήταν να απαλλάξει το κέντρο της Αθήνας από τους κουκουλοφόρους, τους ταραξίες, το εμπόριο των ναρκωτικών και κάθε τι που χαλούσε την εικόνα της πρωτεύουσας που την ήθελαν άψογη. Είναι ανεξήγητο πως και γιατί αφού υπήρχαν τόσες άλλες λύσεις αυτού του προβλήματος προτιμήθηκε η καταστροφή μιας ιστορικής περιοχής. Θα πρέπει να μάθουμε ότι από τους πολιτικούς της η χώρας δεν μπορεί να περιμένει ούτε πολλά ούτε καλά. Οι λύσεις πάντοτε θα πρέπει να εξυπηρετούν τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Η περιοχή των Εξαρχείων πρέπει κα απαλλαγεί από όλα αυτά τα ελεεινά υποκείμενα που την ταλαιπωρούν και την ντροπιάζουν. Με κάθε τρόπο η Πολιτεία θα πρέπει να επέμβει. Έχει καθήκον να κάμει και πάλι τα Εξάρχεια μια ανθρώπινη περιοχή.
Για πολλούς λόγους στην Ελλάδα οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αυτό που λέγεται παραδειγματική τιμωρία, σε εγκλήματα που έχουν σχέσεις με τις πολιτικές συγκεντρώσεις, με διαδηλώσεις με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλα σχετικά. Ο λόγος απλός. Οι πρωταγωνιστές όλων αυτών των εγκληματικών πράξεων είναι όργανα των κομμάτων. Είναι οι μπράβοι, οι κουκουλοφόροι, οι αντιεξουσιαστές, οι Ρουβίκωνες και οι κάθε μορφής ταραχοποιοί, επιστρατευμένοι από τα κόμματα για να παίζουν το παιγνίδι των αφεντικών τους έναντι κάποιας αμοιβής βεβαίως. Παράδειγμα ο Καρανίκας. Ένα ολόκληρο τίποτα που έφτασε να γίνει σύμβουλος – αν είναι δυνατόν - του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για όλα όσα του προσέφερε από τη θέση του ταραχοποιού, του κουκουλοφόρου, του αντιεξουσιαστή, του καθάρματος.
Θα πρέπει οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα και περισσότερο οι πολιτικοί να μάθουν και να καταλάβουν ότι στις περιπτώσεις των οποιονδήποτε ταραχοποιών αν δε τιμωρηθούν παραδειγματικά δεν θα υπάρξει ηρεμία στη χώρα και δεν θα εξαλειφθεί αυτό το φοβερό φαινόμενο των όσων βλέπουμε κάθα λίγο. Φωτιές, μολότωφ, καταστροφές, λεηλασίες, επιθέσεις, δολοφονίες και πολλά άλλα. Δεν αρκεί η σύλληψή τους, η προσαγωγή τους στα γραφεία της Ασφάλειας, οι συμβουλές και το χαϊδευτικό χτύπημα στην πλάτη και...άντε πήγαινε στο καλό και μην το ξανακάνεις.
Λίγο τραβηγμένη η γνώμη μου αλλά θα την πω. Η πατρίδα μας διαθέτει πάρα πολλές βραχονησίδες. Στείλτε σ΄αυτές τους κουκουλοφόρους, τους αντιεξουσιαστές και όλα αυτά τα αηδιαστικά αποβράσματα της ελληνικής κοινωνίας, που εσείς έχετε δημιουργήσει Απομονώστε τους από την κοινωνία και βάλτε τους να σκάβουν όλη μέρα τα βράχια, να χτίζουν σπίτια για να μείνουν, να φτιάχνουν κουζίνες για να μαγειρεύουν και να τρώνε, να κατασκευάζουν αίθουσες για να παρακολουθούν μαθήματα ηθικής αγωγής από ειδικούς. Να μείνουν εκεί μέχρι που αρμόδια ικανή επιτροπή να αποφασίζει ότι μετά από λεπτομερή έλεγχο είναι σε θέση να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.
Εφαρμόστε το και θα δείτε αποτελέσματα που δεν θα τα πιστεύετε.


8 σχόλια:

  1. Δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια Ντένη μου. Επειδή μένω κοντά στο κέντρο ξέρω πολύ καλά ότι η Αθήνα έχει εγκαταλειφθεί και έχει γίνει άντρο αγοραπωλησίας ναρκωτικών, είναι γεμάτη βρωμιά και οι περιθωριακοί καλά κρατούν. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει αλλά δεν νομίζω ότι θα παρθούν μέτρα για όλα τα άσχημα που συμβαίνουν
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτα δίκιο Αννούλα μου. Πριν χρόνια σε μια επίσκεψή μου στην Ελλάδα είδα στην Ομόνοια αρχή Σταδίου μια νέα κοπέλλα να κάνει ένεση μέρα μεσημέρι. Τι να κάνουμε; Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την πατρίδα μας.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Ντενη εισαι τυχερος που εζησες τα Εξάρχεια στην ωραία τους εποχή. Η αληθεια ειναι πως και τωρα έχουν κατι το διαφορετικό.
    Καλό υπόλοιπο στη μέρα μας!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου καλή μου φίλη. Ακόμη και σήμερα εκείνες οι αναμνήσεις της υπέροχης εποχής δεν φεύγουν από το νου μου. Πληγώνομαι όταν βλέπω όλα αυτά που συμβαίνουν σ΄αυτή την όμορφη γειτονιά. Τι να κάνουμε; Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Ντένη, σου μιλάει μία γνήσια Εξαρχειώτισσα.... από παππού ακόμα !!!! Έχεις απόλυτο δίκιο σ αυτά που γράφεις. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι οδηγούνται εδώ για να παίξουν πετροπόλεμο με την αστυνομία..... μιλάμε στην κυριολεξία για παιχνίδι μεταξύ τους. Οι μεν πετούν πέτρες και μολότωφ και οι δε τους γυρίζουν πίσω τις πέτρες μαζί με δακρυγόνα. Όλος ο κόσμος έχει κουραστεί απ αυτό το παιχνίδι και δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τι ποντάρουν. Επειδή συνεχίζω να μένω Εξάρχεια, σε πληροφορώ ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ, είμαστε ακόμα μία όμορφη γειτονιά και βγαίνοντας έξω λέμε και 19 καλημέρες. Όταν έρθεις να επισκεφτείς την περιοχή να δεις και τι δεν έχει, γιατί ο κόσμος αγαπάει τα Εξάρχεια και έρχεται. Πέρα από καφετέριες και ταβερνάκια, έχουν έρθει πολλοί εκδοτικοί οίκοι, συνεχίζει να είναι εδώ όλος σχεδόν ο καλλιτεχνικός κόσμος της Αθήνας, κλπ !!! Έχω κάνει κι εγώ αναφορά στα Εξάρχεια στο blog μου o kosmos tis ranias !!! Ας μην σε κουράζω άλλο. Ευχαριστώ πολύ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ράνια μου καλή σου μέρα.
    Σ΄ευχαριστώ που αναγνωρίζεις κάποιο δίκιο μου σ΄αυτά που γράφω. Χωρίς να είμαι Εξαρχειώτης συνεχίζω να αγαπώ αυτή την όμορφη γειτονιά από τα νεανικά μου χρόνια και να φωνάζω ότι πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες γωνιές της ταλαίπωρης Αθήνας. Εκτιμώ και χειροκροτώ την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας για την γειτονιά σας και καλά κάνετε. Όμως δεν προβλέπω να διορθωθεί το κακό αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντας της εκάστοτε κυβέρνησης. Εύχομαι κάποτε να βρεθεί κάποιος από αυτούς τους αλητήριους και να καταλάβει το έγκλημα που διαπράττουν,
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη και φιλιά στα αγαπημένα μου Εξάρχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχω ζησει στη ζαιμη και στη καλλιδρομιου πολλα χρονια τ αγαπω
    τωρα πια στη πλατεια θλιψη και αμηχανια, κατι παιδια χωρις σκοπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν λίγα χρόνια σε μια επίσκεψή μου στην Ελλάδα έκανα ένα πέρασμα από εκεί. Την ίδια εικόνα με σένα είδα και εγώ.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή